Nyhet

Ola Borten Moe på NHH: – Føler meg ikke uønsket noen steder

Slik gikk det da Ola Borten Moe besøkte Norges Handelshøyskole (NHH), fire måneder etter han ble erklært uønsket av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen.

MINISTER: Ola Borten Moe har hatt det fint på Senterpartiets landsmøte før han har vendt snuten mot Bergen.
Publisert Sist oppdatert

Fire måneder har allerede passert siden studentparlamentene ved Universitetet i Bergen (UiB) og Universitetet i Oslo (UiO) vedtok at forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) var «persona non grata», en uønsket person, ved deres universiteter.

Hittil har det ikke blitt testet hva dette vil si i praksis, for eksempel hvis han drar på uoppfordret besøk til studentparlamentetene. Det er uansett klart at han er hjertelig velkommen NHH.

Der har Studvest fått beskjed om at vi vil få muligheten til å snakke med ham i forbindelse med NHH-symposiet, hvor han er invitert som gjest. NHH-studentene har også invitert ham på pils i Kjelleren.

Et godt og fast håndtrykk

Vi har fått beskjed om at intervjuet vil finne sted 16.30, og at vi har en halvtime alene med statsråden.

Men nei. Intervjuene vil foregå samtidig, får vi beskjed om. Som en pressekonferanse hvor han skal komme med en viktig kunngjøring – bare at det ikke er i Kunnskapsdepartementet i Oslo, men i et litt klamt, mellomstort auditorium på NHH. I tillegg er han akkompagnert av et ikke altfor imponerende pressekorps, bestående av journalister fra ikke-riksdekkende aviser.

Så kommer statsråden inn døren. En mann med rufsete hår og mørk dress. Han tar runden og hilser på alle. Først et håndtrykk som ikke virker så hardt, men så setter han inn støtet.

HANDELSHØYSKOLEN: Forsknings- og høyere utdanningsministeren var på NHH for å delta på NHH-symposiet.

Det er usikkert om han bruker alle kreftene han har på et godt og fast håndtrykk eller om undertegnede bare er svak. Litt vondt gjør det uansett. 

Det blir likevel til at alle rekker hvert sitt intervju. Studvest er først. Alle rundt blir sittende rundt i auditoriet. Lytter til både spørsmål og svar.

Det er bare å kjøre på.

Viktigst å videreutvikle studietilbud

Hvordan er det å være Ola i dag?

– I dag? Nei, i dag er det veldig bra. Vi er akkurat ferdig med landsmøtet vårt. Det er jo en ting som enhver partiledelse vil jobbe ganske mye med, ganske lang tid i forveien. Både veldig spennende og morsomt. Veldig godt når det er over og har gått bra og det er to år til neste gang.

– Kjekt med landsmøte altså?

– Ja, det var bra med landsmøte.

– Hva vil du gjøre for at studenter skal få det bedre?

– Vi er i full gang med å bygge studentboliger over hele landet. Vi kom jo med ei tildeling i går. Vi har til gode å finne ut av hvor mange av dem som skal være i Bergen, sier han og sender et blikk til rådgiveren, som setter i gang med å google sitt eget vedtak.

– Vi må dele det i to. Det ene er studentøkonomi og velferdstilbud. Det handler jo om holde tritt på studielån og stipend. Også handler det om studentboligbygging. Det vil igjen styrke samskipnadene. 

Borten Moe legger til at selv om det ofte blir diskusjoner rundt hvor stort lånet og stipendet skal være, er det viktigste å videreutvikle gode og relevante studietilbud. 

Mimrer tilbake til studietiden

Når du en dag er ferdig som høyere utdanningsminister, hva er det du ønsker å bli husket for?

– Det er så lenge til at det kommer til å skje, så det er det ingen grunn til å tenke på. Jeg har bare så vidt startet. Det er bare å bli vant til meg.

Du har jo vært student selv. Hvordan var din studietid?

– Min studietid var veldig bra. Jeg studerte jo på Dragvoll i Trondheim, statsvitenskap og historie. Jeg mangler jo to og et halvt vekttall på cand.mag-graden min. Nå heter det ikke vekttall lenger, nå heter det studiepoeng og cand.magen finnes jo heller ikke. Så det begynner åpenbart å bli en stund siden. 

– Har du noen råd for de som er studenter i dag?

– Jeg må også bare tilføre at det er en tid som var kjempefin og en salig blanding . Sånn er det jo for mange, de gjør jo mange ting ved siden av.

Men har du noen råd for de som er studenter i dag?

– Hvis jeg skulle gjort det en gang til, skulle jeg ha konsentrert meg litt hardere om studiene og gjort litt mindre av alt det andre jeg drev på med.

Føler seg ikke uønsket

Her på NHH er du jo ikke «persona non grata». Vil du si at studentene på NHH er mindre pubertale enn dem på UiB?

– Uansett om man er enig eller uenig så tror jeg det er viktig å snakke sammen. Alltid. Verden går sjelden videre uten at man er i stand til å føre en saklig samtale – det forutsettes at man treffes.

Opplever du deg uønsket på de andre studiestedene du besøker?

CELEBERT BESØK: Onsdag kveld var det duket for «pils og politikk» i Kjelleren på NHH.

– Nei. Ikke i det hele tatt.

Hvilke studiesteder føler du deg uønsket på?

– Ingen.

– Ikke UiB?

– Nei.

– Ikke UiO?

– Nei.

Mer er det ikke å si om den saken altså.

Tar gjerne en prat

Studvest har i anledning Borten Moes besøk på NHH vært i kontakt med Studentparlamentet ved UiB, som erklærte ham som uønsket i fjor. Leder Andrea Nesvik Voss skriver i en tekstmelding til Studvest at Studentparlamentet er glade for at statsråden tar seg tid til å besøke en utdanningsinstitusjon på Vestlandet.

– Vi håper han lytter og hører på hva studentene på NHH har å si og tar deres perspektiver med i fremtidige avgjørelser som påvirker studentene. Dersom Ola Borten Moe har tid til å ta en prat med flere studenter under sitt Bergensbesøk, stiller vi gjerne opp. Utenfor UiB sitt campus selvfølgelig.

Powered by Labrador CMS