De første reaksjonene etter studentvalgene

Torsdag kveld kom de etterlengtede resultatene fra årets studentvalg. Oppslutningen endte på 12,65% for universitetsstyret og 12,68% for Studentparlamentet.

VENTER I SPENNING: Stemningen var spent på valgvaken på Det Akademiske Kvarter i minuttene før valgresultatet kom.
Publisert

For andre året på rad gikk Sosialdemokratisk Liste av med seieren i studentparlamentsvalget. De fikk 33% av stemmene som tilsvarer åtte representanter i parlamentet. Det er ett flere enn i fjor. Listeleder Jonas Joseph er storfornøyd med resultatet.

– Vi er veldig glade for å gå opp i både oppslutning og antall mandater. Jeg kan ikke si at det var som forventet, så det kom som en stor positiv overraskelse.

Han merket tydelig på valgtorgene at studentene sin viktigste sak er å styrke studentvelferden.

VALGVINNER: Sosialdemokratisk Liste fikk flest stemmer i studentparlamentsvalget.

– For eksempel så snakket vi med mange som mente at organisasjonene de var med i ikke fikk nok støtte og dermed fikk de ikke mulighet til å gjøre det de ville.

I år som i fjor var det Victor Botnevik som stakk av med seieren i universitetsstyrevalget. Botnevik stilte i par med Sigrid Vorland, som også ble valgt inn. 

– Gratulerer med seieren! Er dere fornøyd nå?

– Mest av alt er vi lettet egentlig. Det er deilig å være ferdig med valgkampen.

Har det vært en intens valgkamp, er det derfor dere er mest lettet?

– Det har vært veldig slitsomt. Det er veldig kjipt å tape på gjenvalg, så vi har ikke overlatt noe til tilfeldighetene.

Hvordan har stemningen vært på valgtorgene, hva er studentene mest opptatt av?

STYREREPRESENTANTER: Victor Botnevik og Sigrid Vorland fortsetter å representere studentene i universitetsstyret.

– Først og fremst så er det veldig mange som ikke vet hva studentvalget er. De vi har snakket med har ikke hatt noen spesifikke saker som er viktig for dem. Det speiles i valgoppslutningen at de aller færreste studenter bryr seg om studentvalget.

Til slutt, er dere fornøyd med egen innsats?

– Vi vant jo, så vi er absolutt fornøyde.

Stort sett fornøyd med oppslutningen

FÅ LISTER: Kvalsvik tror nedgangen i antall lister har bidratt til lav oppslutning
SLO OSLO: Hagen er godt fornøyd med å slå Oslo i valgoppslutningen

Til tross for en solid økning i valgoppslutningen til universitetsstyrevalget så faller oppslutningen i studentparlamentsvalget for tredje året på rad. Oscar Kvalsvik er leder i valgstyret og studentparlamentets 

– Vi har hatt en markant økning og et viktig løft i oppslutningen til universitetsstyrevalget, noe som vi er svært fornøyde med.

Hva er grunnen til at valgoppslutningen har økt såpass mye?

– Vi har hatt mange, og veldig aktive kandidater i år. Det er en viktig faktor.

Hvorfor tror du at valgoppslutningen til Studentparlamentet har sunket?

– Reduksjonen av lister fra seks til fem er definitivt en faktor. Når færre studenter stiller til valg, så er det færre som stemmer.

Er du fornøyd med valgstyret sin innsats?

– Jeg er kjempefornøyd med hele valgstyret sin innsats. «There's no I in team», og det hadde ikke vært mulig å få gjennomført valget skikkelig uten dette laget.

– Det er en solid gjeng som det har vært en ære å få jobbe med.

Studvest fikk også huket tak i rektor på Universitetet i Bergen, Margareth Hagen.

– Det er utrolig viktig at vi har et levende studentdemokrati. Valgoppslutningen var god, og det er alltid viktig å slå Oslo. Det kan alltid bli bedre, men de har gjort en kjempeinnsats i årets valg.

Hva er de videre planene for å ha det best mulige samarbeidet med studentdemokratiet?

– Vi møter arbeidsutvalget og styrestudentene jevnlig, og skal jobbe med opplæring og styrking av de studenttillitsvalgte i hele organisasjonen. Vi er også opptatt av et politisk aktivt campus og bør se på retningslinjene og reglene for politiske ytringer på campus, som trengs å revideres sammen med studentene.

Powered by Labrador CMS