Nyhet

– Jeg håper på å ha en god dialog med studentene

Den nye utdanningsministeren Iselin Nybø råder dagens studenter til å jobbe hardt, men huske å nyte studietiden.

UIB-ALUMN. Iselin Nybø studerte juss ved Universitetet i Bergen. Nå er hun 36 år og fersk minister for forskning og høyere utdanning. FOTO: ADRIAN GRINDBAKKEN.
Publisert Sist oppdatert

Klokka er kvart over ni en kald februarmorgen, og den ferske ministeren for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, har nettopp landet på Flesland. Hun har så vidt tid til å snakke med Studvest over telefonen mens hun sitter i taxien på vei inn mot Bergen sentrum. Der skal hun på et arrangement om bærekraftsmål i regi av universitetet.

Har du hatt en fin flytur?

– Du, det gikk veldig greit! Det rista litt på slutten bare, ler Nybø.

Tidligere UiB-student

Politikeren har selv bodd i Bergen fra 2000 til 2006 da hun studerte juss ved universitetet. Studietiden er noe hun husker som svært positivt.

Det var også da jeg ble aktiv i Unge Venstre. Jeg ble kjent med mange nye mennesker, og trivdes godt på studiet og med studenttilværelsen forøvrig. Men det var jo en litt annen tid da jeg studerte, forteller Nybø.

På hvilken måte?

– Når vi skulle levere oppgaver for eksempel, så brettet vi arket i to og skrev på høyre side, og fikk kommentarer på venstresiden. Også bandt vi det sammen med et tau og la det i en skuff ved resepsjonen.

Nybø håper at digitaliseringen har gjort eksamensopplevelsen lettere for studentene, men hun understreker at hun ikke tror dagens studenter har det enkelt.

Jeg tror det uansett er tungt arbeid å være student. Det krever mye av en selv å være i en studiesituasjon. Men jeg håper at studentene i tillegg til å jobbe hardt også kan kose seg og nyte studietiden sin.

Den nye ministeren forteller at hun har vært politiker i hele sitt voksne liv, men at det hovedsakelig var en hobby, og ikke noe hun tenkte kom til å bli en heltidsjobb.

– Da jeg gikk på jussen, så jeg for meg at jeg skulle jobbe som jurist, og det har jeg også gjort med unntak av når jeg har sittet på Stortinget og nå i regjering, sier Nybø, som er fornøyd med at hun valgte å studere juss.

– Det er noe jeg har hatt god bruk for, selvsagt som jurist, men også i politikken.

Vil løfte undervisningskvaliteten

Venstre-politikeren forteller at de for tiden arbeider med en langtidsplan for forskning og høyere utdanning der økt undervisningskvalitet er en del av det. Studiebarometeret som kom ut denne uka viser at studentene mener undervisningen har forbedringspotensial, særlig når det gjelder tilbakemeldinger. Det vil Nybø gjøre noe med.

– Jeg håper på å ha god dialog med studentene når det gjelder videre arbeid. Det å løfte utdanningskvaliteten er viktig for hele regjeringen, og det er noe vi vil ha fokus på.

Hvilke andre områder vil du prioritere med tanke på studentene?

 Nå er vi jo fortsatt ganske nye i stolen, så det vi gjør nå er å reise rundt og prøve å besøke ulike utdanningsinstitusjoner. Vi tenker det er viktig å møte studentene og de ansatte for å høre hvilke utfordringer de opplever og hva de jobber med.

Nybø håper dessuten at den nye ansvarsfordelingen for utdanningspolitikken vil gjøre en forskjell.

– Tidligere har jo kunnskapsministeren hatt ansvaret for alt fra barnehage til forskning, så jeg håper det vil merkes at vi nå har en egen post for høyere utdanning og forskning, sier hun.

En hverdag fri for seksuell trakassering

Det har jo i det siste kommet frem en del saker angående seksuell trakassering i akademia. Hva tenker du om det?

Jeg tenker at alle ansatte og alle studenter skal ha en hverdag fri for seksuell trakassering. Jeg synes det er bra at det har blitt satt fokus på det. Det er jo ikke bra at det kommer opp slike saker, men det gjør at flere kan stå frem og…

Samtalen blir avbrutt av at taxien kjører inn i en tunnel.

– Hei, nå kom vi akkurat ut av tunnelen. Vi snakket om seksuell trakassering. Fikk du med deg det jeg sa?

Ja. Har du noe mer å legge til om det?

– Ja, altså, det er viktig at institusjonene sørger for at de tar tak i dette og har god oppfølging. Det er jo der ute det skjer, og det er der ute de må ta tak i det, sier Nybø.

– Er det noe du kan gjøre på det området?

Det er min oppgave å snakke om det og ha fokus på det, men det er hovedsakelig opp til universitetene og høgskolene.

– Like muligheter

Studvest hadde i høst et intervju med vikarierende kunnskapsminister, Henrik Asheim, der han mener at sosial bakgrunn ikke har noe å si for om man kan ta utdanning i Norge. Dette er også Nybø enig i.

Jeg mener det er noe av det det beste med Norge at man – sånn som meg for eksempel, som har en far som er brannmann og en mor som er tannhelsesekretær – kan ta høyere utdanning og bli det en vil.

Nybø mister plutselig telefonen.

Oi, er du der?

– Ja, jeg hører deg.

– Det er godt. Som jeg sa, jeg er i utgangspunktet enig i at alle har like muligheter, men det er nok sånn at det føles litt ulikt. Oi, nå kommer det visst en ny tunnel.

Etter et par sekunders pause fortsetter hun:

–  Det er viktig for oss å sørge for at høyere utdanning er tilgjengelig.

Dekningen begynner å bli ustabil, og det er på tide å runde av intervjuet med et siste spørsmål:

– Har du noen råd til dagens studenter?

– Mitt råd er å jobbe hardt, men husk å kose deg og nyt studietiden. Det å være student er jo helt fantastisk, men i min erfaring blir livet bare bedre og bedre. Har du en bra studietid, så kommer det nok kjekke ting senere og, slår Nybø fast.

Powered by Labrador CMS