Historisk valg på NHH – enkeltkandidat til ledervervet

Et brakvalg på NHH gjorde at Stine Stolpestad, enkeltkandidat til ledervervet i Kjernestyret, vant med nesten 60 prosent av stemmene.

TÅREVÅTT. Stine Stolpestad (22) forteller at hun gråt noen gledestårer da valgresultatet kom inn.
Publisert Sist oppdatert

Fredag ble Stine Stolpestad (22) valgt inn som leder i NHHS Kjernestyret i et valg med rekordhøy valgoppslutning. Hun er trolig den første som har blitt valgt inn som en enkeltkandidat mot en blokk.

Hele 45 prosent av NHH stemte ved valget. Normalt ligger valgoppslutningen på cirka 25 prosent.

Vanligvis stiller studentene i blokk til Kjernestyret – det vil si at åtte studenter stiller sammen under samme identitet til de ulike vervene. I år var det blokken Fram som stilte til vervene i Kjernestyret, med Ingrid Bjørlo Nygaard (24) i spissen. På den andre siden sto Stine Stolpestad, som enkeltkandidat til ledervervet.

Det er hele ni år siden det sist var konkurranse om plassene i Kjernestyret.

Nervepirrende valgkamp
VERDIG. Stine Stolpestad håper studentene ser på henne som en verdig leder.

Studvest møter en blid Stine Stolpestad, bare 50 minutter etter at resultatene har blitt annonsert. Hun forteller at valgprosessen har vært nervepirrende, men utrolig spennende.

– Responsen fra medstudentene har vært helt fantastisk, forteller Stolpestad, og innrømmer at hun allerede har rukket å gråte etter at valgresultatene ble klare.

– Det er veldig stas, for jeg var veldig nervøs før valget. Men det har kommet så mange hyggelige meldinger!

Hvorfor tror du folk har stemt på deg?

– Jeg tror folk har stemt på meg fordi de synes det er tøft at noen stiller individuelt og tar opp saker som de er enig i, svarer Stolpestad.

Hun legger til at hun håper studentene ser på henne som en verdig leder, og at det viktigste for henne er å representere studentenes stemmer.

Et historisk Kjernestyre

Stolpestad synes det er kjempebra med konkurranse når man skal velge et nytt styre, spesielt når det er studentene som har makten til å bestemme. 

Hun håper og tror at samarbeidet mellom henne og resten av Kjernestyret kan bli veldig bra, selv om de har ulike utgangspunkt for valget.

– Det viktigste er å kommunisere godt med resten av blokken. Snakke om hvordan vi vil ha det etter valget, og ikke la det begrense oss i 2021.

Hun sier at hun har stor tro på Kjernestyret, og at det viktigste for henne er at de har det bra.

– Det er surt
FANTASTISK. Stine Stolpestad forteller at responsen var medstudenter har vært fantastisk.

Oliver Wahlquist er ny fagpolitisk ansvarlig og nestleder i Kjernestyret, og Liv Kari Solås er informasjonsansvarlig. De stilte sammen i blokka Fram, som hadde Bjørlo Nygaard som sin utvalgte leder.

De forteller at de ser for seg et godt samarbeid sammen med Stolpestad, men at det ikke var dette de så for seg.

– Vi stilte jo som blokk med en annen leder og var forberedt på det, forteller Wahlquist. Han forklarer at nå som situasjonen er annerledes vil det kreve mer jobb og tid.

Hvordan har stemningen vært i Fram i dag?

DEMOKRATI. Oliver Wahlquist mener at demokratiet har talt, og da respekterer man det. FOTO: John Kristian Ellertsen

– Akkurat nå synes vi at det er surt, fordi vi har jobba hardt for å få hele blokka vår valgt. Men demokratiet har talt og da respekterer vi det, sier Wahlquist.

Solås syntes også det er kjipt at ikke alle i blokka ble valgt inn.

– I dag er det lov å føle at det er litt kjipt, og så går vi videre i morgen og prøver å få til et godt samarbeid. Vi skal prøve å gjøre det beste ut av det.

– Tøff valgkamp å stå i

De siste dagene har diverse meninger og utsagn om de forskjellige kandidatene oversvømt NHH sin Jodel-kanal. På både godt og vondt.

Wahlquist og Solås synes det er positivt at folk er engasjert i valget, men at det også krysser en grense når man begynner med personangrep og går vekk fra sakene de stiller med. 

– Det har vært en tøff valgkamp å stå i, og mye av fokuset har gått vekk fra hva vi ønsker å oppnå i studentforeningen, sier Solås.

KJIPT. Liv Kari Solås syntes det er lov å syntes det er litt kjipt i dag, men at man går videre i morgen. FOTO: John Kristian Ellertsen

Stolpestad liker ikke at det har stått skrevet negative kommentarer om motkandidaten hennes på Jodel. Hun påpeker at det er synd, fordi hun synes ikke det er dette valget skal handle om.

– Men Jodel har også vært med på å engasjere. Der har budskapet om at det er valg og konkurranse blitt spredt, legger hun til. 

Motiverte

Til slutt forteller Wahlquist og Solås at selv om valget ikke gikk slik de ønsket, vil de gjøre det beste ut av året som kommer.

– Vi har to gode måneder på å bygge oss opp, og vi er alle veldig motiverte for å gjøre NHHS enda bedre.

Når Wahlquist og Solås blir spurt om de har snakket med Stolpestad, bekrefter de at Wahlquist har snakket med henne på telefonen. De forteller at de ikke har diskutert om gruppen skal fortsette å hete Fram.

Lederkandidaten til Fram, Bjørlo Nygaard, ønsker ikke å kommentere saken til Studvest. Hun henviser videre til sin kommentar i K7 Bulletin.

Gratulerer til Stine med seieren. Det er selvfølgelig trist å ikke få samarbeide med en gjeng jeg har blitt så glad i, men jeg håper at Stine tar godt vare på dem.

Valgoppslutning
  • 45 prosent stemte ved NHHS sitt valg i år.
  • I fjor var det cirka 25 prosent valgoppslutning.
  • Stine Stolpestad vant med 871 stemmer, det er 59 prosent av stemmene og 495 flere stemmer enn motkandidaten Ingrid Bjørlo Nygaard.
Powered by Labrador CMS