Det juridiske fakultet sier opp omstridt utvekslingsavtale

Fakultetsstyret har vedtatt å si opp utvekslingsavtaler med Tel Aviv University. 

SIER OPP AVTALE: Med seks mot fem stemmer vedtok fakultetsstyret ved det juridiske fakultet å si opp sin utvekslingsavtale MED Tel Aviv University.
Publisert Sist oppdatert

Fakultetsstyret ved det Juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen vedtok i dag å si opp sin utvekslingsavtale med israelske Tel Aviv University. Forslaget ble vedtatt med seks mot fem stemmer.

Dekan ved det juridiske fakultet, Karl Harald Søvig  har tidligere uttalt at han er kritisk til å si opp avtalen og opplyser til Studvest at han i dag stemte imot forslaget.

– Det skal være høy terskel for å avslutte et akademisk samarbeid i form av en utvekslingsavtale. Det er viktig at studenter får oppleve ulike regimer og kulturer, har han tidligere sagt til Studvest. 

Det juridiske fakultet har hatt 9 studenter på utvekslingsopphold ved Tel Aviv University siden avtalen ble inngått i 2013. En student fikk innvilget opphold i Israel våren 2024. Vedkommende dro likevel ikke, ettersom norsk UD 7. oktober 2023 frådet alle reiser til hele Israel «som ikke er strengt nødvendige». 

En veldig viktig avgjørelse

Marthe Sleire Engedahl som fremmet forslaget for styret er glad for beslutningen.

– Vi er veldig glad for flertallet, samtidig setter vi pris på at vi hadde en god og saklig diskusjon, hvor argumenter for og imot ble løftet frem på en fin måte, forteller hun.

Terje Einarsen som er professor ved det juridiske fakultet er også glad for vedtaket. Han har tidligere skrevet en kommentar i Studvest hvor han med en kollega tar til orde for boikott.

– Det må gå en grense for institusjonelt samarbeid og den er forlengst overskredet her, forteller han og legger til:

FORNØYD: Einarsen mener å opprettholde avtalen ville være etisk uforsvarlig og pådra en risko for straffbar medvirkning til folkemord.

– Å ikke si opp avtalen vil være etisk uforsvarlig og pådra risiko for straffbar medvirkning til folkemord.

Einarsen sitter ikke selv i styret, men har i forkant av møtet sendt mail til flere av representantene der han argumenterer for hvorfor de skal stemme for å avslutte avtalen. 

Leder for studentparlamentet, Kaja Hovdenak, er også glad for beslutningen og sier til Studvest:

– Vi er glade for at styret lyttet til oss studenter. Det er i strid med UiBs prinsipper å ha avtaler med universiteter som bidrar til krigføring som er i strid med folkeretten.

Powered by Labrador CMS