De beste matfilmene 

Klarer du ikke velge hvilken film du vil se? Her er mine favoritter, med mat i hovedrollen.

SULTEN?: Spis med øynene i disse filmene
Publisert

1. Eat, Drink, Man, Woman (1994)

NAM: Dig in

Dette er en en fantastisk film fra Taiwan, regissert av Ang Lee. Med lange scener på kjøkkenet der alle mulige taiwanske matretter blir tilberedt, i vakre former og fasonger. Med et ømt blikk for detaljer, for eksempel den lange introscenen hvor forskjellige grønnsaker blir kuttet opp i et rasende og kontrollert tempo.

Enkemann Zhu er en anerkjent kjøkkensjef, men på grensen til å pensjonere seg fordi han mister smakssansene. Han bor med sine tre døtre, hvor søndagssmiddagen er et samlingsrituale hvor de deler sine innerste følelser og tanker. Alle leter etter en forandring, men er usikker på hvordan livet skal se ut fremover.

2. Babettes Gjestebud (1987)

BABETTE: Det frister å være gjest i denne stormiddagen

Babettes gjestebud er basert på en novelle av Karen Blixen som ble skrevet i 1950. En fransk kvinne kommer til en liten landsby i Danmark som er veldig kristen, hun søker tilflukt fra revolusjonen i Paris, og får jobb hos to søstre som husholderske, men ingen vet at hun er en annerkjent fransk kokk. 

Etter mange år i landsbyen vinner hun ti tusen kroner i et lotteri, og pengene vil hun bruke til å lage et stort måltid for alle i landsbyen. Seeren får et vakkert innblikk i mange klassiske franske retter, hvor det til og med er skilpadde som skal tilberedes. Det er blitt laget flere kokebøker basert på rettene fra filmen.

3. Big Night (1996)

AUTENTISK: Slik kan italiensk mat se ut i New Jersey

«Sometimes spaghetti likes to be alone!» De to italienske brødrene Primo og Secundo, driver en restaurant som ingen kommer til fordi folk vi ha amerikansk mat. De to kokkebrødrene nekter å servere «hot dogs». 

De drifter en italiensk restaurant, og det skal ingen få endre. Pengene begynner å forsvinne på grunn av manglende gjester, og brødrene velger å satse alt på en stor middag hvor en berømt musiker skal komme. Filmen er nydelig filmet, med en lang scene som jeg aldri glemme, hvor brødene lager en rett som heter timpano.

4. Chocholate (2000)

DESSERT: Jeg vil ha sjokolade etter å ha sett denne filmen, selv om noen mener det er syndig

Denne filmen er også basert på en novelle, av den engelske forfatteren Joanne Harris. Juliette Binoche spiller en konditor som kommer til en liten fransk landsby, sammen med datteren sin. 

Hun åpner opp en liten sjokoladebutikk, men sliter med å få tilliten til innbyggerne som er strengt kristne. For dem er nytelse og utskeielser syndig, men litt etter litt begynner dessertene og konfektene hun lager å påvirke de som bor der, og de begynner å åpne seg for henne.

5. Tampopo (1985)

MIDDAG: Velsigne maten, r-amen

Tampopo inneholder massevis av ramen og blir kalt for en skikkelig «ramen western» etter spaghetti western-sjangeren. Dette er enn morsom og rørende film om alene-mammaen som heter Tampopo, som driver en liten ramenkro langs veien. 

Sjappa er ikke er spesielt bra, men etter at to trailersjåfører stopper opp og spiser der, oppstår et vennskap hvor de lærer Tampopo å lage ramen. Slikfortsetter det å ramle inn nye mennesker på kroen, alle med hver sin spesialitet som de lærer henne.

Powered by Labrador CMS