UiB-ledelsen vil teste ut eliteprogram

Ledelsen ønsker eliteprogram til tross for at Studentparlamentet sier nei.

Sosialdemokratisk Liste og Venstrealliansen stemte mot forslaget om honours-program. FOTO: Silje Fridén.
Publisert Sist oppdatert

Rektor ved Universitet i Bergen (UiB), Dag Rune Olsen, sier rektoratet har diskutert mulighetene for et såkalt honours-program ved universitetet.

– Vi har kommet til den konklusjonen at det er en svært god idé, og ønsker å iverksette en pilot om ikke så lang tid, forteller Olsen.

Programmet har som hensikt å være et studietilbud til de mest motiverte og talentfulle studentene, med tettere oppfølging til hver enkelt.

Forslaget kommer i kjølvannet av nyheten om at Universitetet i Oslo har bestemt at de fra høsten 2019 vil tilby et slikt program på bachelornivå.

Olsen sier de har fulgt debatten i Oslo, og mener det kan være et godt tilbud til den del av studentmassen som sikter seg inn mot et akademisk spor.

– Men også for dem som kan tenke seg å legge inn flere ressurser i studiene, utdyper han.

Nedstemt i Studentparlamentet

Samtidig som forslaget om å teste ut et honours-program ved UiB har blitt diskutert av UiB-ledelsen, har Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen (SP-UiB) diskutert det samme.

– Hvis Universitet i Bergen skal være i verdensklasse når det gjelder forskning og utdanning må vi også satse på, og tiltrekke oss, de største talentene, sa Silje Juul, da hun presenterte forslaget på vegne av Blå liste på SP-UiB-møte mandag.

Arbeidsutvalgets (AU) innstilling var å vedta forslaget fra Blå Liste.

Mandag kveld vedtok parlamentet likevel å ikke gå inn for å opprette honours-program ved universitetet.

HONOURS-PROGRAM. Blå liste-representant Silje Juul la frem forslaget i SP-UiB.

– Det er grunnleggende feil å lage A og B-lag ved UiB. Ressursene som legges ned til utdanning skal komme alle til gode, og da kan jeg ikke forstå hvordan man kan opprette et program hvor noen skal få bedre oppfølging enn andre, forklarte parlamentsleder Nikolai Klæboe på møtet i forbindelse med at han tok dissens i arbeidsutvalgets innstilling.

– Det er allerede elitestudier

Blå Listes representant Tobias Otterstad mente det var urettferdig å gjøre dette til et klassespørsmål.

– Vi bruker allerede ulike ressurser på de ulike studentene, og det er allerede elitestudier ved UiB. Det er allerede høye krav for å komme inn på både juss og medisin, men ingen her tar til uttrykk for at vi skal legge ned de studieretningene fordi det er høye karakterkrav der, sa han i debatten.

– Jeg synes det skal være plass til de veldig dyktige som ønsker å gå tverrfaglig løp med bedre oppfølgning, som forhåpentlig leder til bedre forskningsmiljøer og flere som søker seg inn til forskerstudier senere, la han til.

Ønsker plass rundt bordet

UiO har valgt å innføre honours-programmet ved naturvitenskap og humaniora.

Rektor Olsen sier sistnevnte fagretning også kan være aktuelt ved UiB, men at det enda ikke er avgjort.

Han har heller ikke noen formening om hvordan studentparlamentet har vurdert temaet.

– Det er sider med dette som medfører prioriteringer av ressurser, men dette er likevel verdt å prøve gjennom en pilot, konkludere han.

Studentleder Klæboe reagerer på manglende involvering av studentene.

– Jeg savner at vi ikke har blitt tatt med rundt bordet når dette ble vedtatt. Vi forventer at vi blir inkludert, sier han, og påpeker at mandagens debatt i parlamentet viser at det er en kontroversiell sak.

UiB-rektor Dag Rune Olsen. ARKIVFOTO: STUDVEST.

– Dette er absolutt ikke et tema som har et konkret svar, og det er rart at dette settes i gang uten at vi blir spurt, forteller han.

Fortsatt et stykke unna

Olsen svarer med at dette er noe rektoratet så langt kun har diskutert, og ikke noe som er brakt inn i diskusjon i utdanningsutvalg og fakultet enda. Samtidig satte universitetet ned en egen humaniorastrategi for noen år siden hvor et honours-program ble drøftet.

– Den meldingen ble lagt fram lenge før dagens AU var satt, forklarer han.

Rektoren sier de er et stykke unna å kunne sette i gang prosjektet.

– Det er mer prinsippet om at vi ønsker å teste ut sånne ting. Vi er opptatt av å kunne trekke til oss de beste studentene. Vi tenker ikke at det blir noen A eller B-klasse, men ulike prioriteringer rundt hva du ønsker å bruke studiene til, sier han.

Powered by Labrador CMS