Kultur

Ubalanse i underlivet?

Har du en vagina og tilgang til internett, har du kanskje hørt om bakteriell vaginose. Internett kryr av tips og triks for å få et balansert underliv, men hvorfor er underlivet av og til likevel i ubalanse, og kan du gjøre noe med det?

UBALANSE: Kanskje ubalanse i underlivet oppleves slik for noen?
Publisert Sist oppdatert

Som vi har skrevet tidligere kan påvirkning av floraen i skjeden gi oppvekst av for eksempel sopp. Også forskjellige typer bakterier kan skape en ubalanse i den naturlige floraen i skjeden og gi det vi kaller bakteriell vaginose. Dette skyldes at det er for mange av de vanligvis få andre bakteriene som finnes i skjeden.

Laktobasiller, eller melkesyrebakterier, er dominerende i slimhinnen, også i skjeden. Melkesyrebakterien produserer melkesyre som holder pH-verdien i skjeden lav.

Dette gjør at slimhinnen i skjeden holdes beskyttet mot inntrengere, som andre bakterier eller soppceller. Når det blir for lite av melkesyrebakteriene og for mange av de andre bakteriene vil pH-verdien i skjeden stige og det skapes altså en ubalanse.

De fleste kjenner bakteriell vaginose som en tilstand med vondtluktende, grå og hvit og tyntflytende utflod. Det er faktisk den vanligste årsaken til unormal utflod. Særlig den vonde lukten, som mange beskriver som råtten fisk, er karakteristisk for bakteriell vaginose og brukes som en viktig test hos legen, nemlig snifftesten. 

Ja, du hørte riktig, legen lukter på utfloden og kan bruke dette som hjelpemiddel til å sette diagnosen. 

Man vet ikke helt sikkert hvorfor noen plages med bakteriell vaginose, og andre ikke gjør det. Det å vaske seg i skjeden, hyppig samleie, røyking og utbrudd av herpes og klamydia virker til å kunne disponere for utbrudd.

Bakteriell vaginose regnes ikke som en seksuelt overførbar infeksjon eller kjønnssykdom, men det er mulig å få det etter sex, spesielt ved en ny partner. Du blir da ikke smittet med en bakterie, men man tror at kontakt med nye bakterier og sæd kan bidra til å forstyrre floraen i underlivet. 

Plages du av vond lukt og din bakterielle vaginose finnes det behandling. Den består oftest av stikkpiller eller tabletter med bakteriedrepende midler, som settes inn i skjeden og tar hånd om de bakteriene vi ikke vil ha der. Dermed får melkesyrebakteriene plassen sin tilbake og danner på nytt sitt gode og sure miljø.

Det er ingen forskning per nå som viser at det hjelper å for eksempel spise yoghurt eller andre ting for å unngå det. Det viktigste du kan gjøre er å sørge for å aldri vaske i skjeden, og ikke bruke for hyppig såpe i underlivet. 

Utflodens endringer er ofte et tegn på at noe har endret seg i skjeden, og det er derfor viktig å bli kjent med hvordan utfloden ser ut til vanlig. Både med tanke på farge, konsistens, mengde og lukt. 

Smask og dask,
Magnus & Marie

Les mer fra Magnus og Marie:

Kilder:

https://sexogsamfunn.no/sykdommer/andre-plager-og-infeksjoner/bakteriell-vaginose/

https://www.legemiddelhandboka.no/T14.6.1.3/Bakteriell_vaginose

https://ehandboken.ous-hf.no/document/131776

Powered by Labrador CMS