En hyllest til Fotballpuben

Hvorfor jeg forelsket meg i en brun pub som ung student.

FORKJÆRLIGHET. Det kan være vanskelig å være student under 20 år. For dem som er det er Fotballpuben et fristed, mener Studvest-journalist Mads Mamre Gjellebekk. FOTO: Julie Helene Günther.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

APROPOS

Apropos er den frie spalten der Studvest-journalistene kan skrive om akkurat det de vil. Språket er ofte i muntlig form, og med et glimt i øyet. OBS! Spalten har høy forekomst av satire, sarkasme og ironi, og bør tas med en klype (noen ganger en neve) salt.

Da jeg som 18-åring skulle finne meg noe å gjøre etter endt videregående, falt valget på det som best kunne gjenspeile min eventyrlyst og unike personlighet. Jeg begynte å studere med én gang. En av konsekvensene av dette valget var at jeg i over et år levde et liv som student under 20 år i Bergen.

Er man under 20 år gammel som student i Bergen etablerer man raskt et forhold til en av byens mer unike kulturinstitusjoner. Nemlig Fotballpuben. Det merket jeg i møte med nye mennesker rundt i studentlivet. For så fort de blir kjent med din unge alder kommer det raskt en forutsigbar bemerkning om at jeg kom til å bli å finne en del på dette beryktede stedet.

Stedet har et unikt fysisk aspekt. Uteserveringen tar unektelig veldig stor plass ute på fortauet. De er riktignok ikke alene om dette. For sushileverandøren, som deler navn med TV 2s streamingtjeneste og den noe absurde kampsporten fra Japan, bygger ut på samme måte noe lenger ned i gaten. Likevel er det nok først og fremst Fotballpuben turistene som har hostet og slitt seg opp til utkikkspunktet ved Johanneskirken vil legge merke til.

Innvendig oppleves den å være usannsynlig stor til pub å være. Særlig hvis man regner med den skjulte perlen/grusomheten «Downstairs». Jeg vet også at moderne byggeforskrifter har rimelig høye krav til antall stikkontakter per kvadratmeter. Det kan virke som om puben som en av få har klart å finne nytte for dette veldig høye antallet stikkontakter, nemlig å plugge inn et veldig høyt antall tv-er.

Men kanskje viktigere enn det fysiske ved puben er folkene. Jeg kjenner ikke til noen andre utesteder som gjennom uken har et så variert kundegrunnlag som Fotballpuben. Ramler man inn der under de engelske Premier League-rundene vil man finne en mengde fotballsupportere i drakter som sikkert en gang var store nok. Og på lørdagskveldene finner man gjerne russ og pensjonister i en ikke fullt så skjønn forening. For ungdommen må jo kunne drikke seg fulle en plass de også!

Man nok si mye om Fotballpuben. Men det er noe jordnært og vakkert med en plass som forholder seg helt rolig og stille i en verden der alt beveger seg så utrolig fort. Sjansene er i alle fall store for at man som student i Bergen kommer til å ramle innom der noen ganger. Enten det er for å skjemme seg ut foran karaoke-apparatene, se favorittlaget tape eller å dyrke den ikke fullt så meningsfulle samtalen, så har man i alle fall ett sted i denne byen som setter pris på deg selv om du er under tjue år. Det er fint.

Powered by Labrador CMS