Apropos

Et slag for lutefisken

Hva med julemiddagen som er den perfekte blandingen av salt og søtt, og som faktisk lukter som du har ankommet himmelen?

FOR FÅ. Det er altfor få som spiser lutefisk på selveste julaften, eller i det hele tatt, mener Charlotte Knutsen.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Studvests aproposkalender luke 14: 
Apropos er den frie spalten der Studvest-journalistene kan skrive om akkurat det de vil. Språket er ofte i muntlig form, og med et glimt i øyet. OBS! Spalten har høy forekomst av satire, sarkasme og ironi, og bør tas med en klype (noen ganger en neve) salt.

Debatten fortsetter i år igjen, spørsmålet som splitter landet. Er det ribbe eller pinnekjøtt som er den beste julemiddagen? 

Svaret er innlysende: Lutefisk.

Julekvelden er noe vi alle har sterke følelser rundt. Det er enten den beste eller den verste kvelden i året. Diskusjoner om små juletradisjoner bringer dermed frem det aller verste i folk. 

Julemiddagen er hovedaktiviteten for kvelden (og egentlig hele året). Hvilken julemiddag som skal serveres handler ofte om ribbe vs. pinnekjøtt. Hvorfor blir den beste julemiddagen alltid glemt?

Det er altfor få som spiser lutefisk på selveste julaften, eller i det hele tatt. Den får en del urettferdig hat, enten fra mennesker som aldri har smakt det før eller fra folk som åpenbart mangler smakssans (det er forsåvidt synd på disse menneskene). 

Det snakkes om kjøttet som er dekket av steinhard grisehud, og det som ikke en gang kan kalles kjøtt, men er salt med litt mer tyggemotstand. Dette kvalifiserer ikke til den store, flotte middagen som man skal lengte etter hele året. 

Hva med julemiddagen som er den perfekte blandingen av salt og søtt, og som faktisk lukter som du har ankommet himmelen? 

Det er noe med lutefisk som gir en opplevelse som ligner mer et eventyr. For hvert bit du tar, smaker du det spennende, innholdsrike livet fisken har hatt før den endte opp i nettopp din munn. 

Jeg stemmer for at vi alle bare dropper ribba og pinnekjøttet i år og i alle årene som kommer. I stedet kan vi spise det som lett kan kalles det beste som finnes, nemlig lutefisk.

Powered by Labrador CMS