Idretten åpner – UiB stenger

Ikke fjern den ene muligheten vi har til å påvirke studentenes mentale helse positivt i en ellers svært krevende periode, skriver Ellen Kristine Usland.

ARKIVFOTO: Gabriel Brame
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Debattregler

  • Vil du få din mening på trykk i Studvest? Send innlegget ditt på e-post til ansvarligredaktor@studvest.no.
  • Typiske innlegg er rundt 500 ord.
  • Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte og redigere innlegg.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, fremstår som reklame eller som er hatske og trakasserende.
  • Legg ved et portrettbilde av deg selv.

Morgenen den 05.10 kl. 08.05 fikk studentidrettslagene i Bergen følgende mail:

«Hei,

Dessverre så har UIB valgt å ta idrettshallen som eksamenslokalet fra kl 10:00 i dag mandag 05.10 som varer frem til jul. Det innebærer at all aktivitet i idrettshallen på studentsenteret er ferdig for i år.

Klager kan rettes til eksamenskontoret ved UIB». 

Juristforeningen idrettslag benytter primært idrettshallen på Studentsenteret for å avvikle våre treninger. Nedstengningen rammer 10 ulike lag, og minst 255 studenter – og det er kun beregnet Juristforeningens medlemmer. I tillegg kommer et stort antall studenter fra BSI, UBIL, BISI og KRIK.

Ironien er innlysende: Mens dekanen ved Juridisk fakultet, Karl Harald Søvig i sin fredagshilsen oppfordret alle studentene til å engasjere seg i fakultetets studentforeninger, velger eksamenskontoret å gjøre det stikk motsatte.

Avgjørelsen er hårreisende. Dette av særlig tre grunner:

For det første er studentidretten endelig i ferd med å åpne igjen. Vi har måttet stengt ned hele våren, og store deler av høsten. Det er allmenn kjent at koronapandemien, og fraværet av sosiale aktiviteter som den har medført, har gått hardt ut over studentenes psykiske helse. Studentidretten er en av de få arenaene som etter hvert har kunnet opprettholde aktivitet, og er helt uvurderlig for studentenes velferd. Mine bekymringer går til alle studentene, men spesielt til de nye studentene som nå mister det ene sosiale (fysiske) tilbudet de faktisk har. Konsekvensene av dette kan være vanvittig store for studentenes mentale helse og blant annet føre til et større antall drop-outs som følge av at studentene ikke trives i byen. Kjære UiB, vær så snill å prioritere opprettholdelse av studentidretten så langt som overhodet mulig.

For det andre kommer UiBs avgjørelse som lyn fra klar himmel. Beskjeden kom samme dag som nedstenging trådte i kraft, uten noe som helst forvarsel. Det gjør at vårt intense arbeid med å planlegge treninger og lage gode opplegg som overholder smittevern på treningene fremover, undergraves og vi føler oss mildt sagt tråkket på.

For det tredje burde UiB ha involvert studentidrettslagene i avgjørelsen. Medlemmene har nettopp betalt medlemsavgift hos Sammen for å kunne spille ball og være sosiale. Hva får studentene igjen for disse pengene nå?

Når UiB i realiteten fjerner all aktivitet, vil en naturlig konsekvens være at engasjementet synker. Synkende engasjement vil påvirke medlemstallene fremover, samt bemanning av verv i studentidretten. Hvem skal ta ansvar for å drive studentidretten videre etter jul?

Konsekvensene for oss, og for den enkelte student blir langt større enn vi tror UiB kan forestille seg. Behovet for eksamenslokaler i denne perioden er naturligvis stort. Likevel kan og bør UiB finne alternative lokaler for avvikling av fysisk eksamen. De har ressursene til det – studentidretten har ikke. Ikke fjern den ene muligheten vi har til å påvirke studentenes mentale helse positivt i en ellers svært krevende periode.

Powered by Labrador CMS