Langs norskekysten i van

Lektorstudenten Liv Marta Mikkelsen (21) har allerede kjørt over 9000 kilometer i vanen hun kjøpte for litt over et år siden. I sommer er planen å se enda mer av Norge.

Publisert Sist oppdatert

Det er en skyfri dag i Bergen og gradestokken har endelig bikket over 15 varmegrader. På brygga like ved verftet kommer Liv Marta Mikkelsen kjørende i en knallrød Ford Transit Connect som kan ligne en tidligere postbil.

Den har hun pusset opp helt på egenhånd med både isolasjon, kjøkken og seng. Vanen har hun døpt Eydis. 

FRA STAVANGER TIL SENJA. Liv Marta Mikkelsen kjøpte en van og dro på Norgesferie i frisemesteret sitt.
FRA STAVANGER TIL SENJA. Liv Marta Mikkelsen kjøpte en van og dro på Norgesferie i frisemesteret sitt.

–Jeg hadde et semester fri mellom to studier, og bestemte meg derfor litt spontant for å kjøpe meg en van, pusse den opp og kjøre fra Stavanger og langs kysten opp til Senja, sier lektorstudenten. 

Gått mye tid og penger

Mikkelsen forteller at det har krevd både tid og penger for å få vanen slik hun ønsket den. 

–Jeg brukte en måned med fysisk arbeid på å pusse henne opp. Noen ganger endte jeg opp med 14-timers arbeidsdager. Allikevel var det planleggingen som tok mest tid, for jeg er ingen ingeniør, forteller Mikkelsen mens hun viser frem ulike praktiske løsninger hun har valgt å ha i bilen. 

En av løsningene er en hjemmesnekret sofa som gjøres om til seng. Her er alt nøye planlagt.

KREATIVT. Lite plass krever kreative løsninger.
KREATIVT. Lite plass krever kreative løsninger.

Sofaen kan dras ut, mens ryggen på sofaen blir en forlengelse av madrassen. Kjøkkenbenken kan også dras ut, så har hun både kokeplate og arbeidsbenk. Til kjøleskap brukes en kjøleboks som kan kobles på strøm. 

–Jeg har brukt mye tid på YouTube og Pinterest, men mange av løsningene finner jeg også ut av underveis, forteller studenten. 

Finnes toaletter de fleste steder

Selv med mange praktiske løsninger forteller Mikkelsen at hun må leve minimalistisk når hun reiser rundt i vanen. Under sengen er det plass til én boks med en dyne, én med klær og én til ymse saker man ellers trenger. Helt i enden ligger en 20 liters tank med vann. 

–Man må jo tenke på hvor man parkerer, men som regel bor jeg på campingplasser hvor jeg har tilgang på både dusj og vann. Det finnes jo toaletter de fleste steder, men jeg har blitt veldig god på å squatte, ler Mikkelsen. 

Miljøvennlige sommerplaner
TIPS OG TRIKS. Lektorstudenten Liv Marta Mikkelsen har plukket opp et par lærdommer om vanlivet.
TIPS OG TRIKS. Lektorstudenten Liv Marta Mikkelsen har plukket opp et par lærdommer om vanlivet.

Da Mikkelsen kjørte langs kysten fra Stavanger til Senja, reiste hun alene. Planen for sommeren går i første omgang til Jotunheimen og Rondane sammen med en venninne. Deretter skal hun reise rundt i Rogaland. 

–Det blir trangt, men det er plass til to gode venner, sier lektorstudenten. 

Hun forteller videre at det er mange steder i Norge hun ønsker å se eller reise tilbake til, som Romsdalen, Helgelandskysten, Senja og Andøya. 

–Jeg trives veldig godt med denne type ferier. Det er noe med å se hvor fint landet vårt er. Det er også et godt alternativ til flyreiser, noe jeg prøver å unngå av miljøhensyn, legger hun til.

NORGESFERIE. Mikkelsen er klar for en ny ferie på norske veier.
NORGESFERIE. Mikkelsen er klar for en ny ferie på norske veier.
Powered by Labrador CMS