«Udugeligheter forbudt» på Universitetet i Bergen

På mandag var forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe på besøk på Universitetet i Bergen, til tross for Studentparlamentets erklæring av statsråden som «persona non grata». Dette fikk Realistlista til å reagere.

PLAKATER: Dette var synet som møtte ministeren da han besøkte UiB mandag. FOTO: Truls Skram Lerø
Publisert Sist oppdatert

På mandag kunngjorde Universitetet i Bergen at Ola Borten Moe hadde vært på besøk på UiBs byggeprosjekt Nygårdsgaten 5, et bærekraftig bygg som til høsten skal huse 450 ansatte ved universitetet. Her la statsråden ned «grunnsteinen» sammen med rektor ved UiB, Margareth Hagen.

Han besøkte også Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (MatNat).

Dette er første gang statsråden har vært på besøk, siden Studentparlamentet ved UiB erklærte Borten Moe for uønsket eller «persona non grata», høsten 2022.

Hagen forklarer i en e-post til Studvest at ministeren skulle «få en omvisning på Realfagbygget og Fysikkbygget i forbindelse med universitetets arbeid av rehabilitering av Nygårdshøyden sør».

Realistlista reagerer

Dette reagerte Realistlista på, som sto sentralt i å erklære Borten Moe som uønsket, sterkt på. De valgte å henge opp bilder av statsrådens ansikt på MatNat, med teksten; «Udugeligheter forbudt». 

– Bakgrunnen for bildene var jo å skape en liten demonstrasjon mot Borten Moes politikk. Vi fikk ikke så god tid til å forberede oss, men jeg er fornøyd med det vi fikk til, sier leder for Realistlista, Lars Jacob Ruland Jacobsen.

Jacobsen forteller videre at en viktig del av studentkulturen er jo å «sparke fra seg litt», og at det er bra studenter engasjerer seg i utdanningspolitikken som angår oss. Videre forteller studentpolitikeren at Realistlista hadde et ønske om å vise statsrådet at de er misfornøyde med jobben han gjør.   

Uenig i Borten Moes politikk
REAGERER: Lars Jacob Ruland Jacobsen i Realistlista ønsket å sende et signal til ministeren om at han ikke var velkommen. FOTO: Andrea Olsen (arkiv)

I forrige uke skrev Studvest om Ola Borten Moes besøk på Norges Handelshøyskole (NHH). Da fortalte ministeren at han ikke følte seg uvelkommen på noen utdanningsinstitusjoner i Bergen eller Oslo.

På spørsmål om hva Jacobsen tenker om Borten Moes påstand, svarer han:

– Jeg er enig i at det sikkert er mange som ønsker Borten Moe velkommen på sine utdanningsinstitusjoner, men det er likevel et stort antall som ikke er fornøyde med det han driver med.

Ikke invitert

Studvest får opplyst at representantene Studentparlamentet ved UiB ikke var invitert til å møte ministeren. Rektor Hagen svarer at arrangementet hadde begrenset deltagelse fra inviterte gjester.

Studvest har vært i kontakt med Kunnskapsdepartementet, ved kommunikasjonssjef for forsknings- og høyere utdanningsministeren, Anders Lundell, om Borten Moes UiB-besøk:

– Kan Borten Moes besøk på UiB sees på som at han ikke anerkjenner erklæringen som «persona non grata», som studentparlamentet kom med i høst?   

«Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe besøker jevnlig universiteter og høyskoler rundt i landet. På mandag deltok han blant annet på grunnsteinsnedleggelsen på UiBs nye lokaler i Nygårdsgaten 5, og han hadde et møte med rektor Margareth Hagen. Statsråden møter gjerne studenter ved ulike læresteder ved anledninger»

SPREDT: Realistlista hadde plassert plakatene flere steder på Realfagbygget. Her ved inngang C i første etasje. FOTO: Truls Skram Lerø
Powered by Labrador CMS