Så dyrt er det å drite seg ut på byen

Tar du den lettvinte veien til toalettet, får du nok ikke råd til leien denne måneden

BRUK NØTTA: Ikke tiss offentlig, det blir dyrt.
Publisert Sist oppdatert

Man skulle trodd ti kroner på galleriet er mer enn nok for en tur på toalettet, men det er bare barnemat i forhold til hva det koster å tisse offentlig.

Blir man tatt for offentlig urinering er nemlig prisen på hele 6.000 kroner, og den kan bli enda høyere i retten. 

Summene er høye

Hvert år er det noen som faller i Vågen.

Lars Morten Lothe

I 2018 var det politiet i Bergen som ga ut nest flest bøtter for offentlig urinering i landet. Året etter hadde Bergen tatt over førsteplassen, og hadde flest bøter ved sommeren 2019. Summen var slående - hele 364.000 kroner ble dratt inn av Vest politidistrikt for offentlig urinering i 2018.

Nyere tall viser at trenden fortsatt er den samme. Politiet i Bergen gir ut tilnærmet like mange bøter som tidligere, men de vil ikke si hvor mye penger de har fått inn. 

— Det ligger på 50-60 saker hvert år, det er det som er normalen. 

Lars Morten Lothe, overbetjent i Vest politidistrikt, konstaterer at det er små tall. I tillegg er ikke arbeidet med å forhindre offentlig urinering det som er høyest prioritert hos politiet. 

— Vi leter ikke etter folk som urinerer på offentlige steder, men av og til kan vi ikke unngå å se det. Hvis du tisser midt på torgallmenningen eller i kø til et utested må vi nesten reagere.

Det er ikke bare tissing som er dyrt

De fleste som velger å slå lens på gata, og som blir oppdaget, blir tatt i de sentrale byområdene som Torgallmenningen, Bryggen og Strandgaten. 

– Det er ikke så mye politi i bydelene utenfor sentrum som ser etter sånt, opplyser Lothe om.

Det er likevel ikke bare vannlating som er dyrt en kveld på byen. Og selv om man skulle trodd alkoholprisene er skyhøye, er andre brudd på politivedtektene opp mot hundre ganger dyrere.

Vi leter ikke etter folk som urinerer på offentlige steder, men av og til kan vi ikke unngå å se det.

Skulle du bli tatt i å late vannet, og tenker det er smart å oppgi feil personinfo for å slippe unna bot, kan boten din doble seg. Dette kan den også ved å ta en sjanse på å ikke følge et tidligere pålegg fra politiet. I tillegg er det, som de fleste vet, ikke innafor å drikke på offentlig sted. Skulle du bli tatt med en halvliter i hånden mens du slår lens kan boten gå opp med nesten femti prosent.

  • Ordensforstyrrelse: 8.000 (skjerpet sats: 10.000)
  • Ikke rette seg etter politiets pålegg: 8.000 (skjerpet sats: 13.000)
  • Forulempe offentlig tjenesteperson ved skjellsord eller utilbørlig adferd: 8.000
  • Fysisk hindre politiet: 10.000
  • Spytting på/mot offentlig tjenesteperson: 12.000
  • Nekte/unnlate å oppgi personalia til politiet, eller oppgi falsk personalia for seg selv eller andre: 7.000
  • Nyte rusdrikk på offentlig sted med mer: 2.500

I tillegg til forskjellige bøtesatser, tas det alltid en vurdering av påtalemyndighetene på hvor høy boten for urinering skal være.

– Det kan tas hensyn til inntektsforhold og andre vurdering, men det kan selvfølgelig også subsidieres under andre straffebud, forklarer Lothe.

Overbetjenten forteller også at det er et ordinært forelegg. Skulle du være en student med masse formue og cash, hadde kanskje satsen gått opp.

BALANSEKUNST: Det er vanskelig å balansere når man er sveiseblind. Ikke tiss i Vågen!

Stipendet pluss litt til flyr av gårde

Hadde du bestemt deg for at fisketorget eller bryggen var et greit sted for kveldens toalettbesøk, ville du altså måttet punge ut med minst 6.000 kroner. Dette er likevel ikke det eneste problemet politiet ser ved urinering nær Vågen.

Byrådet har den siste tiden diskutert å endre politivedtektene som gjelder offentlig tilgrising. Det er kommet forslag om å tillate offentlig urinering så lenge det ikke er til «sjenanse for andre». I tillegg har BA nevnt at det har vært forslag om å tillate urinering i fjorden.

– Beruselse i kombinasjon med å balansere på kaikanten er veldig farlig, forklarer Lothe. 

Overbetjenten forteller at det ikke er sjeldent kaikanten blir noens enkle utvei når toalettene er langt unna.

– Hvert år er det noen som faller i Vågen og dessverre er det tilfeller hvor det ikke går bra.

Skulle du absolutt ha lyst til å risikere leien din, ikke gjør det fra kaikanten. Eller bare dropp å risikere den i det hele tatt. Politiet i Bergen sitt beste tips er å tisse seg ferdig før du går ut! Da slipper du både tilgrising og kjempebot.

Powered by Labrador CMS