Blod i sæden?

Frykt ikke! Som regel skyldes det ikke noe farlig, særlig hvis du opplever det for første gang som ung. Tvert imot er det en ganske vanlig tilstand som skaper mye frykt og endring i seksuell aktivitet og lyst.

Publisert Sist oppdatert

Sæd, cum eller utløsning består av en god mengde sædceller som svømmer rundt i en god mengde sædvæske. Sædcellene lages i testiklene, og til tross for at det tar rundt 72 timer å lage én sædcelle, produseres det rundt 300 millioner hver dag. 

Sædvæsken omtales ofte som matpakken til sædcellene, og lages delvis av sædblærene og delvis av prostata. Det omtales som en matpakke fordi væsken inneholder det sædcellene trenger for å bevege seg og overleve på veien.

Fargen og konsistensen på en utløsning vil variere fra person til person og utløsning til utløsning. Normalt er fargen alt fra blank til hvit eller litt gul, og konsistensen kan variere fra nokså tyntflytende til noe tykkere slim.

Sæd skal, med alle sine komponenter, fraktes nokså langt. På vei ut av penis kan det derfor, av ulike årsaker, blandes inn litt blod som gir en rød eller brunaktig farge på utløsningen.

På fagspråket heter tilstanden hematospermi. Tilstanden er noe ganske mange, særlig unge, vil oppleve i løpet av livet. Med andre ord er det et ikke så uvanlig symptom. 

Det oppdages vanligvis helt tilfeldig, og uten en åpenbar årsak. Det kan komme som eneste symptom, eller sammen med for eksempel smerter eller utflod. Det kan oppstå som et enkelttilfelle eller komme flere ganger.

Å plutselig se at det kommer rødfarget sæd kan være både skremmende og stressende. Selv om det i de aller fleste tilfeller er helt ufarlig, kan det føre til en endring i seksuell lyst og aktivitet.

Årsaken bak tilstanden er ofte ukjent og ufarlig, men det er viktig å få det undersøkt dersom det vedvarer. Eksempler på årsaker kan være slitasjeskade ved for eksempel hyppig eller intens onanering, seksuelt overførbare infeksjoner (SOI), betennelse i prostata eller i veldig sjeldne tilfeller en ondartet årsak.

Det er anbefalt for personer under 40 å ta kontakt med lege hvis man også har andre symptomer, som smerter eller utflod, eller har langvarige eller hyppige episoder av blod i utløsningen. Er blod i utløsning eneste symptom kan man velge å se om det går over av seg selv etter en stund. Personer over 40 bør ta en tur til legen uansett da de er i en annen risikogruppe.

I mellomtiden kan det være en god idé å ta en tur for å sjekke seg for SOI. Da har du også utelukket at en eventuell kjønnssykdom kan være årsaken.

Smask og dask,

Magnus & Marie

Powered by Labrador CMS