UiB-ranet: Nokas hørte alarmen, men rykket ikke ut

Da historiske gjenstander til flere titalls millioner ble stjålet gikk alarmen to ganger. Den andre gangen alarmen gikk, holdt vekteren seg på Nokas-kontoret.

Publisert Sist oppdatert

På begynnelsen av dette semesteret ble Universitetet i Bergen (UiB) frastjålet kulturhistoriske vikingskatter av høy verdi.

Kort tid etter uttalte Ådne Mauritzen, kommunikasjonssjef i Nokas, til Studvest at deres vektere responderte på alarmen.

– Jeg kan bekrefte at våre vektere mottok og responderte på alarm ved stillaset. Da de var der påtraff de ingen personer, sa han den gangen.

Nå viser en rapport som NRK har fått tilgang til at vekteren bare rykket ut én av to ganger alarmen gikk.

Nokas kjenner seg ikke igjen i NRKs framstilling

Ifølge NRK ringte alarmen først klokken 19.42. Da dro vekteren til museet og observerte at det blåste kraftig i stillaset.

Alarmen ringte igjen 1 time og 40 minutter senere, og da konkluderte vekteren med at det nok var vinden som utløste den. Han dro derfor ikke til åstedet, men ba heller nattevakten som kom klokken 22.00 om å nullstille den.

Studvest har vært i kontakt med Mauritzen fra Nokas, som sier at det er lite han kan kommentere på nåværende tidspunkt.

– Vi kjenner oss ikke igjen i kritikken. Vi har hatt en veldig god dialog med universitetet i etterkant av innbruddet og evaluert om det er noe vi kan forbedre. I tillegg har universitetet satt inn nye sikkerhetstiltak, sier han.

– Du sier at dere ikke kjenner dere igjen i kritikken. Vil det si at vekteren faktisk rykket ut? 

– Det som er fakta, er at det er en del forhold som gjør at bildet er mer nyansert enn det som framgår av saken til NRK. Men av sikkerhetsmessige årsaker ønsker vi å være sparsommelige med opplysningene, sier Mauritzen.

Hadde ikke alarm inne i bygget

NRK siterer UiB-rektor Dag Rune Olsen på at han reagerer på hvordan Nokas håndterte alarm nummer to.

– De skal oppsøke alarmstedet, sjekke området rundt og nullstille alarmen. Det ble ikke gjort, sier han til NRK.

Når Studvest tar kontakt er ikke Olsen like kritisk. Han forteller at det som har skjedd er at vekteren trodde det var vind som utløste alarmen. Universitetet hadde planlagt å installere en alarm inne i bygget også, men det var ikke gjort på tidspunktet for innbruddet.

– Vekteren var ikke klar over at denne alarmen ikke var installert enda, og trodde derfor han ikke trengte å rykke ut siden han ikke fikk en alarm nummer to.

Han legger til at han synes det er beklagelig at innbruddet skjedde og at kulturskattene er mistet.

– Vi er også klare over at sikkerhetsrutinene våre ikke var tilstrekkelige, sier han.

Powered by Labrador CMS