Bruker sitt eget kollektiv som kunstlokale

I Parkveien kunne du få med deg både det ene og det andre da studentene tok ansvar for egen avgangsutstilling.

Publisert Sist oppdatert

Vestland Kunsthall

  • Vestland Kunsthall er et mobilt utstillingssted drevet av Marie Vallestad og Katrine Østergaard (BA-3 studerende på Kunstakademiet).
  • Kunsthallen åpnet 8. mai med the (not) degree show, bestående av avgangselever fra Bergen kunstakademi og løper inntil 10 juni med en ny utstiller hver dag kl 17-19 tett på Nygårdsparken (Parkveien 28).
  • The (not) degree show er ment til å fungere som en slags sosial erstatning for den tapte avgangsutstillingen.

Ved inngangen til Nygårdsparken, i en studentbolig som overser parken, har det nå dukket opp en litt annerledes kunstutstilling.

Mang en eksamen har blitt påvirket som følge av pandemien denne våren. I mai skulle kunststudentene på Institutt for kunst, musikk og design (KMD) ved Universitetet i Bergen arrangere den årlige avgangsutstillingen for sisteårsstudenter på bachelor.

Slik ble det dessverre ikke. Utstillingslokalene stengte og store folkemengder ble forbudt.

Der folk flest ville godtatt det som gikk tapt, valgte Marie Vallestad og Katrine Østergaard å ta saken i egne hender. Løsningen ble en utstillingsplass i kollektivet til Vallestad.

– Tanken bak utstillingen er at studentene skal få én dag hver til å presentere prosjektet sitt. Utstillingen består av alt fra langvarig performance til konseptuelt arbeid med dokumenter og tekstilarbeid, forteller Vallestad.

The (not) degree show finner sted hver kveld fram til 10. juni i Parkveien 28.

En menneskeskapt katt

En av disse er Tanja Silvestrini, som studerer sammen med Vallestad og Østergaard. Hennes utstillingsdag viser fram avgangsverket hennes: en menneskeskapt katt.

– Det handler om å avskrive sin menneskelighet og gå inn i en annen tilstand – en annen måte å leve på, forteller Silvestrini, før hun fortsetter:

– Det er ikke så vanskelig å gjøre det på en troverdig måte. Jeg har også lært at folk generelt virker å være åpne for alternative idéer.

Åpent kunstmiljø

– Det er stor frihet i kunstmiljøet i Bergen, så man kan lage et visningsrom hvor som helst. Det er mye lekenhet i det bergenske kunstmiljøet, synes Silvestrini.

Dette tror hun gjenspeiles i the (not) degree show.

– Du gjør litt hva faen du vil. Det er ikke mange krav til hvordan det skal være. Det er et stort fokus hva du synes er interessant og hvordan du kan utvikle deg som kunstner, sier hun.  

Og utstillingskonseptet imponerer, skal vi tro kunststudenten.

– Jeg elsker egendrevne initiativer som dette. Det er ambisiøst og dritkult av dem å organisere dette, og veldig generøst overfor oss andre, sier hun.

Fanget i ingenting

– Det er fint å få muligheten til å jobbe med klassekamerater i en annerledes kontekst. Dette blir noe helt annet enn det vi så for oss, forteller arrangør Østergaard.

Utstillingen er fleksibel. En boks som fungerer som et utgangspunkt, og det er opp til studentene hvordan de vil bruke den.

– Det er et resultat av å ha vært fanget i ingenting – for så å bare starte noe, mener Vallestad. 

Studentene velger selv hvordan de ønsker å bruke omgivelsene rundt. Balkong, park og hage står til disposisjon.

Utstillingsserien er en del av Vallestads eget avgangsprosjekt.

– Ideen har alltid vært til stede. Jeg ønsket å lage noe som inkluderte alt jeg hadde jobbet med de siste årene, og vi snakket tidlig om at vi skulle bruke rommet som et mobilt galleri etter eksamen, forteller Vallestad.

– Det var egentlig et lite skritt fra å ha det i tankene til å utføre det.

Powered by Labrador CMS