Kultur

Ekspertene om Tinder-generasjonen

Studenter fra alle kanter samlet seg for å få et kræsjkurs i kjærlighet. Kjærlighetsekspertene hadde noen viktige råd.

DISKUSJON. To psykologer og en Tinder-forfatter i diskusjon om kjærlighet i regi av Studentersamfunnet. FOTO: ADRIAN GRINDBAKKEN
Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld arrangerte Studentersamfunnet i Bergen et møte hvor man kunne høre de fremste kjærlighetsekspertene uttale seg om hvordan man går fram for å finne kjærligheten.

Frode Thuen, samlivsekspert, spaltist i Aftenposten og professor i psykologi ved Høgskulen på Vestlandet var en av de få mennene på arrangementet, men hadde likevel mange gode råd å komme med. Blant det som ble diskutert var et av hovedtemaene at vi må vite hva man er verdt og hva man fortjener.

– Selv om man er forelsket må man ikke svelge så veldig mange kameler, sa han.

Tinder i vinden

Kveldens møteleder fra Studentersamfunnet, Andrea Krüger, synes kveldens tema var kleint, men likevel noe alle bryr seg om. Selv er hun på Tinder, men beskriver seg som den personen som ofte glemmer å svare.

– Kjærlighet er et bredt tema, og jeg kjente meg igjen i mye. Jeg kommer definitivt til å ta det jeg fikk vite med meg videre.

Forfatter og journalist Ellen Sofie Lauritzen var en av de andre i samtalen. Hun har skrevet boken «Snakkes til uka» om dating-appen Tinder, og forklarer at det hele startet med at hun ble avslått, eller «ghostet».

NYKOMMER: Dette var det første Samfunnet-møtet Andrea Krüger ledet. FOTO: ADRIAN GRINDBAKKEN

– Da jeg snakket med venninner og vi fant ut at det var mange som hadde opplevd det samme, ga de meg ideen til å skrive en bok.

Seksualisering av dating-apper

Blant poengene som ble tatt opp på møtet var at vi i dag sjelden tar oss tid til å bli ordentlig kjent med andre og at vi ofte haster videre etter bare ett møte. Dette var noe samlivsekspert og psykolog Catrin Sagen kunne opplyse oss om. Hun fortalte at ifølge metastudier er det bare 11 prosent som opplever kjærlighet ved første blikk.

Dette var et av poengene den nyutdannede psykologen Eric Nicolas særlig satte pris på å høre. Han hadde funnet veien til Kvarteret fordi han kunne tenke seg litt veiledning i hvordan få seg kjæreste.

– Utover det synes jeg de tok opp mye interessante temaer, selv om noe av det allerede var kjent for meg, sier han.

Nicolas er ikke på Tinder, men på Grindr, som er den ekvivalente appen for homofile. Han mener at fordi Grindr kom lenge før Tinder er den på godt og vondt blitt en app som har et større fokus på samleie enn på forhold.

– På mange måter følger Tinder den utviklingen, tror han.

På spørsmålet om det går an å forstå seg hundre prosent på kjærlighet, er svaret et enstemmig nei fra Thuen og Lauritzen.

– Det går alltid an å bli bedre, mener Lauritzen.

PSYKOLOG: Eric Nicolas var også faglig interessert i kræsjkurset. FOTO: ADRIAN GRINDBAKKEN

– Det er veldig mye å lære, skyter Thuen inn.

At kjærlighetskulturen er i ferd med å endre seg er en klar sak, men grunnfølelsene er likevel i stor grad det samme, forklarer Thuen.

Trygghet og nærhet er alltid noe man ønsker, sier Lauritzen.

Powered by Labrador CMS