Magasin

Er det vanlig med sopp på tissen?

Utpå høsten er det aller best å plukke sopp. Da er bakken fuktig, og det gir gode vekstvilkår for sopp. Noe av det samme ser vi med sopp i underlivet, men hva er det egentlig?

SOPP. Det å ha sopp er ikke farlig, men er ubehagelig og kan klø, svi og se rødt og hovent ut. Illustrasjon: Agnes Cieplak
Publisert Sist oppdatert

Kanskje du får assosiasjoner til sopp i skogen når du hører ordet sopp. Det kan høres litt rart ut, men det er en veldig vanlig infeksjon du kan få i underlivet. Faktisk så vil omtrent 75 prosent av befolkningen med vulva og vagina få det minst en gang i løpet av livet. Det er ikke like vanlig for folk med penis, men det kan dukke opp under forhuden på penishodet.

På alle kroppens overflater finner vi mange ulike bakterier og sopparter som lever sammen for å beskytte oss mot sykdom og andre infeksjoner. Disse organismene lever vanligvis i harmoni med hverandre, og med oss, og uten dem hadde vi ikke overlevd. Sammen kaller vi dem normalflora og vi finner det på huden; hele veien fra munnen til rumpa og i vagina. 

Det som også er viktig for at disse bakteriene og soppartene skal holde seg «gode» og være en del av normalfloraen vår, er at det ikke blir for mye av den ene eller den andre. Blir det en ubalanse kan det gjøre deg mer utsatt for flere infeksjoner i underlivet, blant annet soppinfeksjon.

Når vi får soppinfeksjon på tissen, blir det for mye av en type soppart som heter Candida Albicans. Grunnen til at Candida får vokse fritt og det blir mer av den, er ofte at det har blitt mindre bakterier til å ivareta den fine balansen. 

Det er mye som kan forstyrre balansen ved å fjerne bakterier. Vasker vi oss for mye nedentil med såpe (ikke intimsåpe), eller bruker antibiotika vil også våre gode bakterier forsvinne, og det gir bedre grobunn for sopp. 

Går vi med mye stramt undertøy og klær, kan dette gjør det tett og fuktig. Hvis du går mye med vått undertøy, blir forholdene litt som i skogen på høsten, og gir god grobunn for sopp. Sopp kan også dukke opp ved hormonelle endringer som mensen eller graviditet. Som oftest er det ikke en klar grunn til årsaken til soppinfeksjonen.

Fordi en person med soppinfeksjon har mer sopp enn vanlig, kan kontakt med en seksuell partner skape ubalanse i normalflora med overvekt på soppsiden, og dermed smitte til en soppinfeksjon til partner. 

For å unngå sopp nedentil kan vi unngå å bruke for mye såpe, lufte og holde det tørt. Det anbefales ikke å vaske seg oftere enn en gang om dagen nedentil, og da holder det stort sett med lunkent vann. Eventuelt kan man kjøpe intimsåpe på matbutikken. 

Alle med vagina har utflod som kommer ut, og dette er kroppens helt egen rensemekanisme. Dette gjør at du aldri selv skal vaske deg inni skjeden, for der har kroppen livstidsabonnement på vask. Ved sopp kan utfloden endre seg, og mange beskriver en farge og konsistens som ser ut som cottage cheese. Derfor er det viktig at du blir kjent med din egen utflod, så du vet når den er normal og ikke. 

Illustrasjon: Ingvild Hauglid

Det å ha sopp er ikke farlig, men er ubehagelig og kan klø, svi og se rødt og hovent ut. For de med penis er det mer vanlig med utslett og en tørrhetsfølelse, men disse utslettene kan også sees i lysken da det er kort vei dit. 

Skulle du få sopp så er det lett å behandle med soppdrepende midler fra apoteket. Om det ikke forsvinner, eller skulle komme tilbake, er det lurt å ta en tur til legen og sikre at du får rett diagnose og rett behandling. 

Husk at de aller fleste av oss vil få en soppinfeksjon i løpet livet, selv om det kanskje ikke er like gøy å snakke om rundt middagen som hvor god dagens sopp-saus er!

Smask og dask, 

Magnus & Marie

Magnus Hofbauer og Marie Børmer er to medisinstudenter med et mål om å fjerne skam rundt kropp og seksualitet. Har du spørsmål, ris, ros eller noe på hjertet? Send inn en e-post til magnusogmarie@studvest.no! Her kan du også komme med forespørsler til neste spalte eller etterspørre kilder!

Powered by Labrador CMS