Raftostiftelsens studentgruppe består av 15 studenter. 14 av dem er kvinnelige.

I MINDRETALL. Raftostiftelsens Studentgruppe ønsker seg flere mannlige frivillige. Av organisasjonens 15 medlemmer, er jusstudent Jim André Kokkin (21) den eneste. Her med nestleder Oda Sanaker (22) og leder Anne Noddeland (23).


Annonse
THOROLF RAFTOS MINNEPRIS

Hvert år jobber en gruppe frivillige studenter med lidenskap for menneskerettighetsarbeid for å få på plass Rafto-prisutdelingen.

I år er kun én av dem mannlig.

14 jenter og én gutt

Jim André Kokkin (21) studerer rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB) og er studentgruppens eneste mannlige bidrag.

– Jeg studerer jo juss, så er vant til at det er mest jenter rundt meg, sier han.

Kokkin er leder for DNS-gruppen (Den Nationale Scene), og har ansvaret for planleggingen av selve utdelingen slik som artistbooking og fastsetting av kunstneriske bidrag. 

110920_Raftostiftelsen_AO__001
PLANLEGGER PRISUTDELING. Jusstudent Jim André Kokkin (21) er ansvarlig for blant annet artistbooking og fastsetting av kunsteriske bidrag. Han skulle gjerne sett at flere menn meldte seg som frivillige.

Han synes det er synd at ikke flere menn søker seg inn i Raftostiftelsens studentgruppe, og mener det er viktig at gruppen gjenspeiler det engasjementet som finnes ellers i samfunnet.

– Jeg erfarer at menn ikke tiltrekkes like mye av frivillig arbeid som menneskerettighetsarbeid, likestillingsarbeid og slike ting, sier Kokkin.

Han tror det kan dreie seg om at menneskerettighetsarbeid tradisjonelt sett har hatt en mer feminin appell ved seg.

– Kanskje det gjør at de «mest mandige» mennene ikke tiltrekkes av det, undrer han.

Annen dynamikk

Studentleder Anne Noddeland (23) og nestleder Oda Sanaker (22) studerer også rettsvitenskap ved UiB. Også de skulle ønske flere mannlige frivillige ville søke til Raftos studentgruppe.

110920_Raftostiftelsen_AO__118
KREATIV REKRUTTERINGSPROSESS. Studentleder Anne Noddeland (23) forteller om det økte fokuset på å appellere til begge kjønn under rekrutteringsprosessen.

Noddeland forteller at gruppen hadde stort fokus på å appellere til både gutter og jenter under rekrutteringsprosessen.

– Vi prøvde blant annet å være kreative med hvor vi hadde plakater, vi tok kontakt med flere steder og holdt en liten appell i forelesninger. Vi skulle selvfølgelig hatt flere mannlige søkere, forteller hun.

110920_Raftostiftelsen_AO__110
ANNEN DYNAMIKK. Nestleder Oda Sanaker mener at jevnere kjønnsfordeling ville ført til en annen gruppedynamikk.

Nestleder Sanaker peker på viktigheten av variasjon i gruppen og hvordan en jevnere fordeling fører med seg en annen gruppedynamikk, noe Kokkin er enig i:

– Jeg merker at det er en annen dynamikk i Rafto enn i for eksempel de sportslige gruppene jeg er med i, sier han.

Godt i gang med planlegging

Torsdag denne uken kunngjøres årets prismottaker over livestream på stiftelsens sosiale medie-kontoer, etterfulgt av prisutdeling den 8. november. Gruppen jobber nå på spreng for at en heldigital seremoni skal bli en suksess.

110920_Raftostiftelsen_AO__083
LIDENSKAP FOR MENNESKERETTIGHETENE. Studentgruppen ser frem til å organisere konferanser og sermonier for å hedre menneskerettighetsforkjempere. Fra venstre: Jim André Kokkin, Oda Sanaker og Anne Noddeland.

– Tidligere har Raftoprisen vært for full sal på Den Nationale Scene, men i år måtte vi gjøre det om til et heldigitalt arrangement som blir livestreamet. Det gir oss muligheten til å nå ut mye bredere enn vi har gjort før, sier Kokkin.

Han gleder seg til en litt annerledes prisutdeling.

110920_Raftostiftelsen_AO__095
RAFTOHUSET. Stiftelsen holder til på Menneskerettighetenes plass på Nygårdshøyden.

– Flere får muligheten til å se prisutdelingen mens den skjer, og det gir oss mer fleksibilitet til hvem vi kan hente inn til prisutdelingen, forteller han.

– Det er ofte faste rammer og du vet akkurat hva du skal gjøre når du planlegger utdelingen, men nå må vi begynne å tenke enda mer kreativt enn hva vi har gjort tidligere, legger Sanaker til. 

LES OGSÅ:

Kommentarer

kommentarer