Fadderne gjorde en flott innsats i en vanskelig situasjon

Vi synes det er svært leit at fadderuken måtte avlyses, men vil understreke at det slett ikke var fordi våre faddergrupper opptrådte uansvarlig.

GODT PLANLAGT. Både SV-fakultetet og fadderstyret har hele tiden tatt smittevern på største alvor og planlagt i henhold til retningslinjene, skriver dekan på SV-fakultetet, Jan Erik Askildsen. Illustrasjonsfoto: Daniella Daae
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Debattregler

  • Vil du få din mening på trykk i Studvest? Send innlegget ditt på e-post til ansvarligredaktor@studvest.no.
  • Typiske innlegg er rundt 500 ord.
  • Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte og redigere innlegg.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, fremstår som reklame eller som er hatske og trakasserende.
  • Legg ved et portrettbilde av deg selv.

I sitt innlegg i Studvest er Mathias Skard Almaas svært kritisk til planlegging og gjennomføring av fadderuken ved SV-fakultetet. Jeg har stor respekt for at Almaas og andre faddere ved vårt universitet oppfatter fadderuken i år som belastende. Dette er også bakgrunnen for at universitetet onsdag i forrige uke vedtok å avlyse resten av fadderarrangementene. Årsaken var ikke manglende smittevern og overholdelse av smittevernregler blant våre faddere og studenter, men den belastning som spesielt medieoppslag har påført fadderne. Meg bekjent er det ikke kommet fram noe som tilsier at faddergruppene ved SV-fakultetet som har utvist en uakseptabel atferd.

Vårt inntrykk er at dere har gjort en flott innsats, i en vanskelig situasjon! Vi er rett og slett stolt av arbeidet og engasjementet dere har lagt ned, både fadderstyret og dere faddere. Som Almaas selv skriver, så har fadderne og gruppene tatt nødvendige smittehensyn, i henhold til reglene; brukt antibac, holdt gruppene atskilt og søkt så godt en kan å holde en-metersregelen. Dette har også vært en sentral del av planleggingen av fadderuken.

Så erkjenner vi selvsagt at ting sikkert kunne vært gjort bedre. Kritikk og påpeking av det som ikke fungerte godt nok, vil vi selvsagt ta med oss. Men vi vil veldig sterkt understreke at arrangementene er planlagt gjennomført i henhold til FHI sine smittevernregler, og de regler som gjelder ved UiB for slike arrangementer. Det kan derfor være nyttig med en kort presisering av hvordan planleggingen har hensyntatt smittesituasjonen:

SV-fakultetet og fadderstyret har, gjennom fadderkoordinatoren ved UiB, fått godkjent sine smittevernplaner hos bedriftshelsetjenesten ved UiB. Både SV-fakultetet og fadderstyret har hele tiden tatt smittevern på største alvor og planlagt i forhold til gjeldende retningslinjer for dette.

SV-fakultetet forhåndsplasserte alle våre nye års- og bachelorstudenter som hadde takket ja til en studieplass hos oss i fagspesifikke studiestartgrupper. Disse gruppene var utgangspunktet for faddergruppene. Den endelige gruppestørrelsen ville kunne variere etter hvor mange som faktisk møtte i gruppen.

Ved UiB arrangementer er det ikke en begrensning på maksimalt 20 personer. Siden vi skulle ha alle dag-arrangementer utendørs eller digitalt, planla vi ikke for at grupper skulle ha maksimalt 20 studenter. Vi skulle ikke ha private arrangementer, der 20-personer grensen gjelder, og de arrangementene som var innendørs skulle være i lokaler hvor en-metersregelen kunne overholdes.

Fakultetet ser at det kunne ha vært kommunisert enda tydeligere at det i år ikke skulle være private samlinger på hybler og annet, med mindre det vil være mulig å overholde begrensningen på 20 personer og en-metersregelen. Vi viser samtidig til at SV-fadderne hadde mulighet til å holde alkoholfrie arrangementer i SV-fakultetets lokaler på kveldstid, nettopp for å kunne samle større grupper og samtidig overholde smittevernreglene. 

Vi synes det er svært leit at fadderuken måtte avlyses, men vil understreke at det slett ikke var fordi våre faddergrupper opptrådte uansvarlig. Vårt inntrykk er at dere gjorde hva dere kunne for at dette skulle fungere. Så takk for innsatsen!

Powered by Labrador CMS