– Jeg er bekymret for det faglige og sosiale hvis dette skjer

Studentledere ved psykologisk fakultet mener universitetet har gått over hodet på dem og bestemt at biblioteket skal slås sammen med biblioteket på samfunnsvitenskapelig fakultet.

OPPRØRT. Representant for fagutvalget for profesjonsstudiet i psykologi kull 17, Sara Furuholmen, mener de ikke har fått være med på beslutningen om å slå sammen bibliotekene ved de to fakultetene. FOTO: THORE THIESEN.
OPPRØRT. Representant for fagutvalget for profesjonsstudiet i psykologi kull 17, Sara Furuholmen, mener de ikke har fått være med på beslutningen om å slå sammen bibliotekene ved de to fakultetene. FOTO: THORE THIESEN.
Publisert Sist oppdatert

Høsten 2017 ble det bestemt at Psykologisk og Samfunnsvitenskapelig bibliotek ved UiB skal slås sammen.

Planen er å flytte Psykologisk fakultets (Psyk-fak) bibliotek ut av lokalene de har nå, som er i fakultetets hovedbygg, og inn der Samfunnsvitenskapelig fakultet (SV-fak) har sitt bibliotek.

Ønsker å beholde biblioteket

– Vi er opprørte. Biblioteket er et viktig samlingspunkt for oss studenter. Et nytt bibliotek med SV vil bli for stort og upersonlig. Jeg er bekymret for det faglige og sosiale hvis dette skjer, sier Sara Furuholmen, representant for fagutvalget for profesjonsstudiet ved Psyk-fak.

Hun mener mange beslutninger blir tatt over hodet på studentene, og viser også til avgjørelsen om å flytte noen linjer ved fakultetet opp til det nye campus Årstadvollen.

– Vi får ingen direkte medvirkning. Biblioteket er en typisk sånn sak der det ikke tas hensyn til fagutvalget, sier hun, og håper studentene nå blir involvert hele veien, forteller Furuholmen.

Psykologisk Studentforenings leder, Ane Randulff, sier hun forstår at noe må gjøres for å spare plass, men mener det er synd biblioteket flyttes da det brukes aktivt av studentene. Også hun mener at studentene ikke får komme på banen før store avgjørelser blir tatt.

SKAL FLYTTES. Biblioteket på Det psykologiske fakultet skal flyttes, og slås sammen med SVs bibliotek. FOTO: THORE THIESEN.
SKAL FLYTTES. Biblioteket på Det psykologiske fakultet skal flyttes, og slås sammen med SVs bibliotek. FOTO: THORE THIESEN.

Leder for Studentutvalget ved SV, Anna Fossen-Helle, synes det er fint at det blir nytt bibliotek og er positiv til å dele med Psyk-fak.

– Men det er litt nedtur at to fakulteter må dele et bibliotek når de er vandt med å ha et hver. Det kan bli kamp om plassene, sier hun.

Forbauset

Universitetsdirektør ved UiB, Kjell Bernstrøm, kjenner ikke til i detalj hvordan studentene har vært involvert i beslutningen om å slå sammen de to bibliotekene. Kritikken fra Furuholmen stusser han ved.

– Det forbauser meg litt, dette har blitt diskutert over lang tid.

Han poengterer at studenter fra begge fakultet skal representeres i utformingen av det nye biblioteket. Bernstrøm sier også at fakultetsstyret, der studentene har representanter, besluttet å delta i prosessen med å etablere Helsecampus Årstadvollen i 2017.

– Ved å flytte noen deler av fakultetet opp til Årstadvollen blir det færre studenter i sentrum. Det muliggjør en sammenslåing av bibliotekene ved SV-fak og Psyk-fak, da disse ligger geografisk nær hverandre, sier han.

Helt nytt

Avedelingsdirektør ved Universitetsbiblioteket, Maria-Carme Torras Calvo, presiserer at Psyk-fak ikke flytter inn hos SV, men at de skal skape noe nytt og at alt innvendig skal bygges om. Hun understreker at tjenestene biblioteket leverer skal være tilgjengelige for studentene under ombyggingen. Spesielt eksamenstiden skal gå så uforstyrret som mulig.

Prosjektet starter i mars 2018, og er forventet ferdigstilt sommeren 2019.

– Vi vil benytte denne muligheten til å tenke ut dette arealet på nytt. Blant annet er det etterspurt flere grupperom på SV, det kan nå være mulig å få til, sier hun.

Hun vet ikke hvor mye det vil koste til slutt.

– Men det er et nøkternt budsjett.

Powered by Labrador CMS