Kultur

– Mens vi feirer her, blir det drept 13 sivile palestinere hver time

På søndag var det duket for utdelingen av Raftoprisen på Den Nationale Scene. I år ble prisen tildelt organisasjonen Defence for Children Palestine (DCIP), som i mer enn 30 år har jobbet med å fremme rettighetene til palestinske barn.

RAFTOPRISEN: Alex Kamaratos mottar Raftoprisen 2023 på vegne av DCIP. Til venstre er priskomitéleder Ingrid Hoem Sjursen.
RAFTOPRISEN: Alex Kamaratos mottar Raftoprisen 2023 på vegne av DCIP. Til venstre er priskomitéleder Ingrid Hoem Sjursen.
Publisert Sist oppdatert

– I løpet av de siste tjue årene har det skjedd mer enn 300.000 krenkelser i hele verden mot barn som lever i konfliktsituasjoner. Dette inkluderer drapsskader, voldtekt og annen seksuell vold, bortføring og nektelse av humanitær tilgang. 

Det sier priskomitéleder Ingrid Hoem Sjursen i Raftostiftelsen. Hun forteller at arbeidet til organisasjonen blant annet har gått ut på å etterforske og dokumentere brudd på menneskerettighetene til palestinske barn, og å gi juridiske tjenester til barn som har blitt tiltalt.

Videre forklarer hun at DCIP, gjennom sitt arbeid, bidrar til å holde både israelske og palestinske myndigheter ansvarlige for universelle menneskerettigheter.

Et fysisk fravær
ÅPNING: dansekompaniet Terpsichore innleder kvelden.
ÅPNING: dansekompaniet Terpsichore innleder kvelden.

Sjursen påpeker også at Israel er det eneste landet i verden som automatisk og systematisk straffeforfølger barn i en militærdomstol.

Forfatter og samfunnsdebattant, Irene Kinunda Afriyie, ledet programmet for kvelden. Hun forteller at det er spesielt for henne å lede prisutdelingen. Hun var nemlig selv et barn i en krigssone og kom til Norge som flyktning.

Kinunda informerer om at den siste utviklingen i Gaza og på Vestbredden har gjort det umulig for prisvinnerne å motta prisen fysisk.

– Kvelden preges derfor av et fysisk fravær. 

Vi får derimot se lederen for DCIP, Khaled Quzmar, holde tale på skjermen. Han befinner seg i byen Ramallah i Palestina. Quzmar forteller at han nå skal fortsette med å jobbe under de farlige omstendighetene i hjemlandet sitt. Han beklager for at han ikke kan være med oss denne kvelden. 

– Jeg ber dere om å tilgi meg for å ikke ha muligheten til å være med dere i dag, på denne viktige og historiske seremonien.

Forsvarer palestinske barn

I talen sier han at denne anerkjennelsen oppmuntrer DCIP til å fortsette deres oppdrag med å forsvare rettighetene til palestinske barn i det okkuperte området i Palestina. Videre belyser han konflikten som foregår nå.

MUSIKALSKE INNSLAG: Hannah Storm er en av artistene som opptrer på prisutdelingen.
MUSIKALSKE INNSLAG: Hannah Storm er en av artistene som opptrer på prisutdelingen.

– Mens vi feirer her, blir det drept 13 sivile palestinere hver time, på grunn av de israelske angrepene i Gaza. Blant disse er 6 barn.

Han påpeker at palestinske barn har rett til å leve, bli behandlet rettferdig, å være trygge og til å få en utdanning.

På skjermen får vi også se tidligere prisvinnere, som gratulerer DCIP med årets pris. Alex Kamarotos tok imot prisen på vegne av DCIP.

I løpet av kvelden var det ulike musikalske innslag, med et variert innhold. Blant disse var dansekompaniet Terpsichore og sangeren Hannah Storm.  

Til slutt samlet mengdene seg utenfor Den Nationale Scene og kvelden ble avsluttet med et fakkeltog. 

Les også: Så mye betaler Raftostiftelsen sine praktikanter

Les også: Dette er vinneren av Raftoprisen 2023

FAKKELTOG: Kvelden avsluttes med et fakkeltog.
FAKKELTOG: Kvelden avsluttes med et fakkeltog.
Powered by Labrador CMS