LESERINNLEGG: Alle studenter har opplevd det samme problemet: Når husleien for juni skal betales, finnes det ingen penger på bankkontoen.


Debatt
TEKST AV: Sondre Hansmark Persen, 3. kandidat for Hordaland Venstre. FOTO: PRIVAT

TEKST AV: Sondre Hansmark Persen, 3. kandidat for Hordaland Venstre. FOTO: PRIVAT

For første gang vil studenter i år motta en ukes studiestøtte i juni. Dette er første skritt på veien til elleve måneders studiestøtte.

Alle studenter har opplevd det samme problemet: Når husleien for juni skal betales, finnes det ingen penger på bankkontoen. Tidligere har Lånekassen kun gitt støtte fra august til mai. Måneden der eksamenskjøret ofte er på sitt hardeste, juni, er en måned der studentene må klare seg uten statlig økonomisk hjelp.

Elleve måneders studiestøtte har vært øverst på ønskelisten for studentorganisasjoner og de fleste studenter det siste tiåret. Jubelen var derfor stor da Venstre fikk presset igjennom en opptrapping til elleve måneders støtte i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene høsten 2015.

Opptrappingen til elleve måneders studiestøtte starter i år. Det betyr at hver student vil få støtte for en ekstra uke i juni, noe som tilsvarer nesten 2000 kroner. Om Venstres plan følges, vil studiestøtten økes en uke for hvert år, noe som vil gi full støtte i juni 2020. Dette forutsetter at økningen i studiestøtten prioriteres i hvert statsbudsjettet i årene fremover.

På Arbeiderpartiets landsmøte jublet deres ungdomsorganisasjon AUF for et vedtak om elleve måneders studiestøtte i partiets nye stortingsvalgprogram. Dette vedtaket kommer lovlig sent – kun etter at opptrappingen mot full støtte allerede har blitt satt i gang av dagens regjering.

Likevel er det ikke sikkert at opptrappingen mot full studiestøtte i 2020 fortsetter om Arbeiderpartiet vinner valget til høsten. Alle dagens samarbeidspartier – Venstre, Høyre, Frp og Krf – har forpliktet seg til å fortsette opptrappingen mot full studiestøtte i sine nye partiprogrammer.

Dette står i sterk kontrast Arbeiderpartiets foretrukne samarbeidspartner – Senterpartiet. De nevner ikke saken i sitt nylig vedtatte partiprogram for neste stortingsperiode. Det blir spennende å se om full studiestøtte blir ofret når Arbeiderpartiet skal forhandle med et parti som muligens blir nesten halvparten av partiets egen størrelse. 

Kommentarer

kommentarer