Ida Helene må ut med 6.500 kroner for å ha juleferien hjemme

Flere studenter er fortvilet over at de må ut med flere tusen kroner for å komme seg hjem til jul i år. Økonomiprofessor anbefaler dem å starte jakten på flybilletter tidlig.

Fly, Flesland, Widerøe, Norwegian
FLESLAND: For å sikre seg flybilletter til overkommelig pris, bør man være ute i god tid.
Publisert Sist oppdatert

Kalenderen tikker mot jul, og med det kommer en velfortjent ferie for Bergens mange studenter.

Men å komme seg hjem til jul er ikke alltid bare bare. Det kan nemlig koste skjorta, særlig hvis du kommer fra langt nord eller sør i landet. Det vet 20 år gamle Ida Helene Marhaug alt om.

Marhaug tar et årsstudium i kjønn, seksualitet og mangfold ved Universitetet i Bergen (UiB). Hun har betalt 3.500 kroner for en flybillett hjem til Svolvær. Flybilletten tilbake til Bergen igjen etter jul, har hun betalt 3.000 kroner for. Dermed har hun til sammen brukt 6.500 kroner for å kunne tilbringe julen i hjembyen sin i nord. 

– Det er like mye som husleien min, sier Marhaug.

Stiv minuttpris

– Det er irriterende at det er studentene som har minst penger, som må bruke så mye for å komme seg hjem til jul. Det er litt fælt.

Det sier 25 år gamle Marte Juliebø, som studerer grunnskolelærer 5.-10. trinn ved Høgskulen på Vestlandet (HVL). I likhet med Marhaug har hun også måttet punge ut for årets julebillett.

hjem til jul, 5 på gaten
HVL-STUDENT: Marte Juliebø synes det blir for lenge med nærmere tolv timer på tog og buss til Lillesand.

– Jeg kommer fra Lillesand, og skal fly fra Flesland til Kristiansand. Jeg har betalt i overkant av 2.500 kroner.

Å fly til Kristiansand fra Bergen tar 45 minutter. Det er 55,5 kroner i minuttet.

– Er fly det eneste alternativet ditt for å komme deg hjem til Lillesand?

– Jeg kan ta tog eller buss, men da tar det jo fort sånn tolv timer, for da må jeg enten til Stavanger eller Oslo først. Jeg tror det er billigere, men jeg føler at vinningen går litt opp i spinningen når man bruker så lang tid.

For Marhaug er også fly det enkleste alternativet, og faktisk det billigste.

– Jeg kan ta buss og ferge hele veien, men da må jeg bytte sånn syv ganger underveis. Billig er det heller ikke. Hurtigruta går også, men det koster i hvert fall mye, sier hun.

– Sånn systemet fungerer

Men hva skyldes egentlig de høye flyprisbillettene i desember?

Frode Steen er økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole (NHH). Han er også ekspert på luftfart. Steen forklarer at mye skyldes noen perioder i året, for eksempel rett før og rett etter jul, har veldig høy etterspørsel. Da vil de dynamiske prisstyringssystemene til flyselskapene heve prisene. 

– Men det er jo også viktig å si at prisen blir veldig høy når du også bestiller billetter sent. Da har så mange allerede bestilt, og da er det så få seter igjen og de selges til en veldig høy pris. Vi kan selvfølgelig spørre om det er urettferdig for studenter, men det er også sånn systemet fungerer, sier Steen.

Professor Frode Steen mener det ikke er mulig å kreve at flyselskapene skal legge til rette for studentene.

Marhaug og Juliebø har begge deltidsjobber ved siden av studiene. De hadde ikke mulighet til å bestille flybilletter hjem i god tid i forveien, ettersom de ikke visste hvor mye de skulle jobbe i desember. Begge skal derfor reise hjem til hver sin hjemby 21. desember. 

– Har flybilletter rundt juletider blitt dyrere med årene, Steen?

– Nei, tradisjonelt er prisene høyere i denne tiden, fordi etterspørselen er høy. Har det alltid vært et fenomen? Ja, til en viss grad har det vært det. Vi ser at for eksempel mellom nord og sør i Norge, er det ganske dyrt. Noe av grunnen er at konkurransen ikke er like stor som på større ruter i Sør-Norge, og dermed får man høye priser, sier han.

Ønsker seg reisestipend

Steens viktigste tips til studenter er å bestemme seg for hjemreisedato tidlig.

– Idet du mottar studielånet ditt, så bør du egentlig bare bestille tur hjem til jul. Eller så ender du fort opp med å ta toget, sier han.

Økonomiprofessoren vil også påpeke at vi ikke kan forvente at flyselskapene skal løse dette problemet.

– Jeg har vært student selv og vet akkurat hvordan det er. Det er jo litt irriterende, men vi kan ikke si at flyselskapene skal løse det. Det må løses på andre måter. Jeg er enig i at det er forferdelig at folk ikke har råd til å reise hjem til jul. Det er ikke noe vi ønsker oss, men det er et studiefinansieringsspørsmål mer enn det er SAS og Norwegians spørsmål. Det er vanskelig å forestille seg for private aktører, som lever av å selge flyseter, å skulle være spesielt snille med noen, sier Steen.

hjem til jul, 5 på gaten
REISE: Ida Helene Marhaug drømmer om reisestipend

– Kunne en egen ordning der studenter som bor langt unna får et ekstra stipend, være en løsning?

– Det ville i hvert fall vært en måte å løse det. Har du veldig lang avstand mellom studiested og der du bor, så kunne du berettiget til en annen type støtte. Men det er jo en politisk diskusjon, sier Steen.

Marhaug har nylig diskutert en lignende drømmeordning med en venninne.

– Jeg skjønner at det kan være vanskelig å sette opp et sånt system, men jeg føler jo det kunne vært mulig å gjøre noe med det. Det hadde i hvert fall vært fint. Jeg tror det hadde gjort veldig mye for veldig mange.

Powered by Labrador CMS