Nyhet

«Studenter» i bergenske partiprogram

Partiprogrammene er måten partiene selv ønsker at velgerne skal bli kjent med politikken på. Hvor mye bergenspartiene trekker fram studenter, er det stor variasjon i.

PARTIPROGRAM: Det er mange som ønsker seg velgernes oppmerksomhet i forkant av valget. FOTO: Iben Jorde
Publisert Sist oppdatert

11. september er det lokalvalg i Bergen og i resten av landet. I den anledning har Studvest sjekket hvor stort fokus det er på studentene i de ulike partiprogrammene i Bergen.

Kulturliv, studentboliger og den grønne omstillingen er noen av sakene som påvirker studentbergen og som bergenspartiene tar opp i sine partiprogram. Likevel er det varierende hvor mye partiene har valgt å inkludere politiske mål som spesifikt angår studenter.

Det har Studvest valgte derfor å teste ut hvor mange ganger ordet «student» har blitt nevnt i programmene til de partiene som også er innvalgt på Stortinget.

Arbeiderpartiet, Høyre, SV og Venstre brukte ordet henholdsvis 16, 17, 21 og 22 ganger. Til sammenlikning brukte Senterpartiet, MDG og Frp «studenter» 3, 6 og 13 ganger (se oversikt).

Blant annet har både Ap og MDG valgt å inkludere et eget avsnitt med tittelen «Studentbyen Bergen», og Høyre setter fokus på studenten gjennom avsnittet kalt «Norges beste studieby», der de blant annet tar opp viktigheten av studentboliger.

Senterpartiet prioriterer eldreomsorg

LOKAL KANDIDAT: Senterpartiets førstekandidat Reidar Digranes forteller at hans parti har valgt å prioritere eldreomsorg. FOTO: Andrea Olsen (arkiv)

Senterpartiet har i motsetning til andre partiene skrevet mindre om studentene i sitt program. Når Reidar Digranes, partiets førstekandidat til bystyret, får spørsmål om politikken, svarer han:

– Vi har valgt å fokusere på boligpolitikken som angår studenter og rabattordningen «kulturkort». Dette mener vi er viktig for å kunne skape trivsel for studentene i byen. Samtidig er det positivt om man kan få til utbygging av studentboliger på en mer effektiv måte.

På spørsmål angående at det er mindre fokus på studentene enn hos andre partier, svarer Digranes at ved dette valget har Senterpartiet valgt å prioritere blant annet eldreomsorg, klassisk arkitektur og en aktiv skole.

KrF nevner studentene færrest ganger

Per Erik Gåskjenn, tredjekandidat for KrF i Bergen. FOTO: KrF

Likevel er det ett annet parti som har brukt «student» enda mindre enn det Sp har, nemlig KrF. I deres partiprogram brukes ordet ved én anledning: «[Krf] skal legge til rette for at legestudenter kan jobbe på sykehjem med lønn tilsvarende deres reelle kompetanse og arbeidsoppgaver».

Tredjekandidat for KrF Bergen, Per-Erik Gåskjenn, forklarer at KrF har valgt å ha mindre fokus på studentene, fordi kommunen ikke har bestemmelsesrett over universiteter og høyskoler, siden dette skjer på et nasjonalt nivå. Han legger til at KrF har mye god studentpolitikk i sitt nasjonale program.

Han trekker derimot fram at kommunen har et stort ansvar når det kommer til eldreomsorg.

– Det er et sterkt behov for kompetent arbeidskraft i eldreomsorgen, og legestudenter blir derfor en viktig ressurs.

Tredjekandidaten legger også til at det er viktig for Bergens utvikling at det finnes god forskning og gode utdanningsmuligheter for at byen skal kunne utvikle seg i en positiv retning.

Rødt vinner testen

Testforsøkets «vinner» ble Rødt, som nevnte studenten hele 27 ganger. I deres partiprogram kan man finne en eget avsnitt kalt «Studentpolitikk», som blant annet handler om studentboliger, stipend og studenters tilgang på helsetjenester.

Marte Stadheim Teigen, tredjekandidat for Rødt Bergen FOTO: Privat

Marte Stadheim Teigen, tredjekandidat for Rødt Bergen, forteller at det er viktig at studenter har et trygt sted å bo for å kunne trives i byen.

– Rødt ønsker å prioritere vanlige folk, og selv om mye av politikken for studenter foregår på nasjonalt nivå, mener vi det er viktig å bidra også ved det lokale valget. Dette kan eksempelvis handle om billigere kollektivtransport og bedre helsetilbud.

Hun legger også til at kommunen kan bidra til at det bygges flere studentboliger, slik at studenter får et godt og rimelig sted å bo.

– Det er kjernen i boligpolitikken vår for studenter, sier Teigen.

Les mer om lokalvalget:

Powered by Labrador CMS