Nyhet

Lena (22) skal ha forelesninger i Salem: – Jeg nekter å støtte det

Hun reagerer kraftig på at UiB leier Salem konferansesenter som undervisningslokale. Viserektoren lover alternative løsninger.

NØYTRAL. Lena Nag (22) mener at det finnes undervisningslokaler som er mer nøytrale enn Salem konferansesenter.
Publisert Sist oppdatert

Da semesteret startet ønsket Universitetet i Bergen (UiB) å kunne tilby studentene mest mulig fysisk undervisning, selv med overholdelse av enmetersregelen. Det gjorde at de måtte ut på leiemarkedet for å få stor nok kapasitet.

Et av lokalene de har leid er Salem konferansesenter, eid av Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

Lena Nag (22) identifiserer seg selv som lesbisk og skulle hatt forelesninger i samfunnsøkonomi på Salem konferansesenter dette semesteret. Hun var ikke klar over hvem som eide lokalet da semesteret startet.

– Uansett hvordan jeg snur og vender på det i hodet mitt så er det ikke greit, jeg klarer ikke å få meg selv til å kunne gå på Salem, for jeg har ikke lyst til å støtte det. Jeg nekter, sier hun bestemt.

– Ikke en trygg ramme

Gard Aasmund Skulstad Johanson er én av studentene som sitter i Universitetsstyret ved UiB. Han reagerte tidlig på UiBs valg om å bruke Salem som eksternt undervisningslokale, og tok problemstillingen opp på semesterets første styremøte i slutten av august.

I etterkant la han ut et innlegg på Facebook der han drøftet problematikken med innspill fra studentorganisasjonen Skeive studenter.

«NLM har et problematisk syn på LHBT+ personer og tar eksempelvis ikke avstand fra (det er nok nærliggende å si at de indirekte støtter) konverteringsterapi som «hjelp» for disse.»

Det skriver Skulstad Johanson på sin egen Facebook-vegg 28. august.

– Det synes jeg ikke er en trygg ramme for forelesningene ved UiB, og når det bekreftes at mange kan oppleve det som vanskelig å delta i forelesningene av den grunn, så synes jeg at det er noe vi må se på alternativer til, sier han til Studvest.

VANSKELIG. – Studentene kan ikke imøtegå synspunktene til en organisasjon som kun er til stede i kraft av lokalet, mener Skulstad Johanson.
Mål om likestilling og mangfold

På UiB sine nettsider står det at de aktivt arbeider med å fremme likestilling og mangfold, der ingen skal oppleve diskriminering på grunnlag av blant annet seksuell orientering eller kjønnsidentitet.

Viserektor ved UiB, Oddrun Samdal, understreker at hun mener problemstillingen med Salem ikke bryter med dette målet. 

– Vi er veldig tydelige på at vi ikke stiller oss bak det som eier her måtte profilere av verdispørsmål. Her bruker vi et lokale, men det er UiB sin aktivitet og sine verdier som er gjeldende når vi har aktivitet i de lokalene, sier hun. 

Studenten Nag er både sint og skuffet, og er tydelig på at det ikke vil være aktuelt for henne å møte opp fysisk. Hun forteller at hun føler seg urettferdig behandlet.

ALVORLIG. Viserektor Samdal har tatt tilbakemeldingen fra studentene på alvor og viser forståelse for situasjonen. ARKIVFOTO: Kati Mazharova

– Skoler kan fortsatt være ganske intolerante, men når du kommer til et universitet som sier de skal være nøytrale og objektive, så forventer man jo selvfølgelig at det er det samme som møter deg, sier hun, og fortsetter:

– Hvis man har et traume fra før som ligger der og som nå fester seg i noe nytt, synes jeg egentlig det er helt grusomt, legger hun til. 

Skulstad Johanson i Universitetsstyret nevner den samme problemstillingen.

VIL INKLUDERE ALLE. Nag føler seg urettferdig behandlet, og ønsker å ha kunne følt seg inkludert i forelesningene fra starten av.

– Det er ikke til å stikke under stol at noen av studentene våre kan ha tidvis traumatiske minner og opplevelser i barndommen hvis de har vokst opp i denne typen miljøer og følt at de har måttet holde sin legning skjult, sier han.

Bekymret for pengebruk

Samfunnsøkonomistudenten synes ikke noe om at UiB betaler Salem for å kunne bruke konferansesenteret.

Hun er bekymret for om det er slik at Salem, eller NLM, kan bruke pengene UiB betaler til hva de vil. Hun tror ikke at UiB kan øremerke de pengene når de først har nådd Salem.

Samdal understreker at UiB vurderte Salem konferansesenter som et egnet lokale.

– Av den grunn har vi valgt å inngå en avtale med Salem, ikke for å støtte eiers verdier, utsagn eller praksis, poengterer hun. 

– Dere vil ikke stille dere ansvarlige for hvordan pengene brukes i etterkant?

IKKE NØYTRALT. Som skeiv student synes Nag det er sjokkerende at UiB har valgt Salem som undervisningslokale.

– Nei, det har vi ikke hatt med oss som et vurderingskriterium, så jeg tenker at dette er et innspill som vi har tatt på alvor fra studentene når vi fikk den tilbakemeldingen ved at vi har lagt opp til en parallell undervisningsform og vil se på alternative løsninger (for fysisk undervisning, journ.anm.) fra neste semester, sier Samdal.

– Vi har fratatt skeive studenter muligheten

Samdal sier at det UiB hele tiden har hatt et ønske om, har vært å kunne tilby mest mulig fysisk undervisning til studentene.

– Så ser vi jo at vi har fratatt skeive studenter som opplever det som ubehagelig å være i Salem den muligheten.

Grunnet utfordringer ved å bryte kontrakten midt i et semester og legge om timeplanen, vil det tilbys en digital løsning som alternativ til de studentene som opplever det som vanskelig å måtte forholde seg til Salems lokaler. 

– Jeg har forståelse for at studentene må gjøre det som de kjenner blir riktig i denne situasjonen, sier viserektoren. 

Nag forteller at hun skulle ønske at forelesningene kunne vært på Zoom helt fra starten av semesteret.

Hun sier at hun synes det er et brukbart kompromiss at det blir digitale opptak av forelesningene på Salem fremover, men at hun ønsker at UiB holder seg nøytrale til trosverdier i fremtiden.

– For nå er ønsket mitt å bare kutte ut Salem. Det finnes andre lokaler som er mer nøytrale, mener Nag.

NLM og Salem svarer

Christian Lilleheim, pastor i Salem Misjonskirke, sier at Salem står for en tradisjonell kristen teologi, men at de ikke tar til orde for konverteringsterapi. Han opplyser om at utleie av lokalene utføres av et eiendomsselskap, og ikke menigheten.

Det er NLM Eiendom Bergen AS som driver Salem Konferansesenter. Daglig leder Jon Amador Vårvik Mandujano sier at leieinntektene som genereres av disse investeringene går til å dekke driftskostnader på bygget og forpliktelser i banken.

Amador opplyser videre om at de har avtaler med flere aktører, blant annet Vestland fylkeskommune og Scandic.

– Vi jobber målrettet mot at alle skal føle seg velkomne i våre lokaler.

Espen Ottosen er informasjonsleder i NLM. Han sier at NLM er opptatt av at alle mennesker er skapt av Gud og elsket av ham.

– Derfor tar vi sterk avstand fra trakassering, hets og vold mot homofile. Så mener vi ut i fra Bibelen at Guds plan med vår seksualitet er at denne utfoldes i ekteskapet mellom mann og kvinne. Det betyr at vi mener at seksuelt samliv utenfor denne rammen er i strid med kristen etikk. Konsekvensen blir at vi lærer at homofilt samliv er galt – i likhet med andre seksuelle forhold utenfor rammen av livslange ekteskapet mellom mann og kvinne.

Han understreker likevel at det er viktig å si at de ikke ønsker å fordømme noen. Han sier at de respekterer at mange mennesker har et annet syn på seksualmoral enn de har, og at de vil møte dem med respekt.

Powered by Labrador CMS