Debatt

Still studentpolitikerne dine til ansvar

Velg det du er minst fornøyd med Studentparlamentet, og stem ut ifra det.

ARKIVFOTO: Aurora Aga Åsheim og Anna Jakobsen
Publisert Sist oppdatert

Tidligere i vår var jeg ute i Studvest og stilte spørsmålet «Kanskje vi bare må legge ned Studentparlamentet og bygge det opp igjen fra bunnen av».

Dette var så klart et retorisk utspill, og ikke en faktisk oppfordring. Men retorisk eller ei – når studentpolitikere, som vanlige politikere, fremmer kritikk, mener jeg vi også bør stille med et alternativer. 

Det finnes andre måter vi kunne løst den lovpålagte oppgaven om studentdemokrati enn dagens løsning med et folkevalgt parlament, lignende Stortinget. Vi kunne for eksempel hatt en årlig spørreundersøkelse som rektoratet måtte ta hensyn til.

Men, du som meg skjønner at dette ikke ville vært et ordentlig demokrati. 

For hva handler demokrati egentlig om? Det handler blant annet om å stille dine folkevalgte til ansvar for politikken de har ført gjennom perioden. I vårt tilfelle handler det også om å gi studentene en tydelig arena hvor dere kan gjøre stemmen deres hørt.

Og stemmen din er en mulighet til å si klart og tydelig ifra om hvorvidt du likte politikken som har vært ført av de sittende folkevalgte. For studentene ved Universitetet i Bergen (UiB) gjelder dette representantene på Studentparlamentet

Her er poenget mitt: I stedet for å fortelle deg hva du bør stemme på i studentvalget, vil jeg at du skal tenke over hva du er minst fornøyd med i studentparlamentet – og be deg stemme ut ifra det.

Selv er jeg for eksempel minst fornøyd med at vår tid i studentparlamentet har vært brukt på å fronte saker som ikke angår UiB-studenter direkte. 

Eksempler på dette er oljeboring på Wisting-feltet, vegetarmat på møter og ulike solidaritetserklæringer. Disse er alle eksempler på saker som stjeler av tiden vi har til å gjøre en forskjell for den jevne UiB-studenten.

Benytt uansett stemmeretten din før valget er ferdig denne fredagen. Ikke la studentparlamentet fortsette i sitt vanlige driv, med de samme typene, som rir de samme partipolitiske kjepphestene.

Hold oss heller ansvarlig.

Vil du få din mening på trykk i Studvest?
  • Send innlegget ditt på e-post til ansvarligredaktor@studvest.no.
  • Typiske innlegg er rundt 500 ord.
  • Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte og redigere innlegg.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, framstår som reklame eller som er hatske og trakasserende.
  • Legg ved et portrettbilde av deg selv.
Powered by Labrador CMS