UiB-rektor slapp palestinaaktivister inn 

Flere demonstrerte mot UiBs samarbeid med israelsk universitet. Etterhvert kom Margareth Hagen ut, og inviterte aktivistene til samtale på kontoret.

Publisert Sist oppdatert

I pøsregnet har studentgruppen Aktivister for Palestina møtt opp utenfor UiB-rektorens kontor. Det foregår også protester i andre deler av landet. På plassen utenfor kontoret i Bergen runget slagordet «Margareth hør, barn i Gaza dør!»

Aktivister for Palestina krever at norske universiteter og høgskoler skal kutte alt samarbeid med israelske utdanningsinstitusjoner som aktivt deltar i folkemordet i Gaza. 

Studentgruppen ønsker også at norske utdanningsinstitusjoner skal gjennomgå og forhindre innkjøp av varer og tjenester som har forbindelser med det israelske militæret eller som opererer i de okkuperte områdene. 

Medlemmer fra Studentparlamentet var også til stede. 

Etter en tid i regnet har lederen for Aktivister for Palestina, Ahmed Omar, samt lederen for Studentparlamentet, Kaja Ingdal Hovdenak, fått slippe inn på Margaret Hagens kontor. Etter rundt 15 minutter var møtet ferdig.

ROPER TIL REKTOR: «Margareth hør, barn i Gaza dør»

På spørsmål om hvordan møtet var svarer Omar:

– Rektor sa hun var glad for engasjementet. Vi skal ha et nytt møte snart hvor vi presenterer våre krav og får snakket skikkelig og drøfte hva som skal skje fremover. Så gjenstår det å se om det er handling bak ordene, og fortsetter:

– Det er tydelig at studentene har en mening og ønsker å bli hørt av administrasjonen. Uten kunnskap og akademisk riktighet så eksisterer ikke verden. Derfor stiller vi høye krav til utdanningsinstitusjonene. De er veien videre. Når de svikter, har alt rundt oss sviktet. 

Hovdenak, som også ble invitert inn sier: 

– Rektor kunne love at UiB skal få til en solidaritetsmarkering. Akkurat hva skal vi diskutere videre. Vi foreslo blant annet en støttekonsert og en forelesning som tar for seg konfliktens utvikling. Vi trenger en tydelig markering fra UiB sin side. Det kan føre til at flere studenter føler seg bedre ivaretatt.

Likevel presiserer hun at så lenge det er krigføring med brudd på fokeretten så ønsker de at utvekslingsavtaler med Tel Aviv University skal avsluttes. 

Onsdag denne uken vedtok SP en resolusjonen «Akademisk fridom utan brudd på folkeretten». Se hele resoljonen lengre ned i saken. 

Studvest har tidligere skrevet om fakultet for kunst, musikk og design (KMD) som har vedtatt å avslutte sin avtale med et israelsk kunstakademi, og om det juridiske fakultets beslutning om å fortsette sine akademiske samarbeid.

Aktivister for Palestina er spesielt opptatt av UiB, VID og Norges Handelshøyskole, siden de alle har aktive utvekslingsavtaler med Tel Aviv University og andre institusjoner.

Akademisk fridom utan brudd på folkeretten

Universitetet i Bergen skal vere ein arena for akademisk fridom og internasjonalt samarbeid. Åsamarbeide med institusjonar som bidreg til krigføring som er i strid med folkeretten, kneblerprinsippa som Universitetet i Bergen står for. Akademisk fridom handlar om å tale fritt, også for åløfte kritikk med samarbeidspartnarar. Seier vi nei til vald ein stad, må vi seie nei til vald alle stadar.Studentparlamentet ved UiB meiner at:

- Studentar ved institusjonar UiB samarbeider med, skal ikkje utnyttast til krigføring som er istrid med folkeretten

- Universitetet i Bergen skal avslutte utvekslingsavtalar med institusjonar som bidreg tilkrigføring som er i strid med folkeretten

MØTTE AKTIVISTER OG SP-LEDER

Saken oppdateres.

Powered by Labrador CMS