Trippel hurra for tredjegangsvinnerne

Onsdag denne uken var det feiring med pomp og prakt i Sammen Bortigard Barnehage. De vant den nasjonale barnehageprisen for kunst og kultur, i år med deres bidrag «Karagaman».

KONSENTRERT KUNST: Barna var konsentrerte da de fikk male på det store lerretet. FOTO: Iben Jorde
Publisert Sist oppdatert

– I dag er en historisk dag, vi har vunnet prisen tre ganger. Det er det ingen andre barnehager som har gjort før og det er veldig stas, sier assisterende styreleder i Bortigard Barnehage, Marianne Lunde.

Årets prosjekt har et spesielt fokus på identitet og mangfold, noe som gjenspeiles i tittelen; Karagaman betyr mangfold på sundanesisk. Gjennom arbeid med kostymer, masker, foto og leire får barna utforske årets tematikk.

Prosjektet har hentet inspirasjon fra kunstnerne Ahmed Umar, Zanele Muholi, Ramesh Mario, Ingrid Torvund og DAMSELFRAU. Lunde tipser også om at det i høst er mulig å oppleve kunsten til Ahmed Umar, som for tiden er aktuell med en utstilling i Bergen Kunsthall.

Prisutdeling og hverdagskunst

– Hva betyr det for dere å atter en gang vinne barnehagens kulturpris?

– Det betyr masse å få anerkjennelse for vårt pedagogiske arbeid og valgene vi tar. Vi synes at kunst er et betydningsfullt og godt verktøy i vårt relasjonsarbeid. Kunsten er også med på å hjelpe barna til å finne sitt personlige uttrykk, forteller Lunde.

Festdagen markeres med kunstaktiviteter for hele barnehagen og en prisutdeling etterfulgt av boller og saft. En liten gutt er raskt fremme med hånden og viser stolt fram statuetten når et jurymedlem fra den nasjonale barnehageprisen spør om hvem som vil ta den imot.

GALLA, ISH: Høytidelig overrekkelse av den nasjonale barnehageprisen for kunst og kultur. FOTO: Iben Jorde

Barna var blide både under prisutdeling og under dagens kunstaktiviteter. Vi forstyrrer fire år gamle Nova som er godt i gang med å male på et stort lerret. Hun forteller at det er veldig gøy å gå i barnehagen, og at det aller kjekkeste er å få lov til å male så mye.

Studentmamma Isabel Halnes er, i likhet med Nova, også fornøyd med barnehagen.

FORNØYD: Denne soldagen i september ser barna fornøyd ut. FOTO: Iben Jorde
FORNØYD: Denne soldagen i september ser barna fornøyd ut. FOTO: Iben Jorde

– Hva tenker du om å ha barn i en barnehage som vinner kunstpriser?

– Det er kjekt for barna å kunne bidra og vise kreative sider. Det at de driver med kunst er en av de tingene jeg synes er veldig positivt med barnehagen.

Hun trekker spesielt fram variasjonene i aktivitetene, og at barna får prøve ting de ellers ikke ville gjort.

VARIASJON: Barna i Sammen sin barnehage får være med på mye. FOTO: Iben Jorde
VARIASJON: Barna i Sammen sin barnehage får være med på mye. FOTO: Iben Jorde

– Jeg synes det er bra at de får lov til å lære på denne måten.

Halnes liker også at barna kan ta med kunsten hjem, og berike stuen.

Studentbarnehagene

Styreleder i Sammen, Amalie Johnsen Lunde, er også tilstede og uttrykker sin stolthet over hat-trick i kunst- og kulturpris.

– Jeg er veldig imponert over hva de får til, og at de klarer å inkludere barna i dette. Spesielt at de bruker kunst til å sette fokus på veldig viktige tema, som i år er identitet og samhold, sier styrelederen og fortsetter:

– Barnehager har ofte begrensede ressurser, så at man likevel klarer å ha fokus på slike prosjekt gjør meg imponert og stolt over barnehagene våre.

Å vinne en pris har derimot ikke satt barnehagens ansatte på bakbeina. Hele barnehagen er allerede i gang med et nytt prosjekt, i år inspirert av kunstnere med unike livshistorier.

HJERTE FOR KUNST: Sammen Bortigard barnehage satser på kunst. FOTO: Iben Jorde

De neste månedene står Frida Kahlo, Vincent Van Gogh og Yayoi Kusama på læreplanen.

Powered by Labrador CMS