Stopp sutretoget, jeg vil av

KOMMENTAR: Det handler ikke om hvem som har skyld i smitteøkningen. Det handler om at det er et smitteutbrudd i studentmiljøet, og den smitten fortsetter å øke.

Foto: Toril Sunde Apelthun
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Debattregler

  • Vil du få din mening på trykk i Studvest? Send innlegget ditt på e-post til ansvarligredaktor@studvest.no.
  • Typiske innlegg er rundt 500 ord.
  • Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte og redigere innlegg.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, fremstår som reklame eller som er hatske og trakasserende.
  • Legg ved et portrettbilde av deg selv.

 «Tradisjonen tro er studentene svartmalt som villdyr som ikke bedriver annet enn fyll og fest» skrev leder av Studentparlamentet ved UiB, Sandra Krumsvik i BA lørdag 29. august.

Krumsvik har flere ganger de siste ukene vært ute i media på vegne av studentene. Budskapet hennes har stort sett vært at studenter og unge ufortjent har blitt en skyteskive i media etter smitteoppblomstringen i studentbergen.

Krumsvik uttalte blant annet at studentene svartmales av media og kommunen etter at byrådet ba studentene gå i selvpålagt karantene om de har vært på fester som bryter med smittevernrådene.

At dette er fokuset til Krumsvik når vi står mitt i et utbrudd synes jeg er litt merkelig. Er det egentlig så rart at det er studentene som blir fokuset til både media og byrådet, når det er hos oss det er smitteøkning akkurat nå?

Krumsvik mener at kommunens oppfordring om selvpålagt karantene er for uklar. Her synes jeg hun gjør seg vanskelig. Har du vært på en fest der du vet smittevernsreglene ble brutt, gå i karantene. Er du usikker, gå i karantene. Er du fortsatt usikker, ring koronatelefonen.

Det som skaper uklarhet er når Krumsvik hele tiden forteller hvor flinke studentene er og at smitten ikke bare øker hos oss, men ellers i samfunnet også.

Jeg mener heller ikke at det bare er studenters skyld at smitten nå øker, men det handler heller ikke om hvem sin skyld det er. Det handler for så vidt heller ikke om hvem som var på fest forrige helg. Det jeg mener det handler om er at studenter må klare å ta ansvar for den spredningen som skjer i Bergen akkurat nå. Fordi den nettopp skjer blant oss.

Smitten kom kanskje med et fly fra Spania, men den sprer seg i en kjeller i Sandviken og i en treroms på Høyden.

Krumsvik bruker det også som et poeng at UiB så langt har få smittetilfeller. Jeg tror derimot det er naivt å tenke at dette er fordi vi på universitetet er mye flinkere til å følge smittevernrådene enn de på NHH. Det skal ikke mer til enn en ukontrollert fest hvor noen er smittet, så har vi det gående her også. 

Det vi trenger nå er tydelige studentledere og utdanningsinstitusjoner som gir klar beskjed om at situasjonen må tas på alvor.

Krumsvik mener de nye karanteneanbefalingene til kommunen er urimelige. Da foreslår jeg at hun går i dialog med byrådet på vegne av studentene.

Nå må vi alle ta oss sammen de neste ukene slik at vi kan fullføre semesteret på campus i stedet for på Zoom.

Powered by Labrador CMS