Korrespondenten: Svalbard et fantastisk bra sted å dra på shopping, så lenge man kun er interessert i sportsklær, isbjørnbamser og reinsdyrskinn.

SVALBARD: Det har vært en drøm for meg å studere på Svalbard siden jeg hørte om muligheten for snart tre år siden, skriver Sondre Riisøen. FOTO: PRIVAT


2023 kilometer fra Bergen og 1309 kilometer fra Nordpolen ligger verdens nordligste institusjon for høyere utdanning UNIS (The University Centre in Svalbard). Det har vært en drøm for meg å studere på Svalbard siden jeg hørte om muligheten for snart tre år siden.

For å kunne bevege seg utenfor Longyearbyen må man ha med våpen. Du vet at du er på eventyr når første forelesning handler om risiko og sikkerhet, for så å gli over i skytetrening og opplæring i å beskytte seg mot isbjørn.

FOTO: PRIVAT

Fridagene går med til å gå tur og oppleve Svalbard. Jeg er ikke akkurat i mitt livs form, så det var et skikkelig slit å komme seg opp fjellsidene den første turen. Men, det er definitivt verdt anstrengelsene! Det kan ikke beskrives hvor eventyrlig fint og vilt landskapet er her. Dype daler, fjellformasjoner, isbreer av ufattelig størrelse og fjorder er med å skape et landskap som må oppleves.

Faglig er UNIS som en gourmetrestaurant med eksterne forelesere som er eksperter på sine områder. Det gjør at vi får servert det viktigste av de beste innen hvert fagfelt

Vi er ofte på ekskursjoner, og min favoritt var da vi var to dager på Pyramiden. Det er en forlatt russisk gruveby nord for Longyearbyen. Vi var her for å se på ulike teknikker for bygging på permafrost og skader som kan oppstå som følge av dette. Det ikke uvanlig at det vandrer isbjørn gjennom Pyramiden, og derfor var det litt ekkelt hver gang jeg rundet et hjørne.

FOTO: PRIVAT

Hver fredag har vi «friday gathering» etter skoleslutt for alle studenter og ansatte. Det er ca. 50 ulike nasjonaliteter innom UNIS i løpet av et år, så man treffer utrolig mange forskjellige mennesker. Når fredagssamlingen avtar, tar mange turen videre til Svalbard bryggeri, som er verdens nordligste bryggeri. Det er for øvrig veldig mye på Svalbard som er verdens nordligste av sitt slag.

Svalbard et fantastisk bra sted å dra på shopping, så lenge man kun er interessert i sportsklær, isbjørnbamser og reinsdyrskinn. De aller fleste eventselskaper, butikker og utesteder har en eller annen form for studentrabatt, og det er tilnærmet 100 prosent dekningsgrad på studentboliger. Sånn sett er Longyearbyen en mye bedre studentby Bergen.

FOTO: PRIVAT

Den eneste dagligvarebutikken i Longyearbyen heter Svalbardbutikken. Den er fin og har greit utvalg, men mat er utrolig dyrt. Du er storkar om du kjøper melk og avokadoer er så dyrt at de burde oppbevares i glassmonter. Svalbardbutikken har et alkoholutsalg som heter Nordpolet, og på Svalbard er alkoholen rasjonert. Når du kommer første gang så får du rasjonskort som gjør at du får kjøpe 24 øl og 4 enheter sprit hver måned. Det er ingen rasjon på vin, og det har vist sitt opphav i at det var det administrasjonen som drakk vin og gruvearbeiderne øl og sprit når Longyearbyen var gruveby.

Alt i alt så er Svalbard en helt utrolig fin plass å studere. Det tok en stund å bli vant til midnattssolen, men nå som den er borte, er det helt utrolig å se nordlyset.

Kommentarer

kommentarer