Velg riktig glidemiddel!

Noen drar frem glidemiddel fra nattbordsskuffen, andre henter matoljen fra kjøkkenbenken. Folk bruker mye forskjellig for å smøre kjøretøyet, men hva er det du egentlig bør bruke?

Publisert Sist oppdatert

Livet er best når det går som smurt, men da må vi sikre oss glid av god kvalitet. Sex er vondt når det er tørt og mye friksjon, så smøring er det ingen vits å spare på. 

I skjeden produseres det naturlig fukt når man blir kåt. Hvor mye som produseres varierer fra vagina til vagina og gang til gang. Denne naturlige fukten, sammen med precum hos de med penis, smører som oftest godt nok til å få til et behagelig samleie med god glid.

I rumpa har vi ikke noe naturlig glid. Dette gjør det helt essensielt å bruke hjelpemidler for å sikre en god runde med analsex.

LÅST: Er bakdøra låst? Det kan være fordi du mangler smurning

Glidemiddel er det beste verktøyet vi har for å smøre maskineriet under samleie. Det finnes fire ulike typer: vannbasert, silikonbasert, oljebasert og hybrider. 

Vannbasert glidemiddel gir god glid og fuktighet, og er trygt å bruke med kondom og på alle sexleketøy. Det trekker inn i huden og slimhinnene og tørker ut raskere enn de andre typene, men den vaskes lettere av enn de to neste. Dette kan du blant annet få gratis gjennom gratiskondomer.no.

Silikonbasert glidemiddel tørker ikke like lett, og kan også brukes med kondom. Det anbefales derimot ikke å bruke dette sammen med sexleketøy laget av silikon. Det er fordi overflaten kan brytes ned og skape grobunn for bakterier. Silikonbasert glidemiddel løses ikke opp i vann og er derfor bedre å bruke i for eksempel dusjen. Det egner seg også bedre til analsex ettersom den sørger for god glid over lengre tid enn glidemiddelet som er vannbasert. 

EN DANS PÅ ROSER: Sex kan være som en dans på roser med masse torner uten glidemiddel.

Hybrid inneholder både vann og silikon, og kan være et godt alternativ. Det gir like god glid som silikonbasert glidemiddel, og den samme følelsen av fuktighet som vannbaserte glidemiddel.

Det finnes også oljebasert glidemiddel. Dette kan irritere slimhinner, og det gir dermed økt risiko for ulike infeksjoner i skjeden. Kondomer er laget av latex og kan brytes ned av oljebaserte glidemidler og gi kondomet sprekker. Du skal derfor ikke bruke oljebasert glidemiddel med kondom. Oljebasert glidemiddel funker godt til onanering av penis og analsex, men da med en partner hvor du ikke trenger å bruke kondom.

Fungerer hverdagsprodukter som glidemiddel? Absolutt! Både vaselin, spenol, babyolje og rene matoljer som solsikkeolje eller olivenolje kan brukes som glidemiddel. De har varierende effekt og noen kan reagere på for eksempel spenol. Husk at produktene ikke skal inneholde parfyme eller andre tilsetningsstoffer. Matoljer skal heller ikke brukes med kondom. 

Spytt er en favoritt blant mange. Det er lett tilgjengelig og kanskje litt ekstra sexy. Spytt tørker derimot også raskt ut, da det stort sett består av vann. Siden spytt kommer fra munnen kan det og føre til smitte av ulike seksuelt overførbare infeksjoner (SOI).

God glid kan forebygge små rifter og sår, og dermed også forebygge smitte av SOI. Både fordi noen av dem smitter lettere gjennom blod, og fordi kondomet kan sprekke hvis det blir for mye friksjon. 

Invester i sexlivet - kjøp deg litt glid!

Smask og dask,

Magnus & Marie

Powered by Labrador CMS