Nyhet

– Folk kommer tidlig for å reservere sitteplass, mens de drar for å gjøre andre ting i mellomtiden

I eksamensperiodene fylles lesesalene opp tidlig om morgenen. Enkelte studenter tyr til kreative løsninger for å sikre seg plass.

FULLT. Studentene strømmer inn kaffebarinngangen til humaniora-biblioteket ved UiB. FOTO: Åsne Berentsen.
Publisert Sist oppdatert

Det er vår og eksamensperiode i luften.

Det kan bety lange dager med påfyll av pensum, og stappfulle lesesaler. Flere steder må man dukke opp tidlig hvis man skal være sikret et sted å lese. 

Studvest har tatt en runde på noen av fakultetene ved Universitetet i Bergen for å sjekke hvor tidlig du må møte opp for å få leseplass.

Sniker seg gjennom kaffebarinngangen

Biblioteket ved Humanistisk fakultet (HF) åpner klokken åtte, men det er allerede studenter som er kommet seg inn gjennom Sammens kaffebarinngang når Studvests utsendte ankommer et kvarter før åpningstid.

Inngangen gjennom kaffebaren gjør det mulig å komme seg inn på biblioteket før hoveddøren åpnes.

Eira Roll-Hansen (24) studerer sosiologi og har sin første eksamen den 8. mai. Hun liker best leseplassene i første etasje av biblioteket, og kommer derfor før klokken åtte for å sikre seg en av disse. 

FAVORITT. Eira Roll-Hansen liker leseplassene ved vinduene best. FOTO: Åsne Berentsen

Nede i underetasjen forstyrrer vi Jakob Bysheim (22) som skriver på hjemmeeksamen i administrasjons- og organisasjonsvitenskap.

Han har den siste tiden stått opp mellom klokken 6 og 6:30 for å rekke biblioteket til åpningstid. 

Astrid Sømhovd er bibliotekar på HF-biblioteket og forteller at de etter påske merker en økt pågang, spesielt ved at sitteområdet ved siden av resepsjonen også blir tatt i bruk som leseplasser. 

HJEMMEEKSAMEN. Jakob Bysheim starter eksamensperioden sin med en hjemmeeksamen. FOTO: Åsne Berentsen

– Som regel fylles det opp mellom 8 og 9, også sitter de fleste til rundt 16-17, sier hun.

Reserverer plasser

Videre på ferden går vi innom Det juridiske fakultet, hvor vi får vite at trykket har lettet litt etter at flere hadde eksamen i forrige uke.

Ingeborg Drangsholt (19) og Thomas Helgaland (19) går førsteåret på jussen, og finner som regel flere ledige båser i underetasjen når de kommer klokken 9. Når Studvest er innom rundt lunsjtider er det fortsatt en del tomme leseplasser.

Kristine Veim (23) studerer på sitt tredje år og forteller at man ofte må møte opp før klokken 8 på biblioteket for å finne et ledig sted, mens på lesesalene kan man komme innom stort sett gjennom hele dagen og fortsatt få plass. 

– Hvis du drar innom biblioteket på morgenen er ofte tre fjerdedeler av biblioteket tomt, men det ligger likevel ting som okkuperer plassene. Så det virker som at folk kommer tidlig for å reservere sitteplass, mens de drar for å gjøre andre ting i mellomtiden, sier hun. 

Mest populært ved vinduet
MASSE PLASS. Ingeborg Drangsholt og Thomas Helgaland fant fort leseplasser. FOTO: Åsne Berentsen

Til slutt besøker vi Realfagbygget etter lunsj, hvor vi går forbi flere lesesaler med ledige plasser.

Tuva Småland Hagland (22) og Hanne Elgåen (23) studerer henholdsvis medisinsk teknologi og kjemi, og forteller at de møtte opp klokken 9 og fikk kapret den siste båsen som er plassert ute i gangene. 

– Det er disse plassene som er mest populære, så de fylles ofte opp først, forklarer Hagland. 

SISTE. Tuva Småland Hagland (t.v.) og Hanne Elgåen fikk den siste båsen, som er noen av de mest populære leseplassene på realfagbygget. FOTO: Åsne Berentsen
Powered by Labrador CMS