Nå vil han bli leder av Norsk studentorganisasjon

I snart to år har han vært leder for Studentparlamentet i Bergen. Nå vil han bli leder for Norsk studentorganisasjon.

HØYERE STUDIESTØTTE. Mikalsen vil blant annet jobbe for at studiestøtten til studenter økes til 140.000 kroner. FOTO: TORIL SUNDE APELTHUN
Publisert Sist oppdatert

Norsk studentorganisasjon (NSO)

  • Stiftet i 2010.
  • Nasjonal og politisk uavhengig interesseorganisasjon, med 30 ulike studentdemokrati ved norske universiteter og høyskoler.
  • Representerer over 230.000 studenter i hele landet.
  • Har til oppgave å ivareta og fremme studentenes interesser og rettigheter, fremme engasjement for nasjonale og internasjonale utdanningssaker blant studentene samt å representere sine medlemslag.

– NSO skal være den tydeligste stemmen for vår generasjon. Det er vi som skal forme fremtiden slik vi vil ha den. Dette vil jeg bidra til, forteller Håkon Randgaard Mikalsen.

Han er et kjent fjes for mange ved UiB. Nå har han meldt sitt kandidatur til ledervervet i Norsk studentorganisasjon (NSO), der han for øyeblikket også er styremedlem.

Lang fartstid

Mikalsen kom til Bergen våren 2012. Siden den gang har han blant annet rukket å ha ledende roller i Studentersamfunnet, arbeidet i Studentsamskipnaden og hatt posisjon i Velferdstinget. I 2015-2016 var han vararepresentant til Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen (SP-UiB) på listen til Venstrealliansen, før han i 2016 ble leder for parlamentet.

– Gjennom andre organisasjoner har jeg jobbet mye med studentpolitikk før jeg ble med i SP-UiB. Mange glemmer at det er flere aspekter rundt studentorganisasjoner og politikk, enn bare å sitte som delegat.

Vil ha høyere studiestøtte

Skulle han nå bli valgt som leder av den nasjonale studentorganisasjonen vil han blant annet jobbe for å gjøre organisasjonen mer synlig.

– For at NSO skal fungere best mulig, må det bygges på studentenes engasjement. Større synlighet gir oss legitimitet og tyngde i forhandlinger med politikere, forteller han.

For å øke engasjementet vil han endre måten å kommunisere på.

– Du skal være dypt inne i studentpolitikken hvis du forstår hva «1,5 G» i studiestøtte er. Da må vi heller si at vi vil øke studiestøtten til 140.000 kroner, utdyper Mikalsen.

– De må lytte til studentene

Han påpeker at mange unge sliter med psykiske problemer, høyere arbeidsledighet, og vanskeligheter med å komme inn på boligmarkedet. Samtidig mener Mikalsen at dagens studenter har dårligere økonomiske forutsetninger enn foreldregenerasjonen.

– Nå har pensjonistene fått et stort løft, og det er bra. Nå er det helt nødvendig at politikerne også løfter de unge i samfunnet. Da må de lytte til studentene, sier han.

Hedmarkingen legger ikke skjul på at en lederstilling i NSO vil være utfordrende.

– Ikke minst det å flytte til Oslo, ler han.

Selv om han tror det vil være en utfordrende jobb, mener han samtidig at det å forme studentenes fremtid er motiverende.

Fire kandidater

Hans politiske ståsted ser han ikke som et problem. I Arbeidsutvalget til SP-UiB sitter han med flere fra ulike partilister.

– Vi har ulike perspektiv og mål i politikk, men vi jobber for det Studentparlamentet vedtar. Jeg mener det er en fordel at vi har ulik bakgrunn, og at vi kan spille på hverandre, sier Mikalsen.

Mikalsen er den andre fra Bergens studentmiljø som stiller til valg som leder av NSO. Tidligere HVL-student Ida Austgulen stiller også til valg. I tillegg har Kai Steffen Østensen (Universitetet i Agder) og Marte Øien (NTNU) meldt sitt kandidatur til ledervervet. Valget avholdes på landsmøtet til NSO 20.-22. April.

Powered by Labrador CMS