Debatt

Norge står på feil side av historien i kampen for transpersoners rettigheter

Vi må stå samlet mot diskrimineringen av transpersoner, og sammen i kampen for et verdig og desentralisert helsetilbud.

FOTO: (F.v.): Privat, Ihne Pedersen og Brian Kyed (Unsplash)
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Transpersoners rettigheter, helse og livskvalitet er under hardt angrep verden over. Også her i Norge står transpersoners liv på spill. Dette er en trend som må snus, og Rødt mener et verdig og desentralisert helsetilbud er et steg i riktig retning.

Transpersoners rett til å eksistere står på spill i USA. 14 stater har så langt gjort det ulovlig for barn å få livreddende, kjønnsbekreftende behandling. I flere stater er det ulovlig å lære om kjønn og seksualitetsmangfold i barnehagen og grunnskolen. I Florida kan barn bli tatt fra familiene sine for mistanke om å bli «utsatt for kjønnsbekreftende behandling». Flere LHBTQ+-organisasjoner har frarådet transpersoner fra å reise til delstaten. Høyreekstreme, i ført hakekors og våpen, har demonstrert utenfor biblioteker som arrangerer Drag Queen-lesestunder for barn. Flere aktivister, og forskere ved Lemkininstituttet, har brukt begrep som «folkemord» for å forklare den skremmende utviklingen for transpersoner i landet.

For dere som leser dette innlegget er det sikkert første gang dere hører om «folkemordet» mot transpersoner i USA.  Det har vært tilnærmet ingen dekning i norske medier av disse lovendringene og nynazistiske demonstrantene. Selv saker som omhandler transpersoners rettigheter i Norge mangler oppmerksomhet. For det er heller ikke lett å være transperson i Norge. Vi vet at transpersoner kommer mye dårligere ut på levekårsundersøkelser enn andre grupper i samfunnet. Dette gjelder spesielt psykisk helse, livstilfredshet og erfaring med diskriminering, og utviklingen går i feil retning.

Norsk helsevesen og myndigheter gjør lite for å bedre livskvaliteten til transpersoner. Det er ofte ekstremt vanskelig å få livreddende hormonbehandling. Mange må gjennom årevis med psykologisk behandling, og må ofte reise lange avstander for å komme seg til behandling. Selv etter lange år med høye forventninger vil mange ikke bli sett på som «trans nok» til å få behandling.

I Norge som i USA foregår det en systematisk begrensning av transpersoners rett til å leve sine autentiske selv. Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens ved Rikshospitalet er de eneste som i dag tilbyr livreddende hormonbehandling for transpersoner. De har mottatt over 90 pasientklager i løpet av de siste to årene uten konsekvenser, og de nekter å følge nasjonale og faglige retningslinjer for behandling. Etter Espen Esther Pirelli Benestad ble fratatt sin legeautorisasjonen, er det også nå enda flere som står uten helsehjelp.

Når man bor i et land som systematisk jobber mot at du skal få behandlingen du trenger, samtidig som regjering og medier ignorerer pandemien av angrep mot transpersoners eksistens, får man lite håp om en god fremtid.

Rødt mener det første og viktigste steget i riktig retning  nå, er å jobbe for et desentralisert helsetilbud for transpersoner. Samtidig må vi øke kompetansen om LHBTQ+-personer i helsevesenet, og sikre helsestasjon for LHBTQ+-personer i Bergen.  

Transpersoners liv står på spill verden over. Det viktigste vi som samfunn kan gjøre er å anerkjenne deres daglige problemer. Vi må stå samlet mot diskrimineringen av transpersoner, og sammen i kampen for et verdig og desentralisert helsetilbud.

Vil du få din mening på trykk i Studvest?
  • Send innlegget ditt på e-post til ansvarligredaktor@studvest.no.
  • Typiske innlegg er rundt 500 ord.
  • Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte og redigere innlegg.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, fremstår som reklame eller som er hatske og trakasserende.
  • Legg ved et portrettbilde av deg selv.
Powered by Labrador CMS