Hinna som aldri sprakk

Vi kan tenke på skjedekransen som en scrunchie.

Publisert Sist oppdatert

Om Magnus & Marie

  • Magnus og Marie er to medisinstudenter med et mål om å fjerne skam rundt kropp og seksualitet.
  • Artiklene deres er basert på forskning og kunnskap.
  • Dersom du er nysgjerrig på kildene til en sak, kan du sende en mail til magnusogmarie@studvest.no og be om dem.

Du vet den hinna som sprekker første gang du har sex? Den som leger kan se på og finne ut av om du er jomfru eller ikke? Jomfruhinna, ja! Men vent litt – den finnes jo faktisk ikke!

Lenge har man trodd at det fantes en tett membran som stengte veien inn til livmoren og beviste din jomfrudom. Ved første samleie skulle det gå hull på denne, og dette var visstnok årsaken til at mange startet å blø første gang de hadde sex. Ved fravær av blod kunne kvinnen bli beskyldt for å ha hatt sex tidligere. 

Også i dag sitter mange fortsatt med den oppfatningen om at det skal blø ved første penetrering, samt tanker om at jomfruhinna kan sprekke ved ridning eller innsetting av tampong.

I stedet for en hinne finner man faktisk en krans like innenfor skjedeinngangen. Skjedekransen, eller hymen, er en elastisk slimhinnefold som ser forskjellig ut fra person til person. Vi kan tenke på skjedekransen som en scrunchie, den er elastisk og kan utvide seg (det skal jo komme en baby ut). For noen ytterst få kan denne ha lukket seg helt, det kalles atresi og kan fikses operativt av leger.

Blør du første gang du har sex, skyldes det en liten rift i skjedekransen eller skjedeveggen. Dette kan unngås ved å varme opp og sikre at man er våt nok (glidemiddel eller liknende kan godt brukes som hjelpemiddel). Siden rundt 50 prosent blør ved første samleie, er det kun du, og bare du, som kan vite om du har hatt penetrerende samleie eller ikke. Ikke engang en lege kan sjekke jomfrudommen din.

Jomfruhinnen har lenge vært en myte, og er fortsatt en del av feil-informasjonen som spres. Så den hinna du trodde sprakk, gjorde egentlig aldri det. 

Smask og dask,

Magnus & Marie

Har du spørsmål, ris, ros eller noe på hjertet? Send inn anonymt til magnusogmarie@studvest.no! Her kan du også komme med forespørsler til neste spalte.

Powered by Labrador CMS