De vil ha munnbind på campus, men rektoren deres ser ingen grunn

Etter et smitteutbrudd i studentmiljøet i Bergen er det viktigere enn noen gang å holde smitten nede. Men det er på ingen måte enighet om bruk av munnbind på campus.

POSITIVE TIL MUNNBIND: HVL-studentene Tiril Iøbersli Pupe (til venstre) og Eline Eide Steffensen (til høyre) er positive til et munnbind-påbud på campus.
Publisert Sist oppdatert

I morgenrushet ved Festplassen er Tiril Iøbersli Pupe og Eline Eide Steffensen på vei for å møte kollokviegruppen på Høgskulen på Vestlandet (HVL). Begge har på munnbind.

– Vi tok bussen ned til sentrum, og kollektivtransporten kan ofte være folksom, sier Pupe.

– Da tar vi noen forholdsregler, som å bruke munnbind, legger Steffensen til.

De studerer begge økonomi og administrasjon ved HVL. 21. august fikk alle studentene på dette studiet beskjed om å holde seg hjemme etter et smitteutbrudd på høgskolen, meldte VG.

TRYGGHETSFØLELSE: HVL-studentene Tiril Iøbersli Pupe og Eline Eide Steffensen tror de hadde følt seg tryggere på campus med munnbind-påbud.

De stiller seg begge positive til et påbud om å bruke munnbind på campus.

– Vi går jo på HVL, og der har det vært en del smitte. Når det er en større sjanse for å få viruset hos oss enn andre steder i byen, så tror jeg munnbind kunne vært en god ting, sier Steffensen.

Både Steffensen og Pupe har testet negativt for covid-19, men tar forholdsregler for å unngå å bli smittet.

– Da slipper du å gå rundt og tenke på smitte hele tiden, sier Pupe. 

De to HVL-studentene sier de hadde følt seg tryggere på campus med et maskepåbud.

– Vi er en stor klasse og på forelesning er vi rundt hundre mennesker. Et maskepåbud hadde i hvert fall minsket smitterisikoen, mener Pupe. 

HVL-rektor: – Ingen grunn til et munnbindpåbud

Rektor på HVL, Berit Rokne, forteller over telefon at høgskolen følger rådene som kommer fra Folkehelseinstituttet (FHI), og lytter til råd fra kommunene der de har campus.

– Ut i fra de tilbakemeldingene vi har fått har vi ingen planer om å innføre slike tiltak, sier Rokne. 

HVL-rektoren sier at de kun vurderer munnbind i helt spesielle undervisningssituasjoner. Hun utdyper at det i så fall må være snakk om situasjoner der munnbind kan kompensere for at man ikke kan opprettholde en meters avstand. 

– Så langt har vi ingen planer om å innføre munnbind-påbud. 

SER INGEN GRUNN. Rektor på HVL, Berit Rokne, sier det ikke er aktuelt med munnbind-påbud på HVL sine campus. PRESSEFOTO: Mauricio Pavez, HVL

HVL-studentene Studvest har snakket med sier de ville følt seg tryggere med munnbind på campus. Rokne på sin side mener at det ikke er munnbind som er viktigst for å hindre smitte på campus. 

– Om studenter og ansatte overholder smittevernreglene, så er det langt mindre sjanse for at noen blir smittet, sier Rokne. 

– Vi må teste oss, holde avstand og være gode på håndhygiene. Det er sånn vi holder smitten nede. 

Rektoren understreker også at smittetilfellene ikke kan spores til undervisningssituasjoner eller kollektivtransport. 

– De kommer fra studiestart, sosial samvær og festing mellom studenter, sier Rokne, og legger til: 

– Det er ingen indikasjoner på at smitte er overført på campus så langt. Da er det heller ingen grunn til å si at vi skal ha et munnbind-påbud på campus. 

– Munnbind skaper en falsk trygghet 

Kine Adelin Gjørmstad studerer sosialantropologi på Universitetet i Bergen (UiB). Hun er i tvil om munnbind på campus er en god idé.

– Munnbind skaper en slags falsk trygghet. Den mener jeg ikke man må lene seg for mye på.

Gjørmstad mener det viktigste er å få tydelig informasjon fra helsemyndighetene, men hun hadde ikke hatt noe i mot strengere regler om smittevern.

SKEPTISK. Kine Irene Gjermstad er ikke overbevist om at munnbind på campus er en god idé.

Hadde det vært et maskepåbud, håper Gjørmstad hun hadde oppført seg som hun gjør ellers. 

– En maske kan ikke erstatte reglene om å holde avstand til hverandre.

Powered by Labrador CMS