Sliteneliten skal spille på Roskildes oppvarmingsprogram

UiB-student og musiker Maria Refsland blir å se på årets Roskilde festival med bandet Sliteneliten.

«SLITENELITEN»: Et kvinnelig norsk band med politiske tekster. Foto: Signe Rosenlund-Hauglid
Publisert

Roskilde er Nordens desidert største festival. Med sitt 3-dagers lange oppvarmingsprogram er festivalen kjent for å vise frem musikere som er up-and-coming. 

– Jeg har jo vært på Roskilde selv, og noe av det gøyeste er å sjekke ut små band fra forskjellige steder i verden, sier Refsland. 

Norsk musikk med politiske budskap

Selv har Sliteneliten laget norsk musikk med politiske budskap siden januar 2019.

– Jeg har  alltid hatt lyst til å spille i et politisk punkband med bare kvinner. Jeg var jo arbeidsledig og bodde i en båt på Aker Brygge høsten 2018, så da hadde jeg tid til å gjøre ting jeg alltid har hatt lyst til, sier Refsland. 

– Jeg la til at alle kvinner jeg kjente som spiller instrument i en Facebookgruppe, og inviterte til øving, og de som møtte opp er de som er i bandet i dag, legger hun til.

– Så du er på en måte masterminden bak bandet?

– Tja, jeg tok initiativet hvertfall. 

Fokus på psykisk helse førte bandnavnet

Bandnavnet Sliteneliten er inspirert av Sylvi Listhaug.

– Sylvi Listhaug kalte alle for eliter på den tiden. Det var feminist-eliten og kultur-eliten, og vi ville gjøre litt narr av det. Det var jo en tid med mye fokus på psykisk helse. Folk var slitne og utbrente, så da kunne man bli med i Sliteneliten og få litt fellesskap der, sier Refsland.

KONSERT: Sånn ser det ut når «Sliteneliten» holder konsert. Foto: Hanna Fransiska Høidal

Ubevisst manifestering

Det var da bandet spilte på by:Larm i Oslo i høst at de ble oppdaget av Roskilde.

– Vi spilte to konserter der, og det var veldig overraskende, for vi hadde ikke hørt noe før vi plutselig fikk mail for en måned siden hvor det sto «Hei, vil dere spille på Roskilde?» og da er jo svaret fort ja, sier Refsland. 

Dagen før mailen kom, hadde Refsland kjøpt en ny bass, uvitende om hva som ventet.

– Det var litt morsomt for dagen før mailen hadde jeg kjøpt en ny bass som var oransje, og Roskilde har jo oransje tema, så jeg følte på en måte at jeg hadde manifestert dette, forteller hun. 

– Trommisen hadde også sagt den helgen at «Nei, nå har vi peaket. Det blir ikke noe større vi oppnår nå», så det var veldig komisk med settingen rundt, legger hun til. 

ORANSJE BASS: Et vaskeekte frampek på hva som ventet i mailen. Foto: Maria Refsland

En festival kjent utover Skandinavias grenser

Refsland sier de aldri har spilt på noe lignende før. 

– Det er jo en dritstor festival som er kjent langt utover skandinavias grenser, sier Refsland. 

– Vi har ikke spilt på noe i nærheten, og i mailen står det «The biggest you´ll get in Scandinavia. 85.000». Det er jo ikke 85.000 som kommer på våre konserter, men det er hvertfall så mange billetter som selges, legger hun til. 

Refsland sier det er viktig å holde på seg selv når de store aktørene banker på døra.

– Jeg tror at det viktig å bare holde på sitt. Vi er jo valgt ut av en grunn, og vi har en god gjeng med fans som digger det vi gjør. Det er kanskje litt klisje, men vi må liksom holde på det som er oss og tenke at det er godt nok, sier hun.

Venner og billig dansk øl

Refsland og «Sliteneliten» ser frem til hele festivalopplevelsen. 

– Vi skal spille den aller første dagen, så da er sannsynligvis folk veldig gira. Jeg håper at det kommer en del folk og at det blir gøy, sier Refsland. 

– Også gleder vi oss jo til å drikke billig dansk øl, feste og henge med venner. Bare ta det som en del av festivalopplevelsen egentlig, legger hun til.

Powered by Labrador CMS