Raftoprisen til egyptisk organisasjon: – Et fyrtårn av håp

– Om du som lege i Egypt stiller spørsmål eller kritiserer myndighetenes håndtering av pandemien, kan du risikere å bli bortført, fengslet og torturert, sier studentleder.

EGYPTISK PRISMOTTAKER. Raftostiftelsen kunne i dag kunngjøre at ECRF er årets vinner av den internasjonalt anerkjente Raftoprisen. Her annonserer priskomitéleder Line Alice Ytrehus vinneren. FOTO: Ingvild Festervoll Melien
Publisert Sist oppdatert

Thorolf Raftos Minnepris (Raftoprisen)

  • Hvert år deler Raftostiftelsen i Bergen ut Professor Thorolf Raftos Minnepris (Raftoprisen).
  • Prisen går til personer eller organisasjoner som arbeider for å fremme menneskerettighetene.

I dag kunne Raftostiftelsen offentliggjøre at organisasjonen Egyptian Commission for Rights and Freedoms (ECRF) er årets vinner av Raftoprisen.

– De mottar prisen i år fordi de gjør et utrolig viktig arbeid i Egypt under ekstremt krevende omgivelser. De utsetter sine egne liv for fare, forteller Anne Noddeland, leder i Raftostiftelsens studentgruppe.

ECRF jobber både i og utenfor Egypt, og gir juridisk bistand til ofre for brudd på menneskerettighetene. Organisasjonen ble grunnlagt i 2013, og mottar prisen «for sin modige motstand mot fryktregimet i Egypt», forteller stiftelsen i sin presentasjon av vinneren. 

Utsetter sine egne liv for fare

Det er snart ti år siden den arabiske våren. En tid der situasjonen var godt dekket i media, og det var et håp om maktskifte.

–Nå hører vi nesten ingenting om de grove menneskerettighetsbruddene som fortsatt skjer i Egypt, forteller Noddeland.

Hun trekker frem at pandemien er med på å aktualisere hvorfor ECRF fortjener prisen.

– Om du som lege i Egypt stiller spørsmål eller kritiserer myndighetenes håndtering av pandemien, kan du risikere å bli bortført, fengslet og torturert. Pandemien aktualiserer de grove menneskerettighetsbruddene og hvordan regimet undertrykker sivilsamfunnet, sier hun. 

Studentlederen understreker igjen ECRFs rolle for menneskerettighetsarbeid i Egypt.

– Vi ønsker å sette søkelyset på det som skjer i Egypt, og ansvarliggjøre regimet for de grusomme menneskerettighetsbruddene som foregår. ECRFs arbeid utgjør et fyrtårn av håp for menneskerettighetene og for andre menneskerettighetsforsvarere i Egypt, forteller Noddeland.

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS