Utsolgt på under to timer

Nå er de store studentdevne arrangementene endelig tilbake. Både Oktoberfest NHH og Sampolkonferansen er utsolgt for billetter.

GLEDER SEG. Masterstudenter i sammenliknende politikk arrangerer utsolgt konferanse. FOTO: Anna Jakobsen
Publisert Sist oppdatert

1. oktober går Oktoberfest av stabelen. I Bergen arrangeres den av Direksjonsmusikken, NHH sitt studentorkester som ble stiftet i 1963. Her kan folk både med og uten musikalske talenter melde seg inn. 

– Jeg er ikke så god til å spille, men jeg tar det igjen på sjarmen. Eller, jeg prøver.

Det sier NHH-student Sigurd Samdal, medlem av Direksjonsmusikken og leder av årets Oktoberfest.

Litt nærmere sentrum ferdigstilles de siste detaljene til et annet studentdrevet arrangement, nemlig Sampolkonferansen. Den skal avholdes fra 23. til 24. september.

UTSOLGT. – Jeg har aldri vært borti lignende, sier lederen av Oktoberfest NHH Sigurd Samdal, om billettsalget. FOTO: Aurora Åsheim

Sampolkonferansen er drevet av masterstudenter i sammenliknende politikk. Konferansenble startet i 1985 og avholdes hvert andre år. Under konferansen er det debatter og innlegg om statsvitenskapelige tema.

– Årets tema er «Grenseløs Ulikhet». Vi skal se på ulikhet mellom kjønn, bistand og klima, sier Sandra Bekkevoll (24) som er programansvarlig for konferansen.

Billetter forsvant i rekordfart

Ut ifra billettsalgene kan det virke som Bergens studenter er sultne på fest og arrangementer. 500 billetter til Oktoberfest for fredag og lørdag ble revet bort på under to timer. Inkludert salg i andre forum har de solgt totalt 700 billetter.

– Jeg har aldri vært borti lignende. Jeg var på jobb og så får jeg en telefon fra han hvor han fortalte om salget, sier Samdal og peker på Kristian Hjelm-Hansen.

Hjelm-Hansen er kunstnerisk direktør både for Direksjonsmusikken og for årets Oktoberfest.

– Vi hadde ikke forventninger om det, så vi er overveldet og veldig gira på å bringe Oktoberfest til så mange, sier Hjelm-Hansen. 

Arrangørene tror årsaken til at trykket var såpass stort skyldes at Oktoberfest er et kjent konsept som folk ønsker å oppleve, og at nå som samfunnet begynner å åpne opp igjen er folk ekstra sultefora på skikkelig god fest og stemning. 

Både Samdal og Hjelm-Hansen sier at dette er noe de har gledet seg til lenge. 

– Vi som skal underholde synes det er gøy å få opptre for en utsolgt hall, forteller Hjelm-Hansen.

– Det er som Karpe sier. Det er ett ord som er finere enn hip-hop, og det er utsolgt, skyter Samdal inn og ler. 

Også den tradisjonsrike Sampolkonferansen har opplevd stor pågang i forkant av sitt arrangement. Som Oktoberfest er også dette studentdrevne arrangement utsolgt.

Konferansen skal foregå i universitetsaulaen på Universitetsmuseet på Høyden, som på grunn av pandemien har redusert kapasitet. På de to konferansedagene er det solgt totalt 140 billetter.

STYRET. Fra venstre: Sara Bergesen, Sandra Bakkevoll, Ingrid Wågen, Rebekka Strandmann Hansen, Eline Arntzen Haugland og Nora Elvestad. FOTO: Anna Jakobsen

– Vi har aldri solgt så mye billetter så tidlig. Hadde det ikke vært korona så tror jeg at det hadde vært rekordsalg, sier nestleder Nora Elvestad (24).

Elvestad forteller at Instituttet for sammenliknende politikk, Universitet i Bergen, og andre sponsorer har økt sin støtte for arrangementet, ettersom billettsalget blir begrenset av smittevernrestriksjoner.

– Vi merker at instituttet ønsker å få det gjennomført. De gir oss god støtte, også økonomisk, sier Bakkevoll.

Startskuddet for gjenåpningen?

Arrangørene bak Oktoberfest på NHH gleder seg til en god feiring, og håper det kan markere noe større.

– Forhåpentligvis så får vi være startskuddet på at Norge igjen er et åpent land. Det er vår store drøm at 1. oktoberhelgen blir den helgen hvor Norge åpner opp igjen, og at landet åpnes opp av Direksjonsmusikken, sier Samdal. 

Oktoberfest er en fest som er kjent for å ha mye fyll og dans. Samdal og Hjelm-Hansen er klare for å justere smitteverntiltak fortløpende, men forteller at Oktoberfest uansett er et arrangement der man sitter ved bordet.

ORKESTER. Kristian Hjelm-Hansen gleder seg til å spille for en fullsatt sal. Foto: Aurora Åsheim

– Hvis reglene er mildere 1. oktober kan man gjøre hva man vil, men er det sånn som nå må vi overholde de reglene som gjelder, sier Hjelm-Hansen.

Utfordrende for arrangørene

Selv om både Sampolkonferansen og Oktoberfest straks går av stabelen med gode billettsalg har ikke planleggingsfasen vært enkel. Wågen i Sampolkonferansen forteller at det de har støtt på en rekke utfordringer, blant annet med rekrutteringen.

– Det har er veldig uforutsigbart å arrangere noe i en pandemi, sier PR-ansvarlig for konferansen, Sara Bergesen (24).

– Alle småting er vanskelige nå i pandemitider. Hvordan skal vi servere kaffe? Hva gjør man med stoler? Hvordan skal folk få stilt spørsmål, undrer Bakkevoll.

Bergesen forteller at Sampolkonferansen skal være et seriøst arrangement som engasjerer og som tar for seg viktige tema gjennom debatter og innlegg. Samtidig skal det være en arena for lavterskel mingling mellom deltakere.

– De nåværende restriksjonene gjør det vanskelig å mingle og å komme i kontakt med andre gjester ved ankomst og i pauser, sier Bergesen.

DETALJENE. Det er mange småting som må ordnes når man skal arrangere noe i en pandemi. FOTO: Anna Jakobsen.

Studentene er likevel glade for å kunne avholde de tradisjonsrike arrangementene, selv om antall deltakere blir noe mindre.

– Booking av lokaler, vektere og hurtigtesting. Det er veldig mye ekstra å tenke på når du skal arrangere noe under korona, sier Samdal i Oktoberfest. 

Ikke et alternativ å avlyse

Hjelm-Hansen forklarer at Direksjonsmusikken har hatt en lang tradisjon med å arrangere Oktoberfester, helt tilbake til starten av 90-tallet frem til 2014. Nå er de altså i gang igjen, med både tradisjonell og moderne Oktoberfest-musikk. 

– Vi økonomistudenter er glade i empirisk forskning, så vi liker å finne ut av for eksempel hvilket fakultet i Bergen som drikker øl fortest, sier Samdal. 

Styret i Sampolkonferansen forteller at det aldri var noe alternativ å avlyse festivalen.

– Det er mye bedre enn å holde digitalt. Vi er veldig glade for å kunne gjennomføre det fysisk, selv om det ikke blir helt som før, sier leder Ingrid Wågen.

Likevel er moralen høy.

– Det er veldig gøy å planlegge konferanse, selv i pandemi.

Studvest opplyser om at Nora Elvestad var fotograf i Studvest fra 2017 til 2020.

Powered by Labrador CMS