Høylytt synging, strobelys og rompevrikking. Karsten passer på deg mens du danser på bordet.

AKTIVE.— Tidligere var det en del tilfeller av narkotika, men både Heidis Bier Bar og PSS Securitas jobber aktivt imot det. Nå ser vi det sjeldent, sier Karsten Hyvik.


Mørket brer seg sakte, men sikkert over Bergen by denne fredagskvelden. Klokka er i ferd med å tikke forbi døgnets siste timer. I gatene strømmer folk i alle aldre, kjønn, former og farger. De skal som No. 4: «ut å danse» eller ta noen øl med venner. Noen feirer at minst’n i kollektivet er blitt 20 år, og kan endelig pensjonere seg fra Fotballpuben. Andre skal kanskje ha en kveld ute med «verdens beste jenter». Uansett hvor man ender opp, er det én ting alle utsteder har til felles: ordensvakter, eller som vi kjenner dem – vekterne.

SKUE. Dette er synet som møter Karsten en vanlig dag på jobben.

Møt Karsten

Det er vanskelig å ikke legge merke til Karsten Hyvik med sine 190 cm. De siste to årene har han jobbet som vekter for PSS Securitas ved siden av studiene, og  er vekter på et av Bergens mest populære utesteder: Heidi’s Bier Bar. Selv hevder han at jobben utvikler ham på et personlig nivå.

— Det er sosialt, spennende og givende, på samme tid som det byr på sine utfordringer.

Karsten synes det er en grei jobb å ha ved siden av studiene sine, og han planlegger å fortsette frem til han er ferdig utdannet.

Han er 22 år og kommer fra Storhaug i Stavanger. Han studerer økonomi og administrasjon ved Handelshøyskolen BI i Bergen. På fritiden nyter Karsten gjerne en god omgang hekling i lag med gode venner.

KARSTEN-UTKASTEREN. En sen kveld på Heidies Bier Bar kan Karsten være alt som står mellom deg og dansegulvet.

Omfattende utdanning

Kravene for å bli vekter er som følger: må man ha et rent rulleblad, og du må være personlig egnet for jobben. Man må gjennom en rekke kurs og opplæring som går over 168 timer, og som gjennomføres over cirka fire uker. Opplæringen skal gjøre deg i stand til å takle «alle» situasjoner en måtte havne i på jobb.

— Kursingen er så omfattende at man lærer ti ganger mer enn hva man trenger for at man skal være forberedt på alle typer situasjoner, sier Karsten om utdanningen i PSS. Og godt er det.

I PSS Securitas’ logo er det tre røde sirkler. De symboliserer selskapets tre grunnleggende verdier: ærlighet, vaktsomhet og hjelpsomhet. Over hele Norge, har PSS Securitas 2.000 ordensvakter per i dag, og på verdensbasis er de nærmere 320.000. De tar seg av alt fra små butikker, til store multinasjonale virksomheter.

HODEBRY? Nei, Karsten trives med å passe på fulle mennesker.

Kan lukte trøbbel

Inne på utestedet er det dansing på bordene, det er allsang, og steke-faktoren er høy. Lysene skifter mellom grønt, rødt, lilla og blått. Det lukter brent av stjerneskudd og Vodka Redbull. Denne kombinasjonen av lyder, lys og lukt kan for et edru menneske være migrenefremkallende, men for husets gjester forer det rusen. Det betyr det fest. Pærty. Gjestene hopper fra bord til bord. Danser, synger, kliner. Selv om det er mye som skjer, er det en rolig kveld for Karsten. Fra sitt fugleperspektiv melder han fra til «Sharky», en hai av en vekter, om dem som har tråkket over sin grense for alkohol denne kvelden. Disse folkene luker Sharky ut av lokalet – en etter en. Sharky er alltid først på åstedet. Han kan lukte trøbbel, selv i et hav av folk.

— Siden utestedet har bestått i et par år nå, vet de fleste gjestene hvordan vi vektere operer og hva standarden ligger på for å bli kastet ut, sier Karsten.

RØDE SIRKLER. Vaktsomhet er en av de røde sirklene til PSS Securitas. Om det er å hjelpe en kar med kjærlighetssorg eller større konflikter.

Vekter til unnsetning

Karsten finner mye glede i jobben sin som vekter. Sett bort i fra de ubehagelige konfrontasjonene med vel berusede mennesker som ikke vet sitt eget beste, havner han også i situasjoner av helt annen art. Situasjoner hvor kravet om personlige evner blir satt på prøve:

Han ser en ung mann sitte med ansiktet i hendene og riste på hodet. Det ser ut som en som har drukket seg trøtt, og er i ferd med å sovne. Karsten prikker forsiktig borti den ene skulderen. Den unge mannen titter opp på ham med store, våte øyne. Det viser seg at han lider av dameproblemer. Vekteren ser på ham med medlidende øyne, og rister lett på hodet mens han strammer leppene. I tilfeller som dette, er han forståelsesfull og lar den unge mannen få litt tid til å komme seg.

VAKTSOM-AKTSOM. Alltid klar til å gripe inn.

Karsten mener det er viktig at en vekter er blid og smilende. Da føler gjestene seg ivaretatt, i stedet for skygget eller overvåket. Han er også glad i å tulle med gjestene, og drar gjerne en vits der det passer seg.

— Det er kjekt å tulle litt med folk når de har drukket, særlig når du som vekter gjør det. De tar alt veldig seriøst, men når du så sier at du bare tulla, syns de det er kjempegøy.

Temaet Karsten er en del av har jobbet sammen i et par år nå, og har utviklet seg til å bli et sterkt team, mener han. Godt samhold og god kommunikasjon er viktige faktorer for at teamet skal fungere. Med skjorten godt kneppet opp, PSS-logoen på venstre brystkasse og med pluggen i øret, går de sammen ut i natten for å verne om små og store danseløver.

Kommentarer

kommentarer