– Takk gud for lånekassen

Å handle brukt er populært og miljøvennlig, men ikke alle er klar over at de må betale moms for sin nye, brukte bukse.

HÅNDPLUKKET: På Vitti Vintage er det eierne selv som kjøper inn plaggene som selges. FOTO: Emily Dishington
HÅNDPLUKKET: På Vitti Vintage er det eierne selv som kjøper inn plaggene som selges. FOTO: Emily Dishington
Publisert Sist oppdatert

Dagens lovverk sier at man må betale 25 prosent moms på brukte varer. Det skjer etter at varen ble beskattet første gang den ble kjøpt.

Det vil si at selv om det ble betalt moms for buksen eller genseren da den var ny, må du som kunde betale den på nytt når du handler i bruktbutikker. For brutkbiler er momsen fjernet. Det får butikkene til å reagere.

Hos Vitti vintage kjenner de godt til problemstillingene moms utgjør for bruktbutikker. 

  • Merverdiavgift er en avgift vi betaler når vi kjøper varer eller tjenester.
  • Som næringsdrivende må en betale merverdiavgift på innkjøpene sine.
  • Kilde: Skatteetaten.no
MILJØVENNLIG: Vitti Vintage selger brukte og miljøvennlige varer
MILJØVENNLIG: Vitti Vintage selger brukte og miljøvennlige varer

– Dersom vi har god inntekt i for eksempel sommermånedene, og vi får kommet oss à jour, så vil momsregningene som kommer ved nyåret bli enda større. De regningene skal betales med inntekten vi får i måneder som tradisjonelt er tregere, forteller eier av Vitti vintage Linnea Wilmot (24).

Butikken går i null

Vitti vintage er en bruktbutikk som ligger i Bergen sentrum. Wilmot studerer biologi på Universitetet i Bergen samtidig som hun driver butikken.

I den legger hun inn alt hun har for å få butikken til å gå rundt.

– Konseptet vårt har vært å få tak i de mer sjeldne varene, god kvalitet og spesielle stiler. Varene vi har er ikke varer som er lett å få tak i brukt, derfor handler folk de som regel nye istedenfor, forteller Wilmot.

Slik lovverket fungerer nå, klarer Wilmot knapt å få butikken til å gå i null. Hun sier at de har måtte selge hylleplasser i butikken, for å få en fast inntektskilde.

Uten moms mener de at det ville vært lettere å drive butikk

Om momsen på brukte varer forsvinner, tror hun det vil gi gevinster til både butikken og kundene.

– Når vi går i underskudd på grunn av momsregninger, så får vi ikke gjort den grundige jobben med å holde kvaliteten på klærne i butikken slik vi ønsker. Vi er jo i hovedsak en vintagebutikk og det krever reiser og nøye håndplukking av varer, forteller Wilmot og fortsetter:

– Vi som gründere ville fått det lettere. Vi kunne fått flere ansatte som ville gitt oss et lite pusterom.

Wilmot forteller også at det første de ville gjort er å sette ned prisene på klærne. 

– Samtidig ville vi ikke satt prisene såpass mye ned at vi ville havnet i samme situasjon, men vi ville prøvd å finne ut hvor vi kan legge oss prismessig, for å få det mer komfortabelt enn vi har det i dag.

En hjørnestein

Finansdepartementet styrer lovverket vedrørende skatt, og skriver på e-post at merverdiavgiften er en av hjørnesteinene for norsk velferd.

«Grunnlaget for skatten skal være så bredt som mulig, for å ha så lav sats som mulig. Inntektene fra merverdiavgiftene fordeles deretter ut over statsbudsjettet, også til klima og miljøtiltak.»

FOTO: Emily Dishington
FOTO: Emily Dishington

Det er ikke alt brukt som nødvendigvis må betales moms for. Blant annet biler selges momsfritt når de selges brukt. 

«Det stemmer at omsetning av brukte biler er fritatt for merverdiavgift, men ved omregistrering må det betales en omregistreringsavgift. Derfor er ikke bruktbiler avgiftsfrie.»

I sommer ble en endring i merverdiavgiftsreglene varslet. 

Finansdepartementet skriver i e-posten at eventuelle forslag til endringer i mva-reglene vil bli presentert i fremtidige budsjetter.

Powered by Labrador CMS