Nyhet

Tre av de fem nye statsrådene har studert i Bergen

Flere av de nye ministrene har fortid som bergensstudenter.

SLOTTSPLASSEN: Slik så det ut da Jonas Gahr Støre presenterte de nye statsrådene sine mandag. PRESSEFOTO: Arbeiderpartiet
Publisert Sist oppdatert

Mandag var det duket for Jonas Gahr Støres første planlagte rokering på statsråder. I tillegg til at Espen Barth Eide og Tonje Brenna har byttet departement, var det også fem nye fjes som dukket opp på slottsplassen.

Da Støre presenterte sin første regjeringssammensetning i oktober 2021 kunne Studvest fortelle at kun to av de 19 nye ministrene hadde studiebakgrunn fra Bergen. De to var Kjersti Toppe (Sp) og Marte Mjøs Persen (Ap). Til sammenligning hadde over halvparten av dem studert ved Universitetet i Oslo (UiO).

Nå er situasjonen en annen.

Med de fem nye ministrene på plass, er det nå seks av regjeringens medlemmer som har en fortid som studenter i Bergen. Kjersti Toppe sitter fortsatt som barne- og familieminister, i tillegg til at Lubna Jaffery (Ap) og Geir Pollestad (Sp) ble utnevnt som henholdsvis kultur- og likestillingsminister og landbruks- og matminister i sommer.

Kari Nessa Nordtun (Ap)
REGJERING: Stemningen var god da de nye statsrådene entret slottsplassen. PRESSEFOTO: Arbeiderpartiet

Kari Nessa Nordtun (37) tar over som kunnskapsminister etter Tonje Brenna, og kommer fra jobben som ordfører i Stavanger. Der var hun kjent som en svært populær ordfører og politiker, såpass populær at hun tilegnes mye av æren for at Arbeiderpartiet i Stavanger fikk et valgresultat på 32,1 prosent. Til tross for det gode resultatet, fikk ikke Nordtuns koalisjon nok stemmer til å danne et nytt flertall i kommunestyret.

Nordtun er utdannet jurist fra Universitetet i Bergen (UiB) og har jobbet som advokat i Elden advokatfirma.

Erling Sande (Sp)

Erling Sande (44) har inntil nylig vært stortingsrepresentant for Sogn og Fjordane og leder transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. Nå er han ny kommunal- og distriktsminister etter partifellen Sigbjørn Gjelsvik. Han har tidligere vært ordfører i Gloppen kommune i Vestland. Sande er utdannet cand.mag. fra UiB med mellomfag i historie og samfunnsgeografi og grunnfag i sammenliknende politikk.

Andreas Bjelland Eriksen (Ap)

Andreas Bjelland Eriksen (31), som er ny klima- og miljøminister, er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH). Han har også studert jus ved UiO. Eriksen kommer til ministerjobben fra jobben som statssekretær i både Olje- og energidepartementet og ved Statsministerens kontor. I tillegg har han vært leder for AUF i Rogaland og sittet på fylkestinget i Rogaland.

Powered by Labrador CMS