Reagerer på at selvpålagt karantene gir studenter ingen jobb-rettigheter

Følger du byrådets anbefaling om selvpålagt karantene, risikerer du å ikke få normale rettigheter hos arbeidsplassen.

ARKIVFOTO: Andrea Olsen
Publisert Sist oppdatert

Under en pressekonferanse mandag kom det frem at byrådsleder Roger Valhammer oppfordrer alle studenter som har vært på fester hvor smitteverntiltakene ikke har blitt overholdt til å gå i en selvpålagt karantene ti dager etter festen.

Det frykter leder for Velferdstinget Vest, Anette Arneberg, at gjør studenter veldig utsatt:

– Når det kun er snakk om selvpålagt karantene, vil studenter med deltidsjobb ikke nødvendigvis få rettigheter som lønn og sykepenger fra arbeidsplassen. Det reagerer jeg veldig på.

De ferskeste tallene viser ifølge studentlederen at to av tre studenter sier seg avhengig av ekstrainntekt via jobb.

Derfor er Arneberg redd for utfallet med de nye tiltakene.

– Det kan virke som denne delen kanskje ikke var helt gjennomtenkt når byrådet bestemte seg for dette tiltaket skulle være selvpålagt, mener hun.

FEST-KARANTENE. Byrådsleder Roger Valhammer. ARKIVFOTO: Henriette F. Thorkildsen
Vurdering i samråd med FHI

– Vi vurderte om dette skulle være en anbefaling eller et påbud, men etter samråd med Folkehelseinstituttet konkluderte vi med at en sterk oppfordring og faglig anbefaling var riktig denne gangen, skriver byrådsleder Roger Valhammer til Studvest om tiltaket som ble valgt.

Han forklarer videre at alle som jobber i Bergen kommune, vil ha rett på å bruke egenmeldte sykedager dersom de nå skal i karantene, og han kommer med en klar oppfordring til andre arbeidsgivere:

– Jeg vil både oppfordre og forvente at andre arbeidsgivere legger våre anbefalinger til grunn, og legger til rette for at ingen skal måtte la være å følge karantenereglene av økonomiske årsaker.

Pålegg opp mot oppfordring

Tiltaket med selvpålagt karantene er som nevnt kun en oppfordring, og ikke et pålegg fra byrådet.

– Slik jeg ser det, tror jeg det kunne svart seg med et pålegg overfor oppfordring når man ser smittetrenden blant studenter, er beskjeden fra VT-lederen.

At det siste tiltaket er en anbefaling ble bestemt av byrådet i samråd med FHI, og beskrives av Valhammer som en «helhetlig vurdering»:

– Det er vurdert som mer inngripende å påby karantene, der brudd på karanteneplikten kan gi straffereaksjon, enn en anbefaling.

– For å unngå strengere tiltak

– Husk at formålet med å gjøre dette nå er å unngå strengere tiltak senere. Jeg forstår veldig godt at det er kjipt med opptil ti dagers karantene nå for alle de som rammes, men jeg mener alternativet med et utbrudd som kan komme ut av kontroll er mye verre, forklarer byrådslederen videre.

– Det vi ser nå er jo at altfor mange samler seg på små hybler og at smitteverntiltak har blitt tatt litt lett på, noe som det må fokuseres mer på, forklarer Arneberg.

Hun sier seg derfor enig i de som har ytret at skjenkestopp ved midnatt har gjort dette til et større problem.

– Det helt naturlig at studenter, spesielt i starten av året, ønsker å sosialisere seg.

Powered by Labrador CMS