HVL bruker ny app til å følge med på om studentene er på skolen

Høgskolen på Vestlandet (HVL) har nylig tatt grep for å forhindre fravær blant lærerstudenter.

MÅLER FRAVÆR: Slik ser registreringsappen som HVL bruker ut.
MÅLER FRAVÆR: Slik ser registreringsappen som HVL bruker ut.
Publisert

På lærerstudiet ved HVL i Bergen har det i lang tid vært problemer med høyt fravær på profesjonsdager. En profesjonsdag er en form for fagdag hvor lærerstudentene fordyper seg i forskjellige temaer. 

Nå har høgskolen tatt i bruk et nytt verktøy for å få bukt med problemet.

Ved bruk av appen NOA (Notice of Attendance) har studiestedet lagt opp til at alle studentene må registrere seg hver time for å få godkjent oppmøte på profesjonsdager. Hvis studentene ikke bruker appen får de ugyldig fravær. Maksgrensen for fravær er på 20 prosent.

Janne Sjursen er instituttstillitsvalgt for barnehage- og grunnskolelærer i Bergen. Hun bekrefter at fraværsproblematikken i Bergen er stor og at det ofte er svært få som er igjen på slutten av profesjonsdagene.

– Profesjonsdagene er ikke nødvendigvis noe alle er interessert i. Vi registrerer oss i starten av dagen, også blir det tommere og tommere etterhvert.

Studvest har fått tilgang til veiledningen NOA tilbyr. Her står det blant annet at man må oppgi lokasjonen sin for å få godkjent oppmøte, men også at man kan reservere seg mot å bruke den hvis man vil. 

KRONSTAD: På HVL i Bergen forteller studenttillitsvalgt at de har hatt problemer med oppmøte på profesjonssdagene.
KRONSTAD: På HVL i Bergen forteller studenttillitsvalgt at de har hatt problemer med oppmøte på profesjonssdagene.

Bruken hjelper på fraværet

Datatilsynet, som har som oppgave å følge med på om personopplysningsloven følges, skriver på sine nettsider at en virksomhet skal be om samtykke fra brukerne når de tilbyr tjenester som krever informasjon om hvor brukerne befinner seg. Studvest har etter gjentatte forsøk ikke lyktes i å få en kommentar fra Datatilsynet.

Tillitsvalgt Sjursen har ikke hørt noe om muligheten til å reservere seg fra å bruke appen fra HVL.

Hun påpeker imidlertid at appen har hjulpet på fraværet.

– Bruken av appen har ført til at det er mange flere studenter til stede på slutten av dagen enn det var da vi brukte andre registreringsmetoder.

Tekniske problemer i oppstarten

Studvest kontaktet også Studenttinget på HVL for å få en kommentar til saken og ble henvist til Ingeborg Bjørke som er instituttillitvalgt for lærerstudentene i Sogndal.

TILLITSVALGT: Ingeborg Bjørke er lærerstudent i Sogndal, som ligger utenfor Studvests tradisjonelle dekningsområde.
TILLITSVALGT: Ingeborg Bjørke er lærerstudent i Sogndal, som ligger utenfor Studvests tradisjonelle dekningsområde.

Bjørke har ikke opplevd noen store problemer med fravær på hennes kull i Sogndal, men anerkjenner at problemet kan være større i Bergen.

Bjørke har vært til stede på to profesjonsdager hvor appen har vært i bruk. Første gangen var det store tekniske problemer, noe som førte til at de gikk tilbake til manuell registrering på den aktuelle dagen.

– Slik jeg oppfattet det var det ikke appen i seg selv som var problemet, men at de som hadde ansvaret for dagen gjorde noe galt. 

Powered by Labrador CMS