Demontert flaggstang er en seier

Det verste som skjer når man demonstrerer fredelig på Høyden er at en flaggstang blir demontert. Endelig utnytter studentene det.

leder 8. mai
Publisert

Den siste tiden har det vært flere demonstrasjoner på Høyden. For to uker siden arrangerte Stopp oljeletinga flere protester mot Universitetet i Bergen sin avtale med Equinor. Nå telter gruppen Studenter for Palestina utenfor rektor Margareth Hagens kontor. 

Torsdag 2. mai startet det som etter planen skal være en to uker lang demonstrasjon på Muséplassen, med flere krav til universitetsledelsen. Siden da har dagene på Høyden vært preget av palestinske flagg og kontinuerlige megafonrop.

Det er ikke bare i Bergen de demonstrerer. Ved landets største universiteter ligger studentene nå i telt. 

Demonstrasjonene har så å si fått stå uforstyrret, som seg hør og bør, og som også er i tråd med forsamlingsfriheten.

Den eneste reaksjonen demonstrantene i Bergen har møtt er demonteringen av en flaggstang utenfor rektors kontor. Det skjedde fordi demonstrantene heiste det palestinske flagget, noe som strider med UiBs interne flagginstruks. 

På andre siden av Atlanterhavet, i «the land of the free», er situasjonen en helt annen.

Studentopprøret for Palestina, som har inspirert norske studenter, startet i USA. Der møter studentene mye større motstand.

Søndag 5. mai kunne NBC News melde at over 2.300 studenter har blitt arrestert ved rundt 70 ulike campuser de siste ukene. 

På Universitetet i Arizona har politiet brukt tåregass mot demonstrantene. 

Ved universitetet Columbia i New York har det blitt så mye oppstyr at de har bestemt seg for å ha digital undervisning resten av semesteret, og dropper årets vitnemålsutdeling. 

Selv om situasjonen er ulik på de rundt 70 campusene, og opptøyene noen steder har eskalert ved sammenstøt mellom pro-israelske og pro-palestinske studenter, er det klart at det er lavere terskel for å demonstrere på campus i Norge enn i USA. Her møter vi mindre motstand fra både universitetsledelsen, politiet og meningsmotstandere. 

Man kan diskutere opp og ned og i mente om boikott er riktig vei å gå. Men protestene kan synes å ha nådd gjennom. Hadde for eksempel Det juridiske fakultet ved UiB sagt opp sin utvekslingsavtale uten studentenes engasjement?

Historisk sett har studentopprørene hatt stor påvirkningskraft på opinionen. Da skal vi være glade for at en demontert flaggstang er den eneste reaksjonen som møter studentdemonstranter her hjemme. 

Endelig engasjerer studentene i Bergen seg!

Powered by Labrador CMS