Kultur

Se der, jazz i sikte!

Stryketrioen No Strings Attached fra Griegakademiet vant spillejobb til en av Norges største jazzfestivaler.

STRYKETRIO. No strings attached gjør sine forberedelser før Jazz i sikte. Her med Børge Brustad (21) og SooHyun April Jang (35).
Publisert Sist oppdatert

I eksamensperioden er det ikke uvanlig å møte på stappfulle lesesaler med stille og konsentrerte studenter. Men utenfor Greig-akademiet blir man derimot møtt med toner og melodier fra et stort utvalg instrumenter.

Studentene her gjør seg klare til Jazz i Sikte, en minifestival der vinnerne får en betalt spillejobb. Arrangementet er en workshop for de unge jazzmusikerne til å skape improvisert musikk og få konserttrening.

STUDENT. Adrian Olsen er pianist og studerer jazz ved Griegakademiet.

Adrian Olsen (21) studerer første året på Jazzlinjen på UiB. Han mener Jazz i Sikte belyser ting man ikke trener på i hverdagen på studiet.

– Det første året har vært veldig teoritungt. Jazz i Sikte tar ut oss ut av skolehverdagen og teorien. Med god veiledning får vi ikke bare opplevelsen av å kunne spille konsert, men også muligheten til å sammen skape noe fint, sier Olsen.

Studentene skal få et lite push i ræva på en måte.

Olsen er pianist i Sofia Guidi Italian Project. Der spiller også Symre Taugbøl Bang (20) på gitar og Erlend Markhus (22) på kontrabass. De to spiller også i bandet Symre.

– Det er noe med å ha et mål. Vi har mye fritid på studiet og man må selv gjøre noe med denne tiden, forteller Bang.

– FANTASTISK INITIATIV. Erlend Markhus (22) og Symre Taugbøl Bang (20) er glad for å få muligheten til å spille på Jazz i sikte.

Markhus legger til at Jazz i sikte dermed er en god arena for å få spilt og vise seg fram.

– Det er et fantastisk initiativ. Vi får verdifull erfaring og ikke minst kjempegod oppfølging, sier Markhus.

Startet for 20 år siden

Bergmund Waal Skaslien er frilans jazzmusiker, fiolinist og komponist. Han startet arrangementet for 20 år siden og forteller at Jazz i sikte er mer enn en konkurranse.

– Jazz i Sikte er å jobbe mot et mål. Det er å skape et improvisert stykke i øyeblikket. Det har nesten blitt som en egen verden på siden av studiene, forteller Skaslien.

Fordi Jazz i Sikte har mange førsteårsstudenter, forklarer Skaslien at arrangementet også er ment for å få studentene til å komme i gang.

INITIATIVTAKER. Bergmund Waal Skaslien startet Jazz i sikte for 20 år siden.

– Studentene skal få et lite push i ræva på en måte, men det er jo selvfølgelig også for å inspirere. Sammen skal studentene skape vakker musikk, forteller Skaslien

–  Jazz handler om å tørre

For studentene betyr jazz helt klart mye. Adrian Olsen byttet fra klassisk piano til jazz av en helt klar grunn.

– Jeg byttet nettopp fordi jazz betyr å skape noe ukritisk og være åpne for alle ideer. Med fare for å virke litt pretensiøs er jazz litt som i livet. Det handler om å tørre, sier Olsen og smiler.

Bang og Markhus forteller at jazz er en veldig åpen sjanger.

– Jazz kan være så mye. Det finnes ingen fasit, sier Markhus.

Bang legger til at hun syns jazz en kul tilnærming til musikk.

– Man kan legge til så mye forskjellige komponenter til jazz. Og det gjør at man kan mestre andre sjangre. Sånn sett er denne linjen veldig bra. Den vil ikke være en kopimaskin som uteksaminerer like artister. Alle skal bli sin egen artist, forteller Bang.

Mer enn en konkurranse

Det var stryketrioen No Strings Attached som stakk av med seieren på Jazz i Sikte. Trioen består av Børge Brustad (21) og SooHyun April Jang (35) på fiolin og Eline Rafteseth (26) på bass. De er alle studenter ved Griegakademiet. Som vinner av Jazz i Sikte skal No strings Attached få en betalt spillejobb på jazzfestivalen Nattjazz i Bergen.

Med fare for å virke litt pretensiøs er jazz litt som i livet: Det handler om å tørre.

Brustad forteller at det er stas å vinne, men påpeker at det var mer enn bare en konkurranse.

– Konserttrening er jo også et viktig aspekt ved Jazz i sikte, sier Brustad.

Han forteller videre det også er ekstra stas å vinne fordi de spiller strykeinstrumenter, noe som ikke er veldig vanlig innenfor jazz.

VANT: SooHyun April Jang i stryketrioen No Strings Attached. Trioen vant spillejobben på Nattjazz.

– Sånn sett skiller vi oss ut. Jeg tror at juryen syns vi fikk til en formidling som folk kan resonnere til, selv om det er improvisert, forteller Brustad. 

Powered by Labrador CMS