Den relativt seriøse studentbartesten

Liker du øl og party, men er student og har dårlig råd? Frykt ikke, vi har kartlagt studentbarene i byen og forteller deg hvor du bør gå for best stemning og billig øl.

GUTTA PÅ TUR. To stykk kulturjournalister tok seg gjennom de fleste av studentpubene. At karakterene ble bedre jo flere pils de hadde inntatt, tilskrives tilfeldigheter. FOTO: ERIK AASEBØ
Publisert Sist oppdatert

To studenter, en historienerd fra HF og en sosekopp fra SV, fikk i oppdrag å dokumentere og vurdere Bergens studentbarer. De fant fram sine respektive bedritne og utdaterte kameratelefoner og tok beina fatt. Et sted mellom åtte og ti øl senere returnerte ghætta til kontoret for å forevige sine observasjoner:

Ad fontes

BORTGJEMT. Der ingen skulle tru at ein studentbar kunne bu. FOTO: ERIK AASEBØ

Bortgjemt på baksiden av Europas mest anonyme bygg finner du HF-baren. En eim av pipetobakk og tweed slår mot oss i det vi entrer lokalet. Etter å ha manøvrert oss gjennom en labyrint av gamle sofaer og lenestoler fant vi fram til serveringen, bortgjemt i et lite hjørne. De sittende bartenderne gløttet såvidt opp fra telefonen da vi spurte om en øl, og begynte motvillig skjenkingen. Ølprisen var, i motsetning til bartenderne, svært imøtekommende. Med pils i hånd satte vi oss ned og forsøkte å gli ubemerket inn blant Bergens hipsterelite.

Ølpris

52,- for 0,5l.

Atmosfære

Ad fontes har en koselig bestemorsatmosfære, men heldigvis uten lukten. De slitne sofaene og den tette luften gir HF-studentene et trygt reservat hvor de kan være seg selv mens de sipper kaffe og diskuterer Kant. I hyllene langs veggen finner du haugevis av brettspill, men ingen ser ut til å bruke dem. Liker ikke HF-studenter å ha det gøy? Kanskje Monopol blir litt for kapitalistisk her i gården.

Interiør

De gamle sofaene og stolene gir oss en følelse av å sitte på pauserommet til lærerne på en videregående skole. Belysningen var i overkant sterk, noe som kan forklare hvorfor HF-studenter ser så bleike ut på selfies. Baren får pluss for stort lerret med prosjektør i hjørnet av lokalet, hvor man kan se filmer som ikke støter eller krenker:

 • samer
 • indianere
 • cowboyer
 • feminister
 • antifeminister
 • Audun Lysbakken
 • kommunister
 • revolusjonære kommunister
 • Bjørnar Moxnes
 • NOAH
 • Une Aina Bastholm

Vurdering:

Erik: Jeg liker ikke helt denne hipstermusikken, og det var nærmest umulig å finne fram til baren. Det eneste positive med Ad fontes var at interiøret ga meg en koselig følelse av å være hjemme hos farmor og farfar. Det blir totalt 2 ut av 6 mulige fra meg.

Håvard: Jeg digger musikken, og liker egentlig stemningen ganske godt. Likevel må det trekkes for bartendere som så ut som de var på vei i dvale, beliggenheten er så som så og fasaden er dvask. 4 av 6 fra meg.

Dom: 3 av 6

Integrerbar

MATEMATIKK OG CHILL. Kjenner det rykke litt i kvantefysikken. FOTO: ERIK AASEBØ

Vi ankommer Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved godt mot og et par humanistiske pils innabords. Vi finner fort ut at vi ikke har tilgang til bygget, og blir nødt til å vente i ti minutter før en ensom geofysikk-student bestemmer seg for å gå tidlig hjem fra lesesalen, litt etter klokken 20.00, så vi kan smette inn. Vel inne blir vi gående i de ugjestmilde gangene på let etter en enhet å slukke tørsten med. Lettere sagt enn gjort. Hvor i $#%”#$ er Integrerbar!?

Ølpris

39,- for 0,4l.

Atmosfære

Da vi omsider fant fram til Integrerbars anonyme inngangsparti, ble vi møtt av en mye høyere stemning enn på Ad Fontes. Her står bartenderne oppreist og spør deg hva det skal være. På bardisken står en stor bolle med gratis kondomer, fordi MatNat-studenter får pult så sykt mye. Halve baren er er veldig fint innredet, med moderne sofaer og relevant veggkunst (hvem blir vel ikke i godt humør av å ta en pils mens den berømte partyløven Stephen Hawking stirrer ned på deg?) Resten av baren gir derimot følelsen av å være i en midlertidig kantine på en fotballturnering i Haugesund, med skikkelig høy IKEA-faktor.

Beliggenhet

Baren er taktisk plassert rett ved siden av lesesalen og gir studenter som mot all formodning skulle bli lei av kvantekryptografi og interuniversal Teichmüller-teori en mulighet til å koble av.

Musikk

Musikkopplevelsen på MatNats vannhull var en emosjonell berg- og dalbane. Det skiftes hyppig mellom aggressiv rockemusikk som gjør at Satan tar bolig i oss og listepop som får oss til å trekke på smilebåndet og tenke på sommerfugler og kjærlighet.

Navn

Navnet Integrerbar er morsomt og relevant fordi, eh, matematikk, kanskje? Vi vet ikke, ikke spør oss!

Vurdering:

Håvard: Integrerbar var i og for seg hyggelig. Massevis av folk, billig øl og god stemning. At man trenger å bli svett, gretten og øltørst før man finner fram er mindre imponerende, og jeg på min IKEA-stol kikker litt sjalu bort på sofafolket. 4 av 6.

Erik: Sett bort ifra at toalettet er plassert cirka tre kilometer sør for selve baren, antallet urinaler per penis er for lavt, og at musikken til tider er bipolar, koste jeg meg på Integrerbar. Her blir det 4 av 6 mulige fra meg også.

Dom: 4 av 6

Kronbar

FULL STRIKKEPINNE. Ellevill stemning på dansegulvet blant strikkegjengen. FOTO: ERIK AASEBØ

Etter en rolig tjueminutters bybanetur ankom vi Kronbar, småfuktige fra Bergens duskregn. I døren blir vi spurt av en hyggelig jente om vi har med oss medlemskortet vårt til strikkeklubben. Forvirret ser vi inn i lokalet, hvor tretti kvinnelige HVL-studenter konsentrert sitter og strikker. Fast bestemt på å gjøre jobben vår (og ta vår fjerde øl) går vi likevel bort til baren og bestiller.

Ølpris

44,- for 0,4l.

Atmosfære

Blant de tretti strikkeentusiastene føler vi oss merkelig nok som hjemme. Dempet belysning og behagelig musikk gjør at vi blir sittende for både én og to øl før vi husket at vi burde ta notater. Da legger vi blant annet merke til den enorme trebåten som henger i taket, den rustikke stilen og den dempede romantiske stemningen. Blikkene våre møtes et lite sekund, før vi begge rødmer og ser ned.

Antall ukomfortable krakker

31.

Vurdering:

Håvard: Jeg storkoste meg på Kronbar. Kanskje var det ølen som begynte å virke, eller den spente stemningen mellom Erik og meg, men hit kunne jeg definitivt komme tilbake. Trass i strikkepinnenes konstante og irriterende klikking er det lite å trekke ned på her. Full pott!

Erik: Jeg tenker at dersom det kan være så god stemning her på en strikkekveld må det være fullstendig ellevilt her på en helgedag. 5 av 6 fra meg.

Dom: 5,5 av 6

Kurerbar

FREUD OG GAMMEN. Høy partyfaktor på denne veggkunsten. FOTO: ERIK AASEBØ

Også på Det psykologiske fakultet hadde vi problemer med å finne fram gjennom anonyme ganger. Dette kan kanskje forklares med at vi gikk inn bakveien. Hehe. Når vi endelig fant inngangsdøren var vi imidlertid ikke forberedt på å havne midt i et Skam-maraton. Vi beslutter å drikke opp ølet vårt fort og evakuere. Én av oss hadde imidlertid aldri sett den populære ungdomsserien, og ble sittende fascinert gjennom nesten tre episoder før han gikk med på å dra igjen.

Bartendere

Imøtekommende og hyggelige bartendere. Satte nesten ny verdensrekord i å skjenke øl.

Atmosfære

Kurerbar har en koselig atmosfære med innrøykte stoler og sofaer som gir oss følelsen av å være i et herskapshus. Her har de blivende psykologene lyktes der humanistene på Ad Fontes har feilet, og klart å få et kjedelig klasseromslokale til å virke stemningsfullt og hyggelig.

Interiør

Bildene på veggene gjør oss introspektive og reflekterende, og barndomsminner passerer foran øynene våre i revy. Når vi lener oss tilbake i de myke stolene får vi plutselig lyst til å åpne oss og fortelle om alle de vonde minnene fra sydenturen i 2004 med onkel Torgeir og snorkelen.

Navn

Skiiiiiiiiiikkelig originalt.

Vurdering:

Håvard: Vi måtte liste oss gjennom to lesesaler for å komme dit, men det ble til slutt verdt det. Kurerbar har et gjennomført tema, og kjempepluss for eksemplarer av Studvest på bordene. 5 av 6.

Erik: Fet musikk på dette stedet. Veldig digge stoler. De hadde øl. 4 av 6.

Dom: 4,5 av 6

Rederiet

SLIDE IN TO YOUR DM. Med finstasen på gled vi rett inn blant eiendomsmeglerne. FOTO: ERIK AASEBØ

Til tross for at Google Maps sendte oss dypt under Puddefjordsbroen fant vi omsider fram til Rederiet (som ligger i samme bygg som BI. Hva faen, Siri?). Klubbmusikk og gutta-stemning slo imot oss da vi entret lokalet. Med seks øl allerede i blodet skulle det mye til for å skuffe oss, og to pils senere forlot vi lokalet med nesten bare positive notater.

Ølpris

35,- for 0,4l.

Atmosfære

Rederiet slår oss umiddelbart som en nattklubb heller enn en typisk studentbar. Med stort dansegulv og neonblå belysning virker det nesten som vi har forvillet oss inn på Ricks. Likevel er klientellet avslappet og sipper øl mens de spiller FIFA 2018 eller brettspill. Det er nesten som å komme hjem.

Interiør

Rederiet lider av en alvorlig mangel på sitteplasser. Er det kun de tjue mest populære på BI som skal få sitte? Parkbenker var vel heller ikke den beste løsningen. Dersom økonomistudentene hadde gjort ligningen km²*etterspørsel/semesteravgift + x, ville man kunne optimalisert innredningen og sørget for å holde flere BI-rumper happy.

Toalettfasiliteter

Veldig mange og veldig fine urinaler. Her er det både tisse- og hjerterom til alle med liten blære.

Vurdering:

Erik: Likte prisen på ølen, og det var lett å treffe skålen på do. 6 av 6!

Håvard: Veldig enig. Traff med nesten hele strålen. Hurra!

Dom: 6 av 6

Det samfunnsvitenskapelige fakultet

LITE GJESTMILDT. På SV følte vi oss for første gang i løpet av barrunden dårlig tatt imot. FOTO: ERIK AASEBØ

Siste stopp på heisaturen vår var SV-fakultetet. Stemningen var på topp etter nesten et dusin øl innabords, og vi var klar for å avslutte kvelden på samfunnsviternes partybule. Opplevelsen ble mildt sagt et antiklimaks.

Atmosfære

Luftig.

Interiør

Vått. Kaldt. Kjipt.

Musikk

Fuglekvitter.

Toalettfasiliteter

Bak en søppelbøtte.

Vurdering:

Håvard: Interessant konsept med åpen løsning, men jeg klarer ikke helt å elske den nærmest ikke-eksisterende servicen og den noe kjølige atmosfæren. Det er nesten så jeg ikke vil kalle dette en studentbar i det hele tatt. Skuffende.

Erik: Jeg digget ikke helt den minimalistiske stilen. Jeg tenker at stedet kunne vært piffet opp med en bar og litt skjenkebevilling. Eventuelt kunne man hentet inspirasjon fra Rederiet og Kronbar, to studentbarer som virkelig har forstått hva studenter vil ha!

Dom: Få ræven i gir og gi SV-studentene en etterlengtet studentbar, for svarte svingende!

Powered by Labrador CMS