Nyhet

Vil øke studiestøtta med 20 prosent og redde Griegakademiet

SV slår et slag for studentene i sitt alternative statsbudsjett.

HÅPET LEVER: SV prioriterer nytt Griegakademi i sitt alternative statsbudsjett. FOTO: Arkiv
Publisert Sist oppdatert

Økt studiestøtte, 28 millioner til nytt Griegakademi, og satsing på psykisk helse og studentvelferd.

Det er kulepunktene du kan glede deg over når Sosialistisk Venstreparti (SV) i dag presenterte sitt alternative statsbudsjett.

SV sitter med nøkkelen når regjeringen jakter flertall for sitt statsbudsjett. De neste dagene venter forhandlinger, hvor SV vil slå et slag for studentene.

– Å satse på studentene kan ikke være forbeholdt festtalene. Jeg er glad for at SV nå viser tydelig at de står for det, det håper jeg de også gjør i budsjettforhandlingene, uttaler leder i Velferdstinget Vest, Sjur Selsvik til Studvest.

Nytt håp for musikkstudentene i Bergen

Da regjeringen denne høsten presenterte statsbudsjettet for 2024, måtte en se langt etter oppstartsmidler for bygging av nytt Griegakademi. Det var ikke bevilget noen midler til byggestart.

– Vi er ekstremt skuffet over at det fortsatt ikke er rom for å bygge på denne helt klare tomten, sa rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen, til Studvest den gangen.

I dag ble det klart at Universitetet i Bergen, og musikkstudentene som har ventet på nytt bygg i 28 år, får 28 millioner i oppstartsmidler for prosjektet i det alternative statsbudsjettet. Det skriver BT.

– Det var dramatisk i fjor, da regjeringen foreslo å sende Griegakademiet på skraphaugen. Da handlet det om å berge hele prosjektet. Nå er det jo ingen tvil om at det skal bygges, sier Audun Lysbakken (SV) til avisen.

Dersom SV får gjennomslag for dette i forhandlingene, betyr det at den sagnomsuste spaden kan sette spaden i jorden allerede neste år.

NYBYGG: Planene for nytt Griegakademi ved Fløen er klare. SV vil gi UiB midler til å starte byggingen. FOTO: Nordic Office Of Architecture / TURZEN

Leder for Studentparlamentet ved UiB, Kaja Ingdal Hovdenak, er glad for at studentene står høyt på SVs prioriteringsliste.

– Fasilitetene, slik det står i dag, er skadelig. Både for studentene og for kulturmangfoldet i Norge. Vi håper at regjeringen tar oss på alvor, lytter, og prioriterer studentenes arbeidsmiljø og desentralisert kulturutdanning i Norge, uttaler hun til Studvest.

– Griegakademiet må inn i revidert statsbudsjett.

Ida Lutro, fylkestingsrepresentant for Vestland Høgre og tidligere leder for Velferdstinget Vest, er glad for at SV legger inn penger til Griegakademiet i sitt alternative budsjett.

HÅPEFULL: – At Lysbakken nå sier at det ikke er noe tvil om at Griegakademiet skal bygges gjør oss optimistiske. FOTO: Truls Skram Lerø

– Det er selvsagt mye vi kan kritisere i SVs alternative budsjett, men midler til Griegakademiet mener Vestland Høgre er en god prioritering. Vi får bare håpe at fylkesordfører Jon Askeland tar en prat med kollegaene sine i Oslo, slik at dette kommer inn i det endelige statsbudsjettet for 2024, sier Lutro.

2.500 mer i studiestøtte per måned

Norsk studentorganisasjon skriver at studentene går 6.407 kroner i minus hver måned.

Regjeringen foreslo i sitt statsbudsjett å øke studiestøtten med 3,8 prosent for 2024. De venter at denne økningen vil bli spist opp fullstendig av prisvekst.

Nå foreslår SV å øke studiestøtten med 2.500 kroner i måneden fra 1. august neste år – tilsvarende 20 prosent ekstra, skriver E24.

– Det er bra at SV forstår at studenter i dag ikke har en støtte å leve av. I en tid med voksende priser er studenter en av de gruppene som bør prioriteres sterkest, sier VT-leder Selsvik.

Det prioriteres også 50 millioner til psykisk helse og studentenes velferdstilbud.

SHoT-tall fra i høst viste oss at så mange som én av tre studenter kan ha opplevd å ha en psykisk lidelsene det siste året. Da er det bra at SV vil reversere i regjeringens kutt i studenters psykiske helse som henger igjen fra i fjor, sier Selsvik.

FORNØYD: VT-lederen sparte ikke på kruttet da regjeringen la frem statsbudsjettet. Selsviks dom over SVs forslag er langt bedre. FOTO: Erik Stolpestad

Så nå gjenstår det å se om SV får gjennomslag for kravene sine i budsjettforhandlingene med regjeringen.

Powered by Labrador CMS